Last news in Fakti

25 Юни, 2018 08:50 4 445 15

Путин си вкара автогол с тази реформа, идват протести

  • русия-
  • пенсионна реформа-
  • владимир путин

Пенсионните промени в Русия сриват рейтинга на властта, пишат местни вестници 

Путин си вкара автогол с тази реформа, идват протести - 1
Снимки: БТА/АР

Рейтингите на руските управляващи и по-специално на Владимир Путин се върнаха с години назад, констатира "Ведомости", сочейки за причина замисляното вдигане на възрастта за пенсия в страната.

Според вестника рейтинговият спад може да бъде спрян само с "ефективна дискусия за пенсионната реформа" - по данни на Фонд "Обществено мнение" (ФОМ) изборният рейтинг на президента Путин се е сринал за седмица от 62 на 54 процента.

Руското правителство е назначено от Путин и в очите на хората тъкмо той е отговорен за вземаните решения; рейтингът му впрочем "започна да се движи от поскъпването на бензина", посочва Григорий Кертман от ФОМ.

Мнозина виждат в планираната реформа "несправедлива мярка", но "трагедия няма, рейтингът на президента все още е висок, а той впрочем още не е заявил позицията си", коментира Валерий Фьодоров, шеф на социологическата агенция ВЦИОМ.

Путин си вкара автогол с тази реформа, идват протести

Събитията ще се развият според това доколко ще успее властта да обясни същината, параметрите на реформата и дългосрочните последици. Това обаче е дългосрочна задача, а реформата бе обявена едва преди 10 дни, отбелязва Дмитрий Бадовски, ръководител на мозъчния център ИСЕПИ.

Руските власти ще трябва да направят недвусмислена стъпка, за да покажат, че са на страната на гражданите. Но засега няма никакъв отговор в името на какво всички трябва да затегнат коланите. При положение че обществото е отвикнало от реформи, това се приема с обида, изтъква политологът Михаил Виноградов.

Основната цел на правителството е да повиши пенсиите както на днешните, така и на бъдещите пенсионери, заявява в интервю за "Известия" министърът на труда и социалната защита Максим Топилин.

Руските синдикати и партиите излизат на улицата, предупреждава обаче "Комерсант" в заглавие на статия за протести, готвени за тази седмица "практически във всички региони" на Русия.

Първите митинги се състояха още в петък. Местните власти невинаги разрешават акциите - позовават се ту на световното по футбол в Руската федерация, ту на призиви "за бунтове", отправяни в интернет, пише изданието.

Путин си вкара автогол с тази реформа, идват протести

Според опозиционния "Новая газета" протестите са "неизбежни, тъй че властите ще ги оглавят" и същевременно са готови на отстъпки. Кремъл може да е сключил съюз със синдикатите и по-специално с Федерацията на независимите профсъюзи в Русия (ФНСП). Защото е къде по-удобно да склони на компромис с лоялни активисти, отколкото да си има работа с политизиран протест като акциите на опозиционера Алексей Навални, обясняват експерти.

Руската рок група "Център" е записала два нови клипа, озаглавени "Сбогом, пенсио" и "Пенсията се сбогува с теб", съобщава "Новие известия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иска ви се

    11 4 Отговор
    Да ама не......
  • 2 Да го кажем направо

    22 3 Отговор
    Невиждам нищо странно в действията на Кремъл-руснаците ще се пенсионират както повечето хора в другите държави...Какво е това сегашно пенсиониране=на по 50 години...
  • 3 Санде

    11 23 Отговор
    Мондиала - думба лумба три дни, догодина гладни! Затова Путин прибягва към тези неща. Горкият руски народ, винаги е страдал от управниците си.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 4 бббббб

    25 5 Отговор
    Като гледам Тиквата постоянно си вкарва автоголове ,ама никой не мрънка и не протестира.Дори и дуд-ци с кеф му правим. Затова Путин да не го мислим, а да си гледаме в нашето продънено канче.
  • 5 Бесен Язовец

    22 6 Отговор
    По голям авто гол от това да си вкараш терористи под формата на бежанжи и имигранти и да им шариш помощи НЯМА! РУСИЯ НЕ Я МИСЛЕТЕ ПОЧЕРНЯЛАТА З.Европа е проблема!
  • 6 разплакан

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Санде":

    Ти ме разчувства, толкова да милееш за горкия руски народ!
  • 7 ****

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Санде":

    А ти,и по точно ние българите да не би случайно да благоденстваме,че си заоплаквал руснаците.Всяка година Юли месец ти вдигат тока,водата,и от там всичко останало,но ти гледаш там какво става .
  • 8 Бай хой

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Санде":

    Кво искаш да кажеш? Че у ЕС и сащ като са пенционират на 70години гладуват от трийсет години насам ли ра айнщайн. Нещо оплетохте конците.
  • 9 Барчо

    12 1 Отговор
    За съжаление подобни статии се пишат или като поръчкови или от неспециалисти. Пенсионната политика е сложна сфера. Тя зависи от средната продължителност на живота, общото здравословно състояние на хората, качество на живот, трудовата заетост и т.н. Нищо там не е еднозначно. През последните години средната продължителност на живота се е вдигнал с около 20 години и това е зашеметяващо постижение. Никоя държава не може да се похвали с нещо подобно. От 40 на 60 години. Ако пенсионните правила останат по същия начин както до сега, то ще след двайсетина години ще се стигне до непрекъснато намаляване на пенсиите или ще трябва държавата да налива липсващите средства като в бездънна каца. И пак ще се наложи реформа. Естествено е, че такива реформи не са популярни и са доста болезнени, но са необходими, за да не стане по-лошо. С една дума това е навременна мярка и нищо повече. Същото биха направили нормалните правителства във всяка една държава, включително и в България в която между другото ако не сте забравили в момента тече такава пенсионна реформа.
  • 10 Иванов

    4 11 Отговор
    Путкин ще бъде първият президен обесен от народа си с рейтинг 99%! ЗАЩОТО ВСЪЩНОСТ ТОЙ ЛИШИ РУСНАЦИТЕ ОТ ПЕНСИИ. ТЕ НЕ ДОЖИВЯВАТ ДО ТАКАВА ВЪЗРАСТ.
  • 11 ба ги другарко

    3 3 Отговор
    бе кой ти мисли за народа, пф?!
    но някакси им е неудобно да я вдигнат директно на 100г.
    карат я лека полека неусетно да бъде... да им влиза големия лекинко неусетно без мно' да боли :) рушнаха комунизъма и ето ти на

    Коментиран от #12

  • 12 Иванов

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "ба ги другарко":

    Това е Правилото за варене на жива жаба. Ако я пуснеш във вряща вода, тя ще изскочи от тенджерата, но ако я сложиш в хладка и постепенно подгряваш, то ти ще я свариш жива, без тя да се усети. Затова ще повторя, политик се поправя само с въже, сапун и стълб и по никакъв друг начин!!!
  • 13 Morgoth

    9 1 Отговор
    Времето за прокарване на непопулярни реформи е именно след изборите, когато рейтинга е най-висок. Няма да го направи преди изборите.
  • 14 Bil

    6 1 Отговор
    Ами българите масово оживяват със същата възраст!Някой да протестира?
  • 15 Увличате се

    1 0 Отговор
    Преди 2 дена Владимировият рейтинг "се срина" от 75 на ... 72.
    Днес "ново двайсе". От 62 на 54! Според ФОМ 69% оценяват положително работата Му!! А 54% от попитаните биха гласували за него сега. Пак толкова преди 2 седмици се бяха изказали, че искат Той да е президент и след 2024 г.!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания