Last news in Fakti

28 Юни, 2018 19:06 1 857 5

Разследват премиер за държавна измяна

  • румъния-
  • виорика дънчила

Опозиционен лидер внесе жалба срещу Виорика Дънчила за преместването на румънското посолство в Ерусалим

Разследват премиер за държавна измяна - 1
Снимка: БТА/АР

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) е започнала наказателно преследване по жалба, внесена от опозиционния лидер Лудовик Орбан, в която той обвинява премиера Виорика Дънчила и лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня в "държавна измяна", съобщава "Аджерпрес".

Цитирани източници уточняват, че решението е било взето на 7 юни, а визираните престъпления са "държавна измяна и разкриване на тайни, което застрашава националната сигурност".

Лидерът на Национално-либералната партия Лудовик Орбан подаде жалба миналия месец във връзка с приемането от правителството на меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Приетият от правителството "таен" меморандум, който беше последван от посещение на Дънчила и Драгня в Израел, беше критикуван и от президента Клаус Йоханис, който отговаря за външната политика на Румъния. Той заяви, че не е бил информиран за плановете за преместване на посолството и неколкократно призова премиера Виорика Дънчила да подаде оставка.

Разследват премиер за държавна измяна
Снимка: Facebook

Орбан уточни, че е сезирал прокуратурата в качеството си на "граждани на Румъния", тъй като според него действията на Дънчила и Драгня застрашават фундаменталните интереси на страната, "заплашват да разрушат всяка следа от доверие към Румъния в международен план и да унищожат мостовете, които са строени десетки години".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шамана

    15 2 Отговор
    А нашия кога?! Крайно време е да го подпукат и него! Законът е за всички! Не може тия, които са окрали милиарди да са недосегаеми! Каушът ги зове! А дано, ама надали с нашата подкупна съдебна система!
  • 2 цоле

    1 5 Отговор
    тези са луди за връзване
  • 3 Форум

    12 1 Отговор
    Ако имахме държава, и нашите от 95г насам са си за Белене

    Коментиран от #4

  • 4 Ford Prefect

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Форум":

    От 44-та насам*.
  • 5 да се вземе предвид че

    1 0 Отговор
    Във всяка страна трябва да има поне по един Орбан.....за да вървят нещата.
Новини по държави: