Last news in Fakti

19 Юни, 2018 14:30 1 615 16

Бюджетът за отбрана на САЩ е $716 милиарда

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • армия-
  • милиарди-
  • бюджет-
  • конгрес

Сенатът прие и текст, включващ забрана за продажба на Ф-35 на Турция

Бюджетът за отбрана на САЩ е $716 милиарда - 1
Снимка: Shutterstock

Сенатът на Съединените американски щати одобри бюджет за отбраната на стойност 716 милиарда долара. Така горната камара на Конгреса подкрепи призива на президента Доналд Тръмп за по-силна армия, но създаде и възможност за сблъсък с Белия дом заради китайската телекомуникационна фирма Зет Ти И (ZTE Corp), както и за недоволство от Турция заради забраната за продажба на Ф-35, отбелязва „Ройтерс“.

Сенатът на САЩ одобри законопроект за годишния бюджет за отбраната с 85 гласа „за“ при 10 „против“. Законът за отбранителните разходи включва 639 милиарда долара разходи за отбрана – за купуване на оръжия, кораби и самолети и за плащане на военнослужещите. 69 милиарда долара са предвидени за финансиране на военни мисии.

Преди да влезе в сила, законът ще трябва да бъде съгласуван с вече приетия от Камарата на представителите вариант. Компромисната версия ще бъде изпратена при президента Тръмп за подпис, предаде БНР. Обикновено този законопроект се използва за прокарването на разпоредби по широка гама от политически въпроси.

Тази година Сенатът включи поправка, която отменя споразумение, сключено от администрацията на Тръмп, с което се позволява на китайската компания Зет Ти И да поднови работа с доставчици от САЩ. Това е един от малкото случаи, при които Горната камара на Конгреса, мнозинство в която има Републиканската партия, се отклонява от политиката на Белия дом. Тази поправка обаче не е включена във версията на Камарата на представителите и може да не фигурира в окончателния текст на закона.

Сенатът прие и текст, включващ забрана за продажба на новите многоцелеви бойни самолети Ф-35 на Турция, докато президентът Тръмп не потвърди, че Турция не е заплаха за НАТО с покупките на руско въоръжение или задържането на американски граждани. Този пасаж бе включен заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън и сделката за покупката на ракетно-зенитните комплекси С-400.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    15 20 Отговор
    Другари и другарки няма страшно и нашия бюджет е 716 … тона рубли което по днешен курс се равнява на 3 милиона долара !
  • 2 Kcaniba

    16 11 Отговор
    ма файда - йок!!
    Соросняяяя!!
    Основното перо в бюджета, е засекретено - памперси!!!
  • 3 Исмаил

    12 7 Отговор
    Фалит
  • 4 байуй

    12 6 Отговор
    Само за сравнение - за изхранване на 42 милиона ГЛАДНИ по програма "Снап" и още 10 милиона по други програми, тъпаците харчат 50 милиарда годишно. Т. е за железария отделят 11 ПЪТИ повече.
  • 5 Геро

    8 7 Отговор
    Без F , по голям кеф. Представете си 100 парчета скъпоструващ аломиний и поддръжката им?
    Я давай на половин цена руски или за четвърт цена супер кетайски???
    По логично е това , евтинко и убаво.
    А оръжията дето Ердо конфискувабв сирия и ирак са бонус и иновация за собствено производство .
  • 6 Бесен Язовец

    11 3 Отговор
    И затова 160 милиона вечерят с бургери!
  • 7 Бай хой

    13 2 Отговор
    Явно парите не са ги направили по умни. Само по алчни. Факт.
  • 8 русия е джудже

    3 12 Отговор
    A на руските джуджета ,колко е бюджета ?

    Коментиран от #9, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Orthodox

    14 1 Отговор
    "Бюджетът за отбрана на САЩ е $716 милиарда"

    То ако беше само за отбрана - пак добре. Лошото е, че е за нападения и агресия по цял свят...

    Коментиран от #13

  • 11 Хихихихи

    1 1 Отговор
    "През 2018 г. Русия ще достави на САЩ две партиди ракетни двигатели РД-180 и РД-181. Първата партида е запланирана за август, а втората – до края на годината. За това информира главният конструктор на НПО "Энергомаш" Петр Левочкин. "

    Коментиран от #12

  • 12 venividivici

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихихи":

    И ?

    Коментиран от #14

  • 13 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Orthodox":

    Ватенка,чети правилно написаното.69 млр. са за военни операции.Останалото е за нови оръжия и заплати.Голееееми заплати.Върви ги стигай братятя американци.Целия свят има по-малко пари за играчки.Добре че сме съюзници и братя.Най-после сме на правилната страна.Бог да пази АМЕРИКА.
  • 14 Хихихихи

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "venividivici":

    И?... Аха ха аха ха...

    Коментиран от #15

  • 15 ссдд

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хихихихи":

    Искаш да се похвалиш ,че си чул недочул някъде нещо и да се направиш на капацитет ли ? Тези двигатели се взимат за изтрелване на сателити и се ползват за първия етап от изстрелването.Американците ги купуват ,защото им излизат изключително евтино и дават добри резултати.Така ,че незнам какво се опита да кажеш с това ,но Русия не е дори и малка конкуренция на САЩ на тема космос.Руснаците дори не участват в тази надпревара.
  • 16 урко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "русия е джудже":

    " A на руските джуджета ,колко е бюджета ?" -Около 45 000 000 000 $, и пак са по- напред.

    " Русия не е дори и малка конкуренция на САЩ на тема космос.Руснаците дори не участват в тази надпревара."- Вярно е, един фалшив клип с кацане на луната не могат да направят. Иначе Международната космическа станция в орбита е тяхна, и единствена.