1 Юли, 2018 18:36 2 695 1

Тайван, дръж се за Япония!

  • тайван-
  • япония-
  • китай-
  • комунизъм-
  • риболов-
  • икономика-
  • туризъм-
  • национална сигурност-
  • съюз-
  • партньорство-
  • дипломация-
  • сащ-
  • "жени за комфорт"-
  • пазар-
  • обмен-
  • конфликт

Или защо е важен подобен съюз за Тихоокеанския регион

Бившият председател на Гоминдана и президент на Република Китай в продължение на дванадесет години от 1988 г. до 2000 г. Лий Тенг-хуи е и основавател на Съюза за солидарност в Тайван. Още оттогава той има ясно изразена позиция по отношение на това как Тайван може да оцелее срещу все по-голямата заплаха от страна на комунистически Китай и категорично застава зад идеята страната да се бори за своята идентичност, дори и чрез промяна на официалното си наименование от Република Китай на Република Тайван.

Лий поддържа топли отношения с Япония, които запазва през периода на силно анти-японско негодувание през десетилетията след Втората световна война и края на японската колониална окупация на Тайван.

Понякога неговата близост с Япония е прекрачвала неписаните граници. Случвало се е той да описва Тайван и Япония като една страна, с което твърде малко тайванци биха се съгласили, а също така не са му чужди и твърденията, че деликатният проблем с „Жените за комфорт“ е разрешен, което много от оцелелите през този период биха оспорили.

В тази връзка не е изненадващ фактът, че именно Лий Тенг-хуи се възползва от възможността да участва в публично събитие в Япония, по време на което още веднъж апелира за изграждане на по-тесни връзки между двете страни, като отново атакува комунистически Китай, определяйки го за най-дестабилизиращия елемент в днешна Азия.

Неговата позиция е ясна – Тайван може само да спечели, ако изгради истински здрави партньорски отношения с Япония и то точно в момент, когато Китай полага неистови усилия да саботира дипломатическите му отношения, печелейки съюзници на своя страна. Периодът на анти-японски настроения в Република Китай отдавна е загърбен, и макар да е невъзможно посегателствата от миналото да се забравят, то трябва да е ясно, че съвременна Япония е много различна страна от своя имперски предсшественик. Днес двете страни са свързани в много области. Японската култура играе важна роля в тайванския живот, японската храна е разпространена в цялата страна, а по време на скорошния форум по туризъм, провел се по-рано този месец в Тайчунг, бе поставена и амбициозната цел - до 2019 г. да се реализира 7-милионен двустранен туристически обмен между двете страни.

Разбира се, Тайван и Япония имат много повече общи неща от това. И двете страни имат дълбоко скептични възгледи по отношение на Китайската комунистическа партия (ККП) и нейните цели в региона. Неотдавнашната милитаризация на островите в Южнокитайско море от страна на Китай не разтревожи само Тайван, Филипините и Виетнам. Япония също внимателно наблюдаваше действията на Китай, давайки си ясна сметка за това, че страната продължава да отстоява неоснователните си претенции към островите Сенкаку.

Погледнато по този начин, Япония и Тайван споделят общи интереси, а именно да защитят себе си в борбата срещу комунистическата суперсила. Това е солидна предпоставка и двете страни да имат изгода от изграждане на стабилни парньорски връзки помежду си. В допълнение на това, за Република Китай възможността да изгради добри отношения със свободен и демократичен съсед, който има силно икономическо влияние, е повече от привлекателна.

Първите стъпки в тази посока бяха направени още миналата година, когато Япония избра да преименува представителството си в Тайван на „Асоциация за японско-тайвански обмен“, игнорирайки негодуванието на Китай. Това бе знак за приятелство и може да послужи като основа, над която да се надгражда.

Търговските бариери между двете страни биха могли да бъдат облекчени или изцяло премахнати, за да позволят на бизнеса и стартиращите фирми лесен достъп до двата пазара. Образователният обмен също би могъл да бъде засилен.

Един от проблемите, които съществуват между Тайван и Япония, е разделянето на риболовната акватория, така че трябва да се положат необходимите усилия за разрешаването на този въпрос веднъж завинаги, за да се намери начин за съвместно съществуване на японски и тайвански рибари, като същевременно се работи съвместно и за предотвратяване на нахлуването на Китай в риболовните територии на двете страни.

В областта на военният обмен също има какво да се желае. Япония и Тайван споделят еднакви заплахи за националната си сигурност в лицето на Китай, но и на Северна Корея и други страни, и би било повече от логично да поработят върху връзките си и в тази област. Напредък би могъл да се осъществи чрез военни размени, продажба и закупуване на военно оборудване и дори съвместни тренировъчни обучения.

И накрая, както Япония, така и Тайван имат близки отношения със САЩ. В наши дни това е сериозна връзка, доколкото тя може да окаже огромно положително влияние върху политическата сцена в Изотчна Азия и Тихоокеанския регион, както и да ограничи зловредното влияние на ККП.

Ето защо 95-гошишният Лий Тенг-хуи, който не крие своята привързаност към Япония, произтичаща от факта, че той е израснал под японска окупация в Тайван, вярва, че именно засилването на връзките между двете страни е ключът към разрешаването на редица проблеми, пред които е изправена Република Китай. Ясно е, че това отнема време и внимателна дипломация, но е постижима цел, която предлага взаимни ползи и изгоди за двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    3 5 Отговор
    Тоя хуи няма да изкара още дълго!:) А, как мислите дали на САЩ ще му харесат подобни неща?!:) Ха-ха-ха! По-скоро руснаците ще върнат Курилските острови, отколкото Тайван да стане Японски!:)