Last news in Fakti

25 Юни, 2018 15:04 3 111 17

Побеснели иранци щурмуваха центъра на Техеран (СНИМКИ)

  • иран-
  • техеран-
  • протест-
  • ядрена програма

Тълпи от протестиращи превзеха Големия покрит пазар в столицата на ислямската република

Побеснели иранци щурмуваха центъра на Техеран (СНИМКИ) - 1

Тълпи от протестиращи в иранската столица превзеха днес историческия Голям покрит пазар и принудиха продавачите да затворят сергиите си, предаде АР.

Това се е случва месеци, след като подобни демонстрации разтърсиха страната и хората изглеждат видимо разгневени от изпадналата в криза икономика на ислямската република.

Непланираната демонстрация се проведе едва ден, след като протести доведоха до затварянето на два големи търговски центъра за мобилни телефони и електроника в Техеран.

Побеснели иранци щурмуваха центъра на Техеран (СНИМКИ)

Все още не е ясно кой е инициатор на протеста. Полуофициалната иранска агенция ISNA съобщи, че протестите са избухнали, след като иранският риал се срина до 90 000 за долар на черния пазар в страната въпреки опитите на правителството да контролира курса на валутата.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, показват протестиращи в пазара да апострофират дребните търговци, които отказват да затворят магазините си, крещейки им на фарси: "Страхливец".

Последните икономически трудности на Иран са в резултат от оттеглянето на редица международни компании от страната след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади страната си от споразумението за ядрената програма на Техеран.

Побеснели иранци щурмуваха центъра на Техеран (СНИМКИ)

Побеснели иранци щурмуваха центъра на Техеран (СНИМКИ)

В края на миналата година подобни икономически протести избухнаха Иран и се разпространиха в 75 по-големи и по-малки градове. Това бяха най-големите демонстрации в страната след спорните президентски избори през 2009 година.

При протестите в края на декември и началото на януари загинаха най-малко 25 души, а близо 5000 бяха арестувани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 LZ2018

    25 9 Отговор
    еврейски номера, както у нас 97ма
  • 2 Ротшилдите

    12 2 Отговор
    Жидовете на
  • 3 Русенец

    21 7 Отговор
    Поредната нежна революция и площадна демокрация.
    САЩ и Израел, докато не съсипят Иран, няма да кандисат, за това както казва Путин: "За какво ни е Света, ако в него не съществува Русия ?".
    Иранците да изтрелват ракетите към Израел и да го заличат от земята, само така ще мирясат евреите.
  • 4 Шулц

    8 12 Отговор
    Това ги очаква всички ислямски страни,самата религия им пречи да мислят трезво и проспериращо
  • 5 куку руку ку

    19 0 Отговор
    Един и същи сценарий навсякъде, "спонтанни", "умни и красиви", "цветни". Колко още държави искат да съсипят?
  • 6 Иванов

    16 1 Отговор
    Това не е добре. Ако тези 100 милиона се сурнат към Европата, от Турция и България само един калдъръм ще остане!
  • 7 Дааа

    19 1 Отговор
    Поредния опит за цветна революция...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 onq s konq

    6 6 Отговор
    Е нали ГОЛЕМИТЕ Русия и Китай са им приятели-ЩО НЕ ТЪРГУВАТ С ТЯХ?Ама истината е,ЧЕ БЕЗ АМЕРИКА НЕ МОГАТ!Е като не могат,ЩЕ СЛУШАТ ЩОТО ГЛАДНО НЕ СЕ СТОИ,...а хлябът и ножът са ТОЧНО В АМЕРИКА!
  • 10 един

    2 2 Отговор
    Да му мислят аятуласите. Каква е тази "полуофициална" иранска агенция? Когато отговаряш за една държава, ти носиш отговорност хората да живеят нормално, а не да дрънкаш оръжие и да заплашваш насам-натам, подтикван от чужди сили, които имат интерес от това. Безсмислената политика на самозабравили се управници водят до сриване на икономиката и лош живот за хората. Още повече, че да се ежиш на държави, които те превъзхождат, не е най-уместният ход на един управник.
  • 11 Туземец

    1 0 Отговор
    К ак е саздадена Америка от престъпници до кога ще упрляват света
  • 12 Велко

    3 0 Отговор
    Подготвя се страшен военен конфликт в БИ, за това външните компании се изтеглят. Дано Иранците са подготвени. Направо ме е страх за тях. Единственият им шанс е Пакистан да им предостави балистични ракети или Русия. Терористичен изреал ще пощурее, но няма да посмее да нападне. Ядреното оръжиее е пътят към световен мир. Така ще има взаимно сдържане до третата световна. След това.... май ще бъде тишина!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чалма тв

    0 0 Отговор
    Исляма е мирна религия- понякога режат глави и ръце и убиват жени с камъни,но това го пише в техните книги.
  • 15 ЕХА

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: доведоха до затварянето на два големи търговски центъра за мобилни телефони и електроника в Техеран. Тези алахакабровци искат айфон последен модел и да имат онлайн връзка с техния аллах, за да получават инструкции как да убиват неверници.Браво.
  • 16 дрон

    0 0 Отговор
    Стига с тези глупости,все евреи са виновни. Хубаво че има Израел ,поне малко ги дисциплинира, ако ги няма кой ще спре фанатици.Помислете,като унищожат евреи ,ще дойде нашия ред.Вижте Европа ,пълна с тези главорези-талибанска сган.
  • 17 брей

    0 0 Отговор
    какво пък толкова станало,нали аллах ще им помогне.