Last news in Fakti

1 Юли, 2018 12:26 2 422 13

Улично недоволство не остави Иран да заспи

  • иран-
  • протест-
  • ядрена програма-
  • техеран-
  • аятолах али хаменей

Няколко души са ранени в среднощен протест и сблъсъци в югозападната част на страната

Улично недоволство не остави Иран да заспи - 1
Снимки: БТА/АР

Няколко души бяха ранени по време на среднощни сблъсъци на полицията и протестиращи срещу замърсяването на водата в иранския град Хорамшахр, в югозападната част на страната, предаде AFP, като се позова на иранската агенция ИРНА.

Малко преди това финансираната от Саудитска Арабия телевизия Al Arabiya съобщи, че в сблъсъците са били убити най-малко четирима демонстранти. Пред ИРНА иранските власти отрекоха тези твърдения и казаха, че има само ранени. Един от ранените е в сериозно състояние. Няколко полицаи са пострадали леко от хвърлени по тях предмети.

Според ИРНА около 500 души, основно младежи, са се събрали на площад в града, за да поискат от властите да действат срещу наскорошно замърсяване на водоснабдителната мрежа, което правело водата негодна за консумация. Друга група протестиращи се събрала в пред местна джамия.

Улично недоволство не остави Иран да заспи

Демонстрантите подпалили кофи за боклук, повредили обществено имущество и се опитали да подпалят основите на мост. Полицията използвала сълзотворни гранати, за да ги разпръсне.
Замърсяването на водата в Хорамшахр и в съседния град Абадан породи протести в последните три седмици.

Това се случва в момент, в който Иран има икономически трудности. Те са породени не само от връщането на американските санкции след излизането на САЩ от иранската ядрена сделка, но и от прекалената зависимост от петрола, от слабостта на частния сектор и нестабилността на банковия сектор.

Улично недоволство не остави Иран да заспи

В понеделник и вторник търговците на Големия покрит пазар в Техеран стачкуваха, за да протестират срещу обезценяването на националната валута и пречките пред икономическата дейност. Те твърдят, че властта е отговорна за това. В понеделник в центъра на столицата имаше и кратки сблъсъци на няколко десетки противници на управляващите и силите на реда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    13 6 Отговор
    Умните и красивите сороспии гризнаха дръвцето!!!ХаХаХа гербави хапваите лайна майките ви ще ебааа!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    10 9 Отговор
    Еееех, тоз Жоро Сорос, глеам и в Молдова нещо пак е размътил водата, че и до Иран чак стигнал, хубостника му с хубостник ! Ми така е, по логиката на платените рублерасти, за всеки един протест, който става в която и да е точка на земното топче, разбила се, че е виновен Жорката Сорос ! Някъде тук, даже бях прочел, как ушанките бяха обвинили, Сорос - Всемогъщи, за протестите чак в Никарагуа.

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Да да

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    Важното е че в България комунистите гризнаха дървото,макар да беше след като ни съсипаха(колко би било хубаво да ги нямаше хич!)! Никога не е късно да помогнеш на човечеството убивайки комунист или изрод подобен на този от снимката! Завил си е главата да не му се виждат рогата!

    Коментиран от #5

  • 4 Да да

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Феновете на ушанките одавна са го обявили за най-влиятелния човек в света! Само той може да нахлузи на Путя Путинката!
  • 5 El comandante

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    Я посочи един гербав висш партиец които не е бил член на бкп!комунистите в BG били гризнали дръвцето!!!ХаХаХа гризнаха го тъпунгерите дето грачиха "кой не скача е червен"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ДА В СОЦА ИМАШЕ ПАРТОКРАТСКА ДИКТАТУРА ! НО , ИМАШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ,КУЛТУРА, РЕД, СПОРТ ЗА МЛАДЕЖИТЕ -60% БЯХМЕ ПО ОТБОРИТЕ /ПА И В ИНДИВИДУАЛНИТЕ / ...СПОМНЕТЕ СИ АПРИЛСКИТЕ УЧИЛИЩНИ СЪСТЕЗАНИЯ ПО ВСИЧКО ...И РАБОТЕЩИТЕ СПОРТНИ ЗАЛИ / 1954 Г. СЕ РОДИХ ПРИ 5.5 МИЛ. БЪЛГАРИ -1989Г. БЯХМЕ 9.0 МИЛИОНА -ПРИ ДИКТАТУРА ! УБИХА 1400 ПРЕДПРИАТИЯ И СЕ НАДЯВАТ ДА НИ УНИЩОЖАТ ...КОЙ-КОЙ И КАКВО !!! ТЕ ПРОСТО НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ Е ПЪПЪТ НА СВЕТА !!!!!
  • 8 Хасан

    3 0 Отговор
    Дойде ред и на Иран...сега ще излязат измислени дисиденти,онеправдани малцинства ,терор,гражданска,външна намеса ....и милиони бежанци
  • 9 Хасан

    4 0 Отговор
    Ще искат демокрация и права ..и после за един айфон дъщерите им ще си продават телата си...
  • 10 СссереМ

    0 3 Отговор
    Хората искат да дойде пролетта,и тя идва.
  • 11 Яж ми хайвера

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Нещо на Жорката Сорос плановете му пропадат,а иранската армия ти ще ги обере като пърхут на черна риза!
  • 12 Я виж

    5 1 Отговор
    Според независимите НПО ЦРУ,мосад и ми5 полицията и армията "приближени" към правителството са използвали нервнопалатичен газ към мирно седящите и непротестиращи протестиращи като са изяли двойно повече зрял боб от обикновеното вследствие на което има стотици хиляди обгазени хора.И САЩ като дълбоко ангажирана с човешките права страна не може да стои безучастно и ще нанесе ядрени удари по режима за да няма повече цивилни жертви или да се сведе до минимум.
  • 13 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    в иран ,,хич не им се живее по законите на али баба от 1500 та година.за тва са явно виновни фащ,геиропеците и сорос.интересно феновете на иран тук що не спазват шериата ,което е задължително там.другари като искате да сте лоялни фенове на ислямска република иран дръжте се достоино,смяххх!