Last news in Fakti

23 Юни, 2018 07:00 13 826 28

Тръмп заплаши с 20% мита за европейски автомобили

  • мита-
  • сащ-
  • ес-
  • доналд тръмп-
  • автомобили-
  • коли-
  • заплаха

САЩ отново насочиха мерника към Европа

Тръмп заплаши с 20% мита за европейски автомобили - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе 20% вносни мита за европейски автомобили. Администрацията на Тръмп иска да отговори на европейските „търговски бариери” на ЕС срещу американски компании.

„Въз основа на тарифите и търговските бариери на ЕС, отдавна поставени върху САЩ и нашите велики компании и работници, ние ще наложим 20% мита за всички техни коли, ако не премахнат тези тарифи. Да правят автомобилите тук!”, написа Тръмп от профила си в Туитър.

На среща с автомобилни производители в Белия дом още през месец май Тръмп им е казал, че планира да наложи мита от 20-25% върху вноса на някои автомобили. Тогава той е отправил и критики към Германия. В момента САЩ са наложили мита от 2.5% върху вноса на леки автомобили от ЕС и 25% на пикапите. ЕС налага 10% мита върху внесените коли от САЩ.

Напрежението между Брюксел и Вашингтон се увеличи, след като Тръмп вдигна процентно митата за вноса на алуминий и стомана. Европейският съюз отговори с реципрочни по стойност мита за американски стоки, включително тютюневи изделия и бърбън. От ЕС посочиха, че не искат да бъдат в тази позиция, но нямат избор заради действията на американския президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    75 10 Отговор
    Кочината се самоизолира, защото не е конкурентноспособна. Ама от това няма да стане по- богата, а по- бедна;

    Коментиран от #20

  • 2 някой си

    52 7 Отговор
    Бай Дончо се опитва да хитрува: Намали данъците, а мисли да пълни хазната с мита. Да, ама купувачите в крайна сметка плащат. И като се вдигнат цените, лезултатът е същия.

    Коментиран от #14

  • 3 ГосТ

    70 6 Отговор
    Еми нека го направи, и на японците мита да сложи, да се събудят и те малко унесени от хамериканската мечта.ЕС трябва да спре да се снабдява с всякакво хамериканско оръжие. фащ трябва да бъде напълно изолирана от цивилизования свят.

    Коментиран от #5, #9, #13

  • 4 marto

    18 28 Отговор
    Браво.... Само така. Тези немци са се самозабравили с цените. Ще се успокоят малко. Дано наложи мита. България печели нищожни суми от Автомобилната индустрия. БМВ с екстри - 240 хиляди лева. Ха дано...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Harri

    45 10 Отговор

    До коментар #5 от "комко":

    Америка - страна създадена от изметта на света.
    Страна в която живеят най-големите боклуци на света.
    Като изчезне хич няма да ми липсва.

    Коментиран от #16

  • 7 Хасан

    17 5 Отговор
    Тоя тъпанар дали ще искара пълен мандат не се знае!!!Дано да завърши като Кенеди!!!
  • 8 думко

    6 33 Отговор
    Само Америка!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 пепи

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Да бе, изолирани от света....почти както е изолирана Русия....
  • 10 marto

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "думко":

    И България разбира се
  • 11 niki

    3 2 Отговор
    това е Honda NSX
  • 12 Hhhhhhh

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "думко":

    Празнодумко.
  • 13 Morgoth

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Митото, не се налага на вносителя, а на този който му купува стоката. Сиреч, в европейските магазини ще поскъпне фъстъченото масло, защото държавата ще си сложи част от парите в джоба. Съмнителната полза от това е, че ако същото нещо се прави и от локални производители то техните цени ще станат по-добри и хората ще ги предпочитат.
    Военната техника и оръжието за армията няма как да бъде обмитено, тъй като потребител на американското оръжие е държавата, ако го обложи с мита ще се получи, че прехвърля едни пари от единия в другия джоб.

    Коментиран от #24

  • 14 Morgoth

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "някой си":

    Не точно - данъците намаляват цените на местните стоки, а митата увеличават на вносните. Това ще стимулира местното производство, което в момента по-скъпо и по-некачествено от вносното. Американците ще бъдат принудени да го купуват с което ще движат собствената си икономика. Отделно на големите производители, които са си аутсорснали дейността в Мексико за да дават по-ниски заплати ще им се наложи да се върнат, защото сметката с митата няма да им излезе.
    Минуса е, че ответните мита ще ударят качествените американски продукти, които по същия принцип ще загубят пазарите си в чужбина или ще бъдат принудени да преместят производството си в страните където продават.
    Крайния резултат е, че всички ще купуват по-некачествени, но собствено производство стоки. Но по време на разместванията някои ще спечелят, а други ще загубят. Тръмп се надява да е от печелившите, но дали ще стане така не е ясно.

    Коментиран от #23

  • 15 Голям прос

    26 1 Отговор
    Имам чувството, че от 2000-та година насам на всички ръководители на държави им хлопат дъските. На някои повече, на други по-малко.

    Коментиран от #17

  • 16 Morgoth

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Harri":

    Съвсем наскоро САЩ докараха финансова криза на целия свят само като им изчезнаха определен процент от парите в имотния пазар. Нямаш идея, ако САЩ напълно се сринат какъв ще бъде ефекта за световната икономика. Големите като Германия и Франция директно ще откажат да спасяват такива като нас.

    Коментиран от #21

  • 17 Morgoth

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Голям прос":

    И всяка изминала година дъските им се разхлопват още повече :)
  • 18 НКВД

    13 4 Отговор
    До два месеца няма да е президент.Путин да търси друг.От тоя не става нищо.

    Коментиран от #19

  • 19 НКВД

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "НКВД":

    А и определено намирисва на подготовка на електрическия стол.
  • 20 Да да

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Ало,руските подлоги! Що не ревете за изолацията на пРосия, която задължи автомобилите да се произвеждат в нея! В нормалните държави забрани не се налагат! Там се слагат акцизи, мита ,такси! ЕС има много мита и акцизи и от САЩ и от Китай! А как се изолира страна с 20 трилиона БВП ще обясните вие! Да не би Китай да спре да продава в САЩ! Или ще спре да купува! Може ли мравката да изолира слона! ЛилиПутин да изолира Великан! Или 5 лилипутина! Представете си че Албания изолира Германия!!! Горките германци :ДДДДДДД ! Или турция да наложи ембарго на ЕС или дори само на Израел :ДДДДДДД
  • 21 Коко

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Morgoth":

    Абсолютно прав си и в трите коментара, но това не пречи полека лека да се намалява влиянието на американската икономика върху световната.Китайците се усетиха и не случайно искат да плащат петрола в юани,а стигне ли се дотам долара ще започне да губи позиции.
  • 22 Минаващ от тук

    3 2 Отговор
    Що не вдигне митата за петролните продукти. Да му кажат Х`американците от къде изгрява слънцето. Тия се оплитат и забиват непрекъснато.
  • 23 marto

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    егати разбирача, ходи да съветваш ротшилдоови бре
  • 24 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Morgoth":

    Писал съм,че ЕС просто трябва да спре да купува оръжие от америка. А не да слага мита. Ясно е,че вноса на оръжие за армията е държавна поръчка. Това е основното което внася Европа. И не да ми говорят как щели да разполагат пейтриът или к'вото е там от НАТО в Европа, ами да разположат германски или френски ракети. И така. Аз лично мисля, че Европа може съвсем спокойно да разчита на своите оръжия. не разбирам много от икономика,струва ми се обаче твърде относителна,за разлика от природните науки (нарочно го казвам) и при съответните мерки не би трябвало криза в сащ да повлияе толкова пагубно на Европа. Никъв проблем според мен.
  • 25 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Ба-бай немски автомобилни марки за Фащ :)))
    Ще си карате Хамериканските колички,хубави/лоши това ще е.
    Съвсем скоро ще си останете и само с ейпълските боклуци и оттам насетне американския потребител ще го отнесе заднем в нигерийски размер.
  • 26 marquise

    5 0 Отговор
    Предприетата политика на Тръмп ще доведе до поскъпване на живота в САЩ, която потребява около 2/3 от произвежания в света ВБП, а произвежда между 25-30 % от него.
    С вдигането на митата от ЕС, Китай, Русия и др. страни ще доведе до намаляне износа на стоки от САЩ за трети страни, което ще причини фалити на американски фирми.
    САЩ не могат да бъдат победители в тази битка.
  • 27 Изперкаха

    2 0 Отговор
    Изперкаха вече ...явно ножа е до кокала...Нов голфа е 16 Хил.евра в Щатите може да го видите в интернет в германия е на 17хил.Дават го с с много малка печалба само и само да има продажби и да са там а да не е конкуренцията...и ся той иска да ги наведе още.. е как да стане чичо Доньо ...на финала сме вече явно...

    Коментиран от #28

  • 28 фак..ти

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Изперкаха":

    КАКВИ МИТА КАКВИ 5 ЛЕВА?
    ОТПАДАТ МИТАТА И ТОЛКОЗ,И ДА ВИДИМ КОЙ КОГО!!!