Last news in Fakti

23 Юни, 2018 16:58 1 048 1

Жените в Саудитска Арабия сядат зад воланите

  • жени-
  • шофьори-
  • саудитска арабия-
  • волани-
  • коли

Промяна в консервативната държава

Жените в Саудитска Арабия сядат зад воланите - 1
Снимка: БТА/ AP

Жените в Саудитска Арабия ще имат право от утре да седнат зад воланите. Практика, която изглежда напълно нормална в западния свят, беше напълно немислима в кралството преди няколко години.

Това е исторически момент за дамите в консервативната мюсюлманска държава, която редовно е критикувана от правозащитни организации за тоталното погазване правата на жените.

Вече са били издадени няколко хиляди шофьорски книжки за жени, а автосалоните са пълни с дами, които искат да си купят автомобил, предаде „Скай нюз“. От неделя официално ще те имат право да управляват превозно средство.

„Мога да ходя на работа, мога да карам децата на училище. Животът ми се подобри. Тази промяна промени живота ми“, разказа една от жените, получили шофьорска книжка. Промяната обаче има и негативен оттенък. Вдигането на забраната беше съпроводено с репресии срещу активисти, защитаващи правата на жените.

Посланието на кралското семейство е ясно – активистите не трябва да искат повече права за жените, а да са благодарни за това, което вече са получили от краля.

Жените в Саудитска Арабия сядат зад воланите
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩ

    0 0 Отговор
    СА е пример за свободата и демокрацията, които налагаме по света!