10 Юли, 2018 20:22 2 604 4

Уникално видео от спасяването на децата

  • тайланд-
  • видео-
  • деца-
  • пещера-
  • спасяване-
  • илон мъск

Операцията приключи успешно и децата бяха извадени

Уникално видео от спасяването на децата - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският предприемач Илон Мъск, който оглавява високотехнологичните компании SpaceX и Tesla, публикува на профила си в Инстаграм видеозапис от операцията по спасяването на тайландските учениците и техния учител от 7-метровата пещера Там Луанг. На видеото се вижда как спасителите се движат в подземния тунел, който води към наводнената пещера.

По-рано стана ясно, че създадената от компанията на Мъск „детска” подводница не може да се използва за спасяването на децата. Въпреки това премиерът на Тайланд благодари на предприемача за искреното му желание да помогне в спасителната операция и го призова да инвестира в програмата за развитие на източното крайбрежие на страната „Източен коридор”, предаде Блиц. На свой ред Мъск обеща на премиера да посети страната му още един път, като този път остане по-дълго време. Припомняме, че дванайсет деца от местен футболен отбор и треньорът им влязоха в пещерата на 23 юни и се оказаха блокирани в нея заради внезапно наводнение.

Издирването на групата продължи 10 дни. Децата и треньорът им бяха открити живи и здрави, но изтощени от глад. Водолази и доброволци влизаха в пещерата, за да доставят на бедстващите спортисти храна, одеяла и други необходими за оцеляването им вещи. Преди седмица спасителната операция бе помрачена от огромна трагедия – един от водолазите се удави. В неделя сутринта шефът на сформирания спасителен щаб съобщи, че операцията по изваждането им започва. Два дни по-късно всички вече са на свобода.

Междувременно ръководителят на Центъра за стратегически изследвания към руското Министерство на извънредните ситуации Михаил Фалеев заяви, че уникалният опит на тайландските специалисти, които с помощта на най-новите технологии са успели да спасят 12-те деца и треньора им от пещерата Там Луанг, трябва да бъде добре проучен и използван.

„Такива условия се срещат достатъчно често. На територията на нашата страна също има такива пещери, в които туристите обичат да ходят, не винаги достатъчно подготвени. Затова опитът е много ценен, много правилен. Мисля, че министерството трябва да го проучи и използва, ако се наложи”, каза Фалеев.

Just got back from Cave 3

Публикация, споделена от Elon Musk (@elonmusk) на Юли 9, 2018 в 2:43 PDT


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пепи

    6 6 Отговор
    Тоя пак намаза безплатна реклама
  • 2 Паляк

    8 7 Отговор
    Пълен палячо, да си прави реклама на гърба на децата.
  • 3 JPower

    3 0 Отговор
    Ало, журналята, да бяхте така загрижени и за нашити българчета!!!!!
  • 4 Чудомир

    2 4 Отговор
    Половината статия за мъскчо дет направил нещо дет не става... А героите на заден план, защо ве?