Last news in Fakti

15 Юни, 2018 12:40 5 187 10

Китай готви ответна атака за САЩ

  • китай-
  • мита-
  • сащ

Страната не приема новите мита върху свои стоки

Китай готви ответна атака за САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Китай обяви, че ще реагира бързо на решението на САЩ да въведат нови мита върху китайския внос. Това беше обявено от говорител на китайското външно министерство, съобщи Xinhua.

От Белия дом вече публикуваха пълен списък с китайските стоки, които ще бъдат засегнати от новите мита. Първоначално се очакваше да бъдат въведени мита върху 1300 китайски продукта. Сега вероятно списъкът ще бъде ограничен до 800 или 900 продукта.

В списъка са включени продукти, които са част от бизнеса с роботика, информационни технологии и космическата индустрия. Митата ще бъдат наложени над китайски внос на стойност от $ 50 млрд.

От Китай обявиха, че ще се откажат от предварително подготвеното търговско споразумение със САЩ, ако митата бъдат наложени. Вече излязоха информации, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да наложи санкции върху вносни продукти от Китай. Това е станало след срещата му с негови съветници през миналия ден.

Това беше основно обещание на Тръмп по време на предизборната му кампания. Той вече повиши митата за стоки от Канада и ЕС. Очаква се уточняване на списъка му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    32 4 Отговор
    Говедата не могат една ютия да направят, тръгнали да се мерят с братята китайци??

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ариец

    22 3 Отговор
    Щатите накрая ще се самоизолират.
  • 4 Гост

    13 2 Отговор
    Интересно като наложат мита на основни продукти от Китай и ЕС те самите какво ще произвеждат, което да е хем качествено хем и на конкурентна цена. Компютри ли, автомобили ли, що ли?
    Тия един път се простреляха в крака сега се гръмнаха и в другия!
    И след Тръмп и потоп! После и да свалят митата ще са последна дупка на кавала на световния свободен пазар откъм конкурентноспособност.
    Едни скъпи самолети само им останаха да продават на арапите, докато обаче братушките не обявят някой тарикатлък как да се свалят и тогава ще им приключи и тая далавера.
    Тогава самата америка ще остане без долари.
    Между другото - само 20% от американците са виждали през живота си 100-доларови банкноти. Смятай след няколко години колко още ще намалее процента !
  • 5 Някой

    16 6 Отговор
    Митата не се налагат на Китай, тъй като Китай е държава, а не предприятие. Мита се налагат на стоки, произведени в предприятия, които са на територията на Китай. За всеки средноинтелигентен читател е ясно, че централите и капитала на тези предприятия, са базирани и произхождат от САЩ. Иначе казано, Тръмп казва на едрия си бизнес, който преди 10-15 години започна да прехвърля капитал и производство в Китай, да го връща обратно. За него, а и много от сънародниците му е ясно, че ако търговските отношения с Китай останат същите, може би още през втория му мандат (ако има такъв) вече САЩ ще са икономически зависима държава от външни фактори. Следователно, ще са и политически и военно зависими.

    Аналогично е положението в отношенията на САЩ с Канада и ЕС. Това са американски предприятия и капитал, които поради ред облекчения са напуснали родината си.

    Тръмп си пази държавата, както пазят своите Си, Меркел, Трюдо, Макрон, Путин и Ердоган. Кой пази България, освен Бог, обаче?

    Коментиран от #10

  • 6 Яко шиба

    2 1 Отговор
    Най голямата икономика колкото тези на Япония.'Германия;Великобритания взети заедно. Всички големи компании имат заводи в САЩ. И държат Арабите с петрола.
  • 7 ГосТ

    0 0 Отговор
    Китай, ЕС,Япония, Канада,Южна Корея и Австралия би трябвало напълно да изолират агресорите фащ и расия.
  • 8 лили

    2 0 Отговор
    САЩ и другите неорибертарианци не могат да разберат, че ниските заплати, които алчниците дават, са скачени съдове с евтините китайски стоки. Като сложат мита и се предлага местно производство стоки, които ще са по-скъпи, това автоматично прави заплатите неприемливи. Сещайте се какво става от тук нататък: каквото е в БГ сега: работодателите ще надат вой, че няма работна ръка (а то има, но тя не ще ниските и безполезни за високи цени заплати), правителството веднага им угажда на интереса и следва: отваряне на границите за мигранти. От там - расови и верски противоречия, още повече бедност, нарастване на престъпленията, и т.н. Всичко, което виждаме в либертарианските държави- в Бг, в Европа и т.н. Не отива на добре светът, на всички им е ясно. Богатите стават по-богати, бедните - още по-бедни и така....
  • 9 Nuclear Kim

    1 0 Отговор
    Чайниците са numero uno. С вас сме, другари!
  • 10 иван

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Не е вярно, че капиталът в изнесените фирми е изцяло американски! Американско е ноу-хау-то, технологиите, готовите продукти. Китайците обаче от 70-те години на 20-ти век поставиха условие - ще произвеждате тук с нашите заплати, работници и ниски разходи, но фирмите ще са смесени. Не можеш да отвориш фирма без китаец в ръководството.

    Друг е въпросът до какво ще доведат мерките на Тръмп. Китайците имат огромно количество инженери, завършили в американски университети и запознали се с американските технологии. Американците нямат подобно нещо! Американците се самоизолират, което вероятно ще доведе до поскъпване на производствените разходи за масовата американска индустрия, а това обикновено поражда финансова лавина от високи заплати, производителност, която изостава от повишението на заплатите, после инфлация... Друг важен момент ще е намаляването на американския дял от международната търговия, както и все по-малко значение на американския долар в международните отношения. Петролът започва да набира сили с търговия в евро и юани, редица страни са недоволни от американските политики, така че нещата постепенно ще си дойдат на мястото...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания