1 153 1

Взривоопасна годишнина в Хонг Конг (СНИМКИ)

Мегаполисът отбеляза с церемония и протест 21 години от връщането си на Китай

Взривоопасна годишнина в Хонг Конг (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР

Полицията в Хонг Конг не позволина около продемократични демонстранти да се доближат до мястото, на което се провеждаше церемонията по случай годишнината от предаването на града от Великобритания на Китай, предаде АР.

Протестиращите носеха ковчег, символизиращ смъртта на демокрацията и скандираха срещу еднопартийното управление в Китай. Те се обявиха за всеобщо избирателно право в Хонг Конг и континентален Китай и поискаха да бъде освободена Лю Ся, поетеса и вдовица на нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо.

Взривоопасна годишнина в Хонг Конг (СНИМКИ)

Церемонията по отбелязване на годишнината премина невъзпрепятствано с участието на подкрепяната от Пекин лидер на Хонг Конг Кари Лам.

Градът е бивша британска колония, върната на Китай през 1997 г. по формулата "една държава, две системи", даваща му широка автономия. Отказът на Пекин да предостави на Хонг Конг пълни демократични свободи обаче предизвика масови улични протести през 2014 г.

Малко след проведената церемония все пак се състоя протест, в който участваха хиляди хора. Сред тях имаше възрастни хора, дошли с инвалидни колички, семейни двойки, носещи спящи бебета, младежи.

Взривоопасна годишнина в Хонг Конг (СНИМКИ)

Демонстрантите носеха плакати, в които призоваваха за край на еднопартийното управление и жълти чадъри, които са символ на демократичния активизъм в града.

Взривоопасна годишнина в Хонг Конг (СНИМКИ)

Китай
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • НКВД
    Отговор
    1 15:48  01.07.18
    Да няма кунг- фу мизерии по улиците на Хонг Конг!

Напиши коментар:


Публикувай