Last news in Fakti

25 Юни, 2018 17:28 1 183 4

Партията на Ердоган може да се коалира

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • партия-
  • коалиция-
  • избори-
  • парламент

С коалиция, Ердоган ще има мнозинство в парламента

Партията на Ердоган може да се коалира - 1
Снимка: БТА/ AP

Реджеп Ердоган спечели президентските избори в Турция с 52% от подкрепата на избирателите, но партията му няма мнозинство в Меджлиса. Въпреки това е възможно те да се коалират с националистите, които имат 50 места в парламента.

Снощи най-радостни от всички празнуващи победата на Ердоган бяха забулените жени, младежите и децата. Празнуваха също ислямистите и националистите. Празненствата започнаха още преди да бъдат обявени официалните резултати.

Президентът поздрави привържениците си традиционно от терасата на централата на партията в Анкара. „Готови сме да въведем президентската система. Ще се борим срещу всички терористични организации като ПКК и ФЕТО, както и за Освобождението на Сирия, така че сирийците, които сега са тук, да се върнат в родината си”, заяви той пред поддръжниците си.

Привържениците на Ердоган одобряват президентската система, която на практика дава абсолютна власт на държавния глава. Опозицията от Народнорепубликанската партия е разочарована от резултата. Те имат съмнения за фалшификация на вота, въпреки че имаше хора във всички секции. Наблюдателите също отчитат проблеми. Според тях по-големият проблем е не толкова технически, а т.нар. „контролиран вот”.

От опозицията обявиха, че не приемат резултатите и обвиняват анадолската агенция в манипулации на вота. Днес никой не споменава за убитите вчера партийни активисти на опозиционната „Добра партия”. Всички чакат окончателните резултати, които ще бъдат обявени до петък, предаде Би Ти Ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чеп

    2 3 Отговор
    Да живее Ердоган
  • 2 Салам Алеко

    3 4 Отговор
    Айдеееее, търси се ДПС! Някой ще си строи сараи по морето на гърба на турския данъкоплатец! Позната история!
  • 3 ПЕЕВ

    2 1 Отговор
    : Снощи най-радостни от всички празнуващи победата на Ердоган бяха забулените жени, младежите и децата. КЪДЕ Е ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА ,А ВЕРНО ЧЕ СА ПО ЗАТВОРИТЕ.
  • 4 Хасан

    0 1 Отговор
    За една силна и могъща Турция ..нека човечеството да не бъде обречено между Изтока и Запада..нека малките държави да не са смирени пред Запада или Изтока
Новини по държави: