16 Юни, 2018 12:20 1 731 8

Макрон: Френският език заслужава повече

  • еманюел макрон-
  • френски език

Детронирането на английския обаче изглежда невъзможно в общността

Макрон: Френският език заслужава повече - 1
Снимка: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон желае да върне величието на родния си език и френският да измести английския в Европейския съюз, връщайки положението отпреди присъединяването на Великобритания през 1973 г., пише The Wall street journal.

Детронирането на английския обаче изглежда невъзможно в общността, която след Брекзита ще има 27 членки.

Сега ЕС има 24 официални езика, но английският безспорно е водещият чужд език, преподаван в ЕС, както сочи статистиката. Над 80 процента от децата в началното училище и над 95 процента от средношколците в общността учат първо английски преди да се насочат към друг чужд език. Според

Макрон обаче господството на английския не е неизбежно.

Днес английският е официален език за 12,8 процента от общо 51 млн. граждани в ЕС, но след Брекзит той ще бъде официален език само в две държави: Ирландия и Малта. Заедно те представляват 1,2 процента от населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    3 1 Отговор
    Френската любов компенсира, френския език.
    На когото му върви в любовта, не му върви в играта, глобалната. И обратно. Както и си е, при французи и англичани, съответно.
  • 2 ежко бежко

    2 0 Отговор
    Имах 6 по френски в 🏫!
  • 3 Мирски2

    2 0 Отговор
    "На стари лаври не се лежи. Не се връща туй що е изгубено" - Адолф Хитлер
  • 4 ГосТ

    1 0 Отговор
    Популистче долно,иска да разтури цялата държавност на Франция, за която са се борили толкова мъже от Наполеон до дьо Гол, и да превърне и Франция в битак. Обаче играе по националистическата струна на французите. В същото време вкарва още напрежение между Германия и Франция (което се вижда). Дано го разберат това французите и да го махнат час по скоро. Един от проблемите на брекзит е наистина ролята на балансьор на Англия при трите големи.
  • 5 Кикимора

    6 0 Отговор
    А какво мисли баба Меркел и немскоговорящите?!
  • 6 Т90

    1 0 Отговор
    "Френския" език заслужава много повече !
  • 7 112

    1 0 Отговор
    Нека да си мечтае...
  • 8 Же сюи Микрон

    3 0 Отговор
    Еми и чичо Ади имаше хубаво чувство за хумор бе. Организира танков воаяж по онея места за има-няма 2 седмици, и се фотна пред Айфеловата башня. Факт.
Новини по държави: