20 Юни, 2018 09:08 993 0

България сондира в Словакия подкрепа за пакета „Мобилност“

  • румен радев-
  • ес-
  • ек-
  • бежанци-
  • мобилност

Държавният ни глава призова ЕС да затвори външните си граници

Европейският съюз трябва да отчете интересите на всички държави членки при приемането на правилата за командироване на работници в т. нар. пакет „Мобилност“. Около това мнение се обединиха президентът Румен Радев и премиерът на Словашката република Петер Пелегрини, които се срещнаха днес в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Братислава.

Ако не се отчетат съображенията на българските превозвачи, има риск хиляди наши граждани да останат без работа, което ги превръща в потенциални емигранти, заяви Румен Радев. Той и премиерът на Словакия бяха единодушни, че кохезионната политика на ЕС трябва да бъде активно продължена, за да се постигне баланс в развитието на отделните региони в Общността. Средствата за кохезия трябва да бъдат обвързани с конкретни критерии като водещ да е БВП на глава от населението. Словашкият премиер изрази позицията, че ако европейските средства за една страна бъдат намалени, трябва да бъде допусната гъвкавост при разпределението им, като съответната държава сама да може да определя приоритетите си при използването на тези пари.

Петер Пелегрини изрази пред президента Румен Радев подкрепата на Словакия за членството на България в Шенген, в Еврозоната и в ОИСР.

Българският президент и словашкият премиер споделиха общия ангажимент на двете страни да продължат да работят за премахването на двойните стандарти в храните на европейския пазар, което оценяват като приоритет и ще координират усилията си в тази кауза.

Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно, заяви президентът ни в Братислава. Радев и Киска бяха единодушни, че ЕС се нуждае от единно решение по отношение на миграционната политика.

„Европа най-сетне започна да осъзнава значимостта на тази криза, тъй като всички вече установихме, че политиката на отворени врати е вредна не само за Европа, но тя е особено вредна и за държавите, откъдето идват мигрантите“, каза Радев. И обясни: „Защото младото поколение там, вместо да се концентрира за стабилизиране на собствената си страна си поставя за цел да стигне всъщност до Европа“.

„В това отношение България още в началото на тази криза имаше много по-трезво отношение от много европейски държави“, посочи българският държавен глава.

Върховенството на закона беше друга тема от разговорите на двамата президенти. По думите на Радев, обществото както в България, така и в Словакия има интерес от установяване на високи антикорупционни практики.

„Като общества имаме сходни предизвикателства. И това е установяването на върховенството на закона, борбата срещу корупцията и престъпността. Казвал съм го и в България, но за нас европейска интеграция означава приемането на европейски модели и стандарти в борбата с корупцията. И престъпността“, каза българският държавен глава.

Президентът Киска заяви, че България и Словакия трябва да изпълняват задълженията си, произтичащи от членството им в ЕС и НАТО и да са непримирими в борбата с корупцията.

Двамата президент се обединиха около мнението, че необходими условия за приемане на европейската валута са прозрачна среда на управление, строг банков надзор и решителни действия срещу порочни корупционни практики. Българският президент изтъкна необходимостта от детайлен анализ и национален план на действие при влизане в Еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: