1 Юли, 2018 07:31 3 219 9

1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн разгласява Теорията на относителността

  • теория на относителността-
  • алберт айнщайн

На 1 юли 1905 г. Алберт Айнщайн прави публично достояние създадената от него Теория на относителността. Любопитен факт е, че през 1999 г. американското списание „Тайм” го провъзгласява за „Личност на столетието”, а допитване до най-известните съвременни физици го определя като най-великия физик на всички времена.

През 1905 г., едва на 26 години, Айнщайн пише пет статии на три различни теми, които разтърсват и променят научния свят. Темите са специалната теория на относителността, статистическата теория на брауновото движение, обясняваща го на молекулярно и на атомно ниво, и уравнението E = m c2 за еквивалентност на маса и енергия.

Тези статии не са базирани на трудни експерименти и на сложни изчисления, а по-скоро на елегантни аргументи, изводи и интуиция. За първи път в историята на човечеството Алберт Айнщайн доказва, че чистата мисъл може да промени представите ни за природата. Същата година Айнщайн защитава докторат.

В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн разбира, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към разработването на неговата специална теория на относителността. Той разбира също, че принципът на относителността може да бъде приложен и към гравитационните полета и през 1916 г. формулира и общата теория на относителността.

Продължава работата си в областта на статистическата и квантовата теория създавайки свое обяснение на теорията на елементарните частици и движението на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което поставя основите на фотонната теория за светлината. През 1917 г. използва общата теория на относителността за създаването на цялостен модел на структурата на Вселената, с което поставя началото на релативистичната космология.

През 1921 г. получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Немският физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работи през голяма част от живота си в Швейцария и САЩ. Той е смятан за един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена. Публикува повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kick

    9 18 Отговор
    пълни глупости, да беше копал нивата, щеше да има повече принос за човечеството

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванов

    8 9 Отговор
    Тази теория е пълна измишльотина и бъдещето ще я разгроми напълно. Ако Айнщайн не беше евреин, никой нямаше и да чуе за него.
  • 4 Българист

    3 1 Отговор
    Ама те не му дават нобеловата награда за тази теория а за някакви лъчи
  • 5 Любопитен

    0 4 Отговор
    Той не беше ли вегетарианец ?
  • 6 незнайко

    2 4 Отговор
    ТОВА Е ТЕОРИЯТА, КОЯТО ОБЯСНЯВА ВСИЧКО НЕОБЯСНИМО, НО ДО СЕГА !!! На път са учените да я сринат !!!
  • 7 User

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "kick":

    Ти кво знаеш ве най-смелите ти мечти включват нивата
  • 8 Ения

    3 1 Отговор
    Ама много сте прости!
    .Тръгнали да обсъждат Айнщайн!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: