Last news in Fakti

20 Юни, 2018 18:10 1 377 6

Македония ратифицира договора с Гърция

  • македония-
  • ратифицира-
  • име-
  • гърция-
  • парламент-
  • договор

Договорът е изпратен на президента Георге Иванов

Македония ратифицира договора с Гърция - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонският парламент ратифицира договора с Гърция за промяна на името на страната на Северна Македония. "За" гласуваха всички 69 присъстващи в залата депутати и нито един не беше против, съобщиха македонските медии.

Депутатите от опозиционната ВМРО – ДПМНЕ не участваха в парламентарните дебати. Минути преди гласуването премиерът Зоран Заев съобщи пред депутатите, че точката за отправяне на покана на Македония за членство в НАТО е приета на Северноатлантическия съвет, и е обявено, че ще има такава покана на срещата на високо равнище на Алианса на 11 и 12 юли в Брюксел.

Договорът с Гърция е изпратен на президента Георге Иванов, който трябва да го подпише в 7-дневен срок. Ако той наложи вето, както се очаква, договорът ще бъде върнат за второ гласуване от парламента. Окончателното решение ще вземат гражданите на Македония на референдум през есента.

Договорът бележи началото на края на неизвестността за Македония и представя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език, каза преди гласуването в парламента Заев.

„Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, завинаги. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име, предаде Би Ти Ви. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на нашите граждани и нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс на договора”, призова той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 само ЛОКО Пловдив

    8 0 Отговор
    не ми е известна причината поради която мразят българите
  • 3 маке

    9 1 Отговор
    Причина 70 години сръбско промиване на главите им.

    Коментиран от #5

  • 4 Българче

    1 0 Отговор
    Браво на македонсата нация. Гледаме напред.
  • 5 ОМО Илинден -Пирин

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "маке":

    На тебе ти мият мозека 10 г.герберастите че в България е ок.всичко!

    Коментиран от #6

  • 6 Габровец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ОМО Илинден -Пирин":

    Я ми разкажи за Илинден? Каква е историята? Какво се е случило тогава? Разкажи ни! :)
Новини по държави: