10 Юли, 2018 11:30 3 497 4

Нов балкански маршрут зa мигрантите

  • фронтекс-
  • фабрис леджери-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • маршрут

Според директора на ФРОНТЕКС трасето преминава през Гърция, Албания, Босна и Херцеговина и Хърватия

Нов балкански маршрут зa мигрантите - 1
Снимки: БТА/АР

На Балканите се е оформил нов маршрут за бежанците, които са се насочили към Централна Европа, пише германския Die Welt.

Според директора на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери новото трасе преминава през Гърция, Албания, Босна и Херцеговина и Хърватия. После маршрутът на мигрантите продължава към Словения и оттам, обикновено през Австрия и Чехия, към Германия и други страни на Северна Европа. Някои мигранти от Словения тръгват на запад към Италия и оттам към Франция и понякога към Великобритания.

Пред "Велт" Леджери е заявил, че в момента балканският път се използва от около 800 души месечно, което е много по-малък брой в сравнение с 200-те хиляди души, които минаха по този маршрут през 2015 г.

Нов балкански маршрут зa мигрантите

Директорът на ФРОНТЕКС заявява още, че на сухопътната граница между Гърция и Турция през пролетта е регистрирано чувствително увеличение на мигрантския поток, който обаче оттогава отново е спаднал. "Сред бежанците регистрираме и много турски граждани - противници на режима, държавни служители, журналисти, кюрди, които напускат Турция след неуспешния опит за преврат", казва Леджери. Т

ой обаче отбелязва, че в тази част на Гърция няма център за регистрация на мигрантите, каквито има на островите в източната част на Егейско море, което позволява на мнозина от мигрантите да продължат към Централна Европа, без да бъдат регистрирани. "Провеждаме разговори с гръцките власти, за да подобрим контрола на сухопътните граници", казва Леджери.

Германското правителство отдава особено значение на регистрацията на бежанците в първата страна на влизане в ЕС, защото те трябва да бъдат върнати там според действащия Дъблински регламент, припомня Die Welt. Споразумението между трите управляващи партии през миналата седмица, което потуши по-нататъшната ескалация на правителствената криза в Германия, предвижда незабавно връщане в рамките на 48 часа на бежанците, които са подали молба за убежище в друга страна членка на ЕС, в конкретния случай - в Гърция.

Нов балкански маршрут зa мигрантите

Това ще става по силата на двустранна спогодба, която се очаква Гърция и Германия да подпишат до края на месеца. Гръцкият премиер Ципрас е поел ангажимент пред канцлера Меркел за подписването на спогодбата, която Берлин иска да използва за модел за споразуменията и с други страни членки на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    14 1 Отговор
    Пак гласят пачките за Гърция!
  • 2 вижся

    12 1 Отговор
    защо ги пускат е въпроса като се сърдят за турски самолети като минат било то на 20 км от въздушната им граница било на 10
  • 3 По-добре

    12 0 Отговор
    В България никой няма да акостира щото ще умре от глад!
  • 4 Стефан

    5 0 Отговор
    Това трябва да се прекрати! Не може да продължаваме така. Социалните и икономически системи ще се сринат. Тези са неграмотни, мързеливи и не умеят да правят нищо. Имат си държави и правителства - да си ги издържат. Нямам власт, ако имах това щеше да се прекрати.
Новини по държави: