25 Юни, 2018 21:00 9 971 19

Русия се договори за разделянето на Каспийско море

  • каспийско море-
  • русия-
  • разделяне-
  • море-
  • статут

Проектът на документа се разработва от 1996 година

Русия се договори за разделянето на Каспийско море - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Русия одобри проект за конвенция за правния статут на Каспийско море. Министър-председателят Дмитрий Медведев се разпореди тя да се предостави на президента за подпис.

Проектът на документа се разработва от 1996 г. насам от министерството на външните работи на Русия. През декември 2017 г. външният министър Сергей Лавров съобщи, че конвенцията на практика е готова. Документът установява разделянето на Каспийско море между Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан.

Конвенцията разграничава дъното и дълбините на морето по секторен принцип, акваторията се дели на вътрешни и териториални води, риболовни зони и общо водно пространство. Магистралните тръбопроводи по дъното на Каспийско море ще могат да се прокарват при съблюдаване на екологическите стандарти.

Освен това ще бъде закрепено „неприсъствието в Каспийско море на въоръжени сили, които не принадлежат към страните“, подписали договора. Предлага се конвенцията да се сключи за неограничен срок, предаде „Поглед инфо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    104 10 Отговор
    Пропуснали са САЩ...!? Те също граничат "по въздух" с Каспийско море!
  • 2 onq s konq

    12 65 Отговор
    Не се споменава ЩЕ ИМА ЛИ СПОРЕД РУСИЯ МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ В КАСПИЙСКО МОРЕ както повеляват МЕЖДУНАРОДНИТЕ МОРЕПЛАВАТЕЛНИ ЗАКОНИ с цел безпрепятствено Международно корабоплаване?А ако има такива Международни води,къф е проблема НАТО да присъства в тях?

    Коментиран от #4, #5, #6, #7, #9, #14, #19

  • 3 РАСО

    49 11 Отговор
    ....НАТО е военен съюз,даме има въоръжени сили ,които не принадлежат на страните ,участваащи в съюза.....така че краварите да го духат.....
  • 4 Сокола

    56 6 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ще има международна алея за тапаци
  • 5 Димитър

    54 9 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Нато може да заповяда в каспийско море, няма никакъв проблем, да прокопават канал и да плуват колкото си искат. Между другото, всички натофили ли сте толкова умни и начетени, или само ти си такъв "гений"?
  • 6 на коня под опашката

    33 4 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Международни води само в Панчарево. Ти на морско конче-бийч патрул!
  • 7 Баш майстора

    38 4 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Можеш да пратиш в Каспийско море колкото си искаш натовски морски съдове. Само не знам как ще стигнат до там. Можеш да впрегнеш магарето и да опиташ. А ако се получи, може да издърпаш и една американска подводница до гьола в края на селото ти, за да те пази от Путин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кукуруку

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ти плуваш свободно в международната тъпотия, повече не ти и трябва, че може и да се удавиш в собствените си л.....на.
  • 10 Съдист

    25 4 Отговор
    Да се усереш, айде случва се, ама да тичаш из селото и да се хвалиш е това не го разбирам.Оцапал си яко бавареца да знаеш. То всички от Герб са толкова умни и затова сме на този хал.
  • 11 onq s konq

    6 34 Отговор
    Еса кат свършихте плюнката кош прайти?!Ивсе пак ще ви осветля по въпроса...щото съм ВЕЛИКОДУШЕН КАТ БАТ БОЙКО:Тва "руското" дето го работят от 1996г е ПРОЕКТ ЗА ДОКУМЕНТ!Пък дали ООН ше го чете изобщо или ше го смачка и хвърли в кошчето си е БОЖА РАБОТА.Защото НЕ МОЖЕ БЕЗ МЕЖДУНАР. ВОДИ.НЕ-МО-ЖЕ!Ясно?Сетили сте се лалугери такива,че Касп море е безотточен воден басей...Е и?А не ви ли блесва в чутурите че НАТО без проблем може ПО СУША или по въздух ДА ПРЕКАРА НА ЧАСТИ съответните плавателни съдове със съответната огнева мощ и НА МЯСТО ТАМ ДА ГИ СГЛОБИ?Не се сещате.Естествено и по обясними причини.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 onq s konq

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ооооо, колко съм прост....Естествено и по обясними причини.
  • 13 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ся конь кое е важното, да знаеш. Така разделено на морски зони , изключва възможността през това вътрешно море да се прекарват големи инфраструктурни проекти (разбирай газопроводи) без съгласието на всеки един съсобственик.Бъдещето на тези газо и нефто проводи ще е кооперативно с дялово участие. А за САЩ естествено че няма как да вкара там кораби , ако някоя страна от крайбрежието не и предостави територия за морска база.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Готин ама не съвсем

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Братчед, гениален си!
    Сега остава да поискаш и международни води в язовир Искър!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чукча читател

    6 1 Отговор
    Ако спреш с едната ръка да правиш кефа на коня и попиташ чичо Гошо , ще разбереш , че НАТО в това море може да се озове само с космически кораб . Така де, "космическата пехота" на САЩ да кацне .
  • 18 Яшар

    4 3 Отговор
    Искам "международни води" в езерата Вая и Мандренското езеро! Искам военни бази на бреговете им! Натовски! Още американски. Да пазят областта от Путин. Лично от него!!!
  • 19 Rider

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ами нали това е идеята? Никой НЕканен да не си завира гагата в море, което граничи само с гореспоменатите държави.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания