18 Юни, 2018 16:36 2 143 9

Без религия за членовете на комунистическата партия в Китай

  • китай-
  • комунистическа партия-
  • религия
Без религия за членовете на комунистическата партия в Китай - 1
Снимка: БТА/АР

Китайската комунистическа партия (ККП) забрани на членовете си да имат религиозни убеждения и иска да изгони тези, които принадлежат към религиозни организации. Дори и членовете на семейството на членовете на ККП се обезкуражават да участват в религиозни церемонии.

"Членовете на партията не трябва да имат религиозни убеждения, те са червена линия за всички членове", каза Уанг Зуоан, директор на Държавната администрация по вероизповеданията миналата година, предупреждавайки, че онези, които не се подчиняват, ще бъдат наказани.

Член на ККП, църковен деятел в окръг Янтинг, провинция Съчуан, е арестуван на 31 август 2017 г. по време на среща с други пет вярващи в дома му. Въпреки че скоро е освободен по медицински причини, Ли Джиаджуо е изгонен от партията и е под строго наблюдение от полицията.

В 8 часа сутринта на 31 август трима служители влизат в къщата на Ли и го принуждават да предаде Библията и да свали кръста от стената.

След дълъг разпит в полицията Ли е освободен, но е посъветван да докладва, когато е поискано. Те го предупредават, че ако отново повярва в Бога семейството му ще бъде заплашено, а правото на внука му за университет ще пострада.

Преследването на ККП далеч не свършва - на 11 декември, Дисциплинарната комисия на окръг Яндинг и Постоянният комитет гони Ли от партията въз основа на религиозните му убеждения. След това служителите на ККП непрекъснато идват в къщата на Ли, за да го наблюдават, тормозят и заплашват.

Полицията инструктира съседите да го наблюдават и да докладват дали той е в контакт с религиозни вярващи. Те заплашват семейството му, че ако Ли продължи да вярва в Бог, не само ще бъде закаран в затвора, но и близките му ще пострадат.

Заплахите и преследването носят огромен натиск върху Ли. Той губи подкрепата на роднини и приятели, които осъждат за вярата му в Бога. В резултат на това Ли губи апетита си, не можа да заспи и в крайна сметка получава нервно разстройство.

Съпругата на Ли казва, че се страхуват да имат гости в къщата си, защото полицията е казала на селяните да докладват за тях, ако ги видят с непознати. "Когато някой ни посети, ние забелязахме съседите да питат кой е. В Китай, когато един човек вярва в Бог, цялото семейство е преследвано", оплака се съпругата на Ли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечния кмет

    11 9 Отговор
    По добре комунист, отколкото религиозен фанатик.
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 5 Отговор
    Аз вярвам само и единствено в свети Сталин
  • 3 дръндрън

    6 14 Отговор
    21-ви век сме хораа! Престанете да вярвате в глупости! Бог няма!
  • 4 само отговарям

    7 0 Отговор
    Нормално е, никак не се връзва съчетанието религиозен комунист. Само нашите политици хермафротити успяха от бивши комунисти да мутират в съвременни "набожни" експонати. Ще цитирам само бившия член на БКП Бойко Борисов - "Надали има по-религиозен човек в управлението от мен"
  • 5 Gustafson

    6 0 Отговор
    И аз преди не вярвах, но напоследък се замислих. А атеизма граничи с фанатизъм. Няма нищо лошо в това да си вярващ, стига да не се изпада в крайности.
  • 6 Валя

    0 13 Отговор
    Религиите са най-позорната простотия на човечеството,да се опитва някой да направи хората добри чрез долнопробни,фантастични лъжи е пълно падение
  • 7 Бесен Язовец

    1 6 Отговор
    Бога е Евреин ако случайно са забравили ристиените!
  • 8 Християнин

    7 0 Отговор
    Много омраза! Жалко и за китайците, и за вас ! За мен вярата в Бог е най-прекрасното нещо в живота ми и не мисля, че говорите така, защото я познавате.
  • 9 Огромна грешка

    0 0 Отговор
    Бог съществува и той прави толкова прекрасни неща за нас и винаги е милостив дори и към лошите.Вие си мислете каквото си искате но аз нико га няма да спра да вярвам в Бог и винаги ще го обичам.И никой не може да ме накара да спра.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания