24 Юни, 2018 06:30 1 949 33

Избори, които чертаят живота на поколения турци

  • турция-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • поколения-
  • мухаррем индже-
  • вот-
  • гласуване

Съдбоносен избор за Турция

Избори, които чертаят живота на поколения турци - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция тръгва към урните. 24 юни бе датата, чакана от месеци с огромен интерес, но и притеснения. Многомилионна Турция, втората най-голяма армия в НАТО, избира президент и парламент на фона на обявено извънредно положение.

След опита за военен преврат в страната през 2016 година бе обявено извънредно положение, което на практика развърза ръцете на службите за масови арести и чистки, обхванали всички нива в държавата. Международната общност разкритикува Реджеп Ердоган, че е обявил война на другомислещите, но арестите не спряха.

Днес десетки милиони турски граждани избират президент и парламент. След проведения референдум за президентска република правомощията на държавния глава ще са много по-големи и поради тази причина вотът днес е съдбоносен. Той ще предначертае бъдещето на поколения турци. Вариантите са два – безпрецедентна власт на Ердоган, или разклатен стол на „султана“.

Президентските избори се чакат с по-голям интерес. Въпросът тук е дали ще има втори тур. Реджеп Ердоган се цели в победа още на първи, защото ако се стигне до втори, вероятността да загуби не е малка. Опозицията ще се обедини около кандидатурата на Мухаррем Индже. Управляващата Партия на справедливостта и развитието иска победа и на парламентарните избори, целейки се в мнозинство от 300 депутатски места.

За първи път от много време насам обаче опозицията в Турция говори в един глас, единна е, и по всичко личи, че иска да сложи край на управлението на Ердоган. Анализаторите отчитат, че той продължава да има голяма подкрепа в страната, въпреки тъмните облаци, надвиснали над икономиката и срива на турската лира. Най-голямата въпросителна обаче е защо се провеждат избори при въведено извънредно положение.

Турция вече отказа достъп на наблюдатели, а опасенията се, че предстоят сериозни нередности, които могат да наклонят везните в полза на Ердоган. За първи път от 16 години насам има сигнали, че тронът на Ердоган е разклатен. Той е вторачен в победата, но какво ще решат турците? Какъвто и избор да вземат, той ще предопредели бъдещето на страната.

Избори, които чертаят живота на поколения турци
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооо

    10 4 Отговор
    Една от най популистките статии,как така няма да има арести,няма да има задържани,това беше опит за държавен преврат.Вие какво искате,да ги посрещне с локум и баклава,така ли?
  • 2 Ердо

    11 1 Отговор
    Сега гледайте как Ердо печели с 50,4% 😁
  • 3 ЗЕВС

    11 1 Отговор
    Всички пишат за
    по- големите правомощия, а по- голямата отговорност някак си остава в сянка. Президента като държавен глава ще носи лична отговорност за всяко едно взето решение, без да може да се крие зад парламент, правителство или съдебна власт! Парламентарната форма на управление във всички европейски държави, доведе до политически и икономически кризи не само в самите държави но и в ЕС. Факт е, че след избори са нужни месеци за съставяне на правителство и то в коалиция с участие на опозиционни партии, което спира развитието като цяло. Време е и ние в България да сменим Държавното устройство, и да престанем с изтърканата 28 годишна фраза за "смяна на статуквото"!

    Коментиран от #5, #31

  • 4 гост

    9 1 Отговор
    Нека Турция сама определя съдбата си,дали с Ердоан или без него,това си е техен избор.
  • 5 мноо съм

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЗЕВС":

    любопитен да ми обясниш каква точно отговорност носи резидента при президентска ребублика. дали носи наказателна отговорност.....например при причиняване на национална катастрофа от 6 до 10 години . или пък имуществена отговорност.....при некадърно управление му се конфискува цялото имущество на него и семейството му....все пак може да закопае милиони семейства. иначе празните приказки носил отговорност...без да има последствие при некадърно управление или саботиране на държавата...тогава е по -добре парламентарна република защото едноличното управление при балканските държави лесно може да премине в диктатура....или като например царя слънце боко

    Коментиран от #6

  • 6 ЗЕВС

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "мноо съм":

    Като си толкова запознат, първо ми обясни каква отговорност носи Министър председателя в държава с парламентарно управление?
    От това което наблюдавам за 28 години парламентаризъм е никаква!

    Коментиран от #8

  • 7 ха ха ха

    12 2 Отговор
    само идиот може да си помисли, че ще махнат Ердоган, че той се грижи за страната си бе олигофрени, никой няма да гласува за турчин, който подобно на БОКО ще разсипе държавата )))

    Коментиран от #10, #32

  • 8 не твърдя

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЗЕВС":

    , че при парламентарната република управляващите носят някаква отговорност но ти твърдиш , че президентската република е по-добра защото президента носил лична отговорност и аз питам каква точно и как я носи . и двете системи не са перфектни но парламентарната е по-малко опасна защото властта не се съсредоточава само в един човек....по-тромава е но това е защото нацията НЕ ЗНАЕ какво иска и по-точно как да го постигне.освен това при парламентарната все пак са предсавени по-широк кръг от хора и БИ ТРЯБВАЛО партиите да се избират според програмите си(друг е въпроса , че не ги спазват но това е защото избирателя им го ПОЗВОЛЯВА). президента не се кандидатира с някаква програма защото той би трябвало да е надпартиен....т.е не би трябвало да представя само десни или леви идеи защото по конституция е президент на всички слоеве

    Коментиран от #9, #12

  • 9 не говори глупости

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "не твърдя":

    Много по-лесно се купува партия, отколкото човек... България, ако беше Президентска Република, никога нямаше да е на това дередже, в което се намира в момента!

    Коментиран от #13

  • 10 ердо

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха ха":

    се грижи да стане султан и за това му е необходимо поне до затвърдяване на статута си да обгрижва стадото. иначе не виждам логика от това да превръща светската държава в религиозна такава . религията се ползва когато някой иска да бъде следван сляпо от нискообразованите маси които не задават въпроси а се държат заедно срещу друговерниците доката султана ги дои.от гледна точка на турският народ ердо прецака влизането в ес,прецака разширяване на свободната търговия с ес и ес му отказа премахване на митата върху промишлените стоки,скара се с ес за които е 60 % от износа на турция,скара се с америка ,скапа образованиерто откривайки религиозни училища намалявайки материала които се изучава в светските училища...т.е нарочно прави малдите тъпи....т.е по-тъпи отколкото са сега

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 начело

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "не говори глупости":

    на партията стои човек който все пак се избира по определен начин и може да бъде свален от конгрес...т.е трябва да се купят определен брой кандидати(само при герп е други но това не е партия а мафиотска структура) .значи викаш по-лесно е да купиш 100 делегата отколкото 1 президент....що бе ...нали си продават гласа еднакво !! а и не си казал нищо по същество а пак залиташ по балкански манталитет ккой кого щял да купува!!! ами тогава въпроса е как да се управлява с най-малък риск от корупция...аз ще ти кажа ....чрез референдуми !!!! прави се система , чрез която се допитват избирателите за всяко по-важно решение....по електронен път защото не е скъпо както е при б'юлетините. публикуват се решенията и правителството САМО ги прилага
  • 14 има тъпи

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    и ти си един от тях . не си успял да формулираш поне един оборващ отговор на всичко това което съм изброил. но от друга страна е трудно да обориш истината за това е по-лесно само да обидиш и да смяташ , че това е отговор. но то вие шалварестите не сте силни в мисленето а в следването на водач....нали друг трябва да се грижи за вас

    Коментиран от #20

  • 15 ами то

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЗЕВС":

    вейцария,швеция,дания,германия,холандия,австралия...да не продължавам та при всички тези управлява парламента и не е лошо и ние да сме усрани като тях . ако искаш да приличаме на америка,франция,.. а и е ясно ,че за подлоги като теб е по-добре президентската...там като се закачиш на хранилката няма откачане а при парламентарната при избори може и да се смени палачинката или пък партниора в управлението да поискатвоят ресор и пак да си азагубиш службицата

    Коментиран от #22

  • 16 знаеш ли колко си далеч

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "ердо":

    Турция търгува с ЕС много повече сега, отколкото е търгувала някога... отделно, че никога не е искала да влиза в ЕС и да бъде ограничавана в търговията, а колкото до ЕС, същият скоро ще е само лош спомен и после ще видиш резултата от марионетките в управленията на отделните страни ;)

    Коментиран от #19

  • 17 какво предлага ЕС

    4 0 Отговор
    санкции, санкции и пак санкции, това не можело, онова не можело, плащайте, давайте, а насреща - затваряйте си АЕЦ, спирайте потоците, ншите фирми да седнат на мястото на вашите, водата да ви изкупим, земята да ви изкупим, дърветата защо са ви.... нееееее, идиоти в Турция не търсете ;)
  • 18 егаси логоката

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЗЕВС":

    като един вчера го питах защо трябвало да сме в нато ...има в предвид европа и оня ми вика...ами понеже всички са там. бе ти нямаш ли глава на раменете да мислиш кое е по-добро или като стадо....което били най-използвано значи е най-добро като управление !!! ами то 80 % от хората са дебили дай да следваме каквото те смятат за добро !!аз ти посочих конкретни доводи а ти ми отговаряш с общи приказки....оборвай довод по довод а не само трафик да генерираш
  • 19 явно не знаеш

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "знаеш ли колко си далеч":

    , че свободната тръговия между турция и ес изключва промишлените стоки . турция изнася за ес основно земеделски стоки и такива от леката промишленост. а ес няма как да бъде спомен защото само така европейците могат да се защитят...заедно . разделяй и владей са казвали римляните.

    Коментиран от #21

  • 20 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "има тъпи":

    кой се намери да ме критикува😂😂😂
  • 21 ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "явно не знаеш":

    Явно ти нищо не знаеш :D ... и стига с тая глупост "разделяй и владей", нагледахме се на "събирай и разсипвай", не доведе до нищо добро... мулти, култи гейташкият глобален ред се провали, даже сега, в този момент наблюдаваш разпада на една долнопробна организация, създадена за изсмукване на ресурси - няма да отнеме много време ;)

    Коментиран от #24

  • 22 ЗЕВС

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ами то":

    От всичките държави, които си изброил, няма нито една с държавно устройство като Българското. Първо си направи справка, какви са им парламентите и с какво се занимават, как се избира президент и тн. От всички държави в Европа има една единствена държава с управление подобно на Българското.

    Коментиран от #23

  • 23 единствено

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЗЕВС":

    франция в европа е президентска република . и тя въобще не е за пример. а както по-горе казах когато народа не знае как и какво иска да се надяваш , че системата на управление ще го направи богат е смешно . народа трябва да е политически ангажиран а не да се оставя някой друг да му определя съдбините били то президент или парламент.народа е работодател но кагато не следи подчинените си те винаги ще го прецакват....независимо колко работници е наел....240 или един .

    Коментиран от #25

  • 24 доколкото знам

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "ха ха ха":

    основно т Бъгария изсмукват ресурси американските тецове и канадците със нашето злато но това не е заради ес а заради продажните ни политици. а е ясно , че мразиш ес защото наистина не си способен да се приспособиш в една единна европа....ниско образован, незнаеш езици и накрая шалварест.....ами ти не си евроепец бе !!!

    Коментиран от #26

  • 25 ЗЕВС

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "единствено":

    Франция е полу- президентска република, освен това е втората държава в Европа след Германия по БВП. Не е ли по- добре, отколкото да си на последното място в класацията.

    Коментиран от #27

  • 26 глупако

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "доколкото знам":

    казах ти, че изобщо не си наясно с нещата и под ресурси не разбирай само злато, ма то така е с простите хора... колкото до миризливия ЕС, не благодаря, достатъчно добре си ми се развива частния бизнес в България, за да ходя да бърша, грозните им миризливи задници на запад - за да видя свят, си има екскурзии и освен български, знам още 2 езика, които са ми достатъчни руски и английски, с останалите не си струва да си мъча мозъка ;)

    Коментиран от #28

  • 27 от 27

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ЗЕВС":

    страни в ес само франция е парламентарна република....защо пък точно примера на франция да следваме а не на останалите20-на държави които се справят не по-зле...или просто защото теб те кефи президентската република. проблема на България не е формата на управление а народа който се оставя да го водят за носа...докато има балъци ще има и тарикати дали е един или 240 пак ще рабитят избирателя. няма система работеща добре без обратна връзка за контрол а ние НЕ контролираме съзнателно политиците ни....калпав матрял...все чака друг да го оправя...царя,боко...сега пък някакъв неземен президент
  • 28 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "глупако":

    ти ако имаше частен бизнес щеше ли да си губиш времето да тролиш неделя сутринта !!!! няма бизнесмен който ако въобще има свободно време да си го губи пред компа !!!а аз знам само 3 езика...английски италиански и немски . руски ...ами то повечето сме го учили рта не го включвам с сметката

    Коментиран от #29

  • 29 видиш ли че си глупак

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха":

    С удоволствие го правя, откак не харесвам управлението на България и повярвай, не съм сам - много мои колеги също го правят ;)
    Точно в неделя сутрин, с кафето...

    Коментиран от #30

  • 30 а бе шефе

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "видиш ли че си глупак":

    какво е това кафе дето го пиеш 2 часа ??? и нали ти вървял супер бизнеса...какъв ти е проблема с управлението....не спазваш правила,плащаш плосък данък...ако въобще го плащаш.... чевек с пари не си пилее живота пред компа а се забавлява пълноценно....но ти явно пари изкарваш пред компа...центове но все е нещо. и що за бизнесмен иска разпада на най-големият пазар в света ...ЕС ??? явно колко си конкурентен и кадърен щом развиваш бизнес само в България !!!
  • 31 Вили

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЗЕВС":

    Каква лична отговорност носеха Садам Хюсеин, Кадафи и други ориенталски диктатори.

    Коментиран от #33

  • 32 axaxaxaxa

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха ха":

    ми точно тва прави ердоган бре будала, съсипа турция а простите чалми гласуват за него
  • 33 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Вили":

    Ама те бяха диктатори или просто искаха независимо управление??..добре ли е като България ,да шляпат Бойко за майтап в Брюксел
Новини по държави: