Last news in Fakti

12 Юли, 2018 06:33 16 826 76

В Турция започва мрачна ера

  • турция-
  • ера-
  • избори-
  • реджеп ердоган

Ердоган назначава, Ердоган уволнява

В Турция започва мрачна ера - 1
Снимка: БТА/ AP

Говори се, че през 1990-те години, още като кмет на Истанбул, Ердоган бил заявил следното: "За мен демокрацията е като трамвай. Когато пристигна до целта си, слизам от него". Ето че 64-годишният Ердоган достигна своята цел. Като нов държавен глава със своя собствена конституция той има почти безгранична власт. Парламентът вече няма да играе почти никаква роля. Защото Ердоган може да управлява с декрети. Отсега нататък важи следното: Ердоган назначава, Ердоган уволнява. Съдиии, министри, учители. Уволнените от него в края на миналата седмица над 18.000 държавни служители явно няма да са последните.

В една редица с Египет и Русия

Турската република всъщност никога не е била кристално чиста демокрация. С обезвластяването на парламента обаче Турция сега се нарежда окончателно в редиците на държави като Египет и Русия. И все пак: днес политическата опозиция в Турция има поддръжката на почти половината турско население.

Ердоган поема голям риск, ако вярва, че със своите поддръжници може да управлява срещу всички останали. Вярно, че той може да уволни всеки либерално мислещ учител и да наложи още повече часове по ислям в училищата. Той може също така да превърне и последните университетски професори в изпълнители на неговите заповеди. Може да прогони от страната западноориентираните напредничави предприемачи и да осигури държавни поръчки за своите довереници. Ердоган може да продължи да действа срещу Запада, може да накара своите медии да продължат да облъчват народа и да посрещне исканията на кюрдите с още повече насилие. Да, Ердоган може да направи всичко това. Но тогава той няма как да осигури обещания икономически и политически подем на своята страна. Тъкмо напротив. Стремглавото понижаване на стойността на турската лира и галопиращата инфлация са първите предвестници на една дълбока криза.

Освен това изобщо не е ясно как ще функционира новият режим. Ердоган обеща на турците да премахне старата бюрокрация и да я замени с ефективна нова система. Същевременно назначи десетина вицепрезиденти и създаде консултантски институции, чиито компетенции остават неясни. Всъщност Ердоган иска да контролира всичко сам. Той обаче има нужда от сътрудници, които да са способни и на нещо повече, а не само да са съгласни да му се подчиняват.

Да не изоставяме турската опозиция!

Ердоган може да прокара плановете си само с твърда ръка. Ако отпусне юздите само за малко, страната ще стане неуправляема. И Ердоган го знае много добре. Може би затова излъчва и сигнали на помирение - като намерението си да назначава безпартийни експерти на министерски постове. Тези изявления обаче служат само за успокоение на Запада и на чуждестранните инвеститори.

За турските демократи започва доста мрачна ера. Никога досега те не са се сблъсквали с толкова могъщ противник като Ердоган. Въпреки поражението на последните избори обаче турската опозиция скоро ще набере нови сили. А Германия и Европа не бива да я изоставят: ние трябва да продължим да приемаме избягалите от Турция дисиденти и да засилим политическия натиск върху Анкара. ЕС постъпи правилно като реши първоначално да прекрати всякакви разговори с Турция за разширяване на митническия съюз. Всъщност, и присъединителните преговори могат да бъдат прекъснати. Защото от вчера насам от тях вече наистина няма никакъв смисъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турчин Демократ

    26 98 Отговор
    Смърт на Дойче Веле!!!!!!!!
  • 2 ЗЕВС

    55 79 Отговор
    Евала на Доган, човек осъзнал, че парламентарната демокрация е отживелица.
    Дай боже и България да стане президентска република. Дай боже президент, способен да изчисти авгиевите обори от 30 годишното, позорно за България, парламентарно управление.

    Коментиран от #37, #76

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Deutsche Welle греши

    27 11 Отговор
    Емине назначава, Емине уволнява. Ердоган е под жабата. Тя, в престъпното семейство, има ума и властта.

    Коментиран от #18

  • 6 Трол

    35 14 Отговор

    До коментар #4 от "Расулюлах":

    Картуната само му е голяма на твоя лидер, и крива!
  • 7 бббббб

    65 17 Отговор
    Само гледаме и сочим с пръст другите,а не виждаме собствената си гибел .
  • 8 гост

    18 16 Отговор
    "обективно"мнение няма що...Дойча Ала-Бала.
  • 9 Няма начин

    44 8 Отговор
    Да се оправят сами турчаците. Те си го избраха.
  • 10 1111

    22 8 Отговор
    Каква "демокрация" иска Дочев Ала-Бала,като в Сирия,Ирак...?
  • 11 чалма тв

    75 6 Отговор
    В Турция няма демографска катастрофа.Може и мразите Ердоган, и аз не съм му фен, но трябва да признаем че в БГ няма такива държавници ,които да спрат изчезване на една нация с 1300 и кусур години история. Всички до сега управляващите -лапачи,назначени от нпо гризачи,защитници на цигани.

    Коментиран от #14

  • 12 Радой Ралин

    31 9 Отговор
    Сила силовита, не е вековита.
  • 13 Хасан

    34 25 Отговор
    Немеца на никого добро не мисли...ако така критикуват ,значи нещо много ги боли..Германия иска еднолично да управлява ЕС ...ако Турция влезе ще има конкурент ..

    Коментиран от #15, #19, #39

  • 14 касапина

    36 5 Отговор

    До коментар #11 от "чалма тв":

    Наистина в турция няма демографска катастрофа, кюрдите раждат по 5, така наречените турци раждат по 1 ,но какво се чудите русокосите са си чисти славяни.
  • 15 касапина

    43 12 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Асене турция никога няма да влезе в ЕС
  • 16 гост

    14 2 Отговор
    Троловете в сайта съвсем се объркаха
  • 17 levski

    10 5 Отговор
    пак дойче веле
  • 18 да, ама не

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Deutsche Welle греши":

    няма начин с необразована глава да го прави
  • 19 12345

    29 11 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Немеца наистина го боли, повече от 60% от инвестициите в турция са немски,но ако някой трябвa да го боли това са турчолята ,ако Германия ги пренасочи другаде,и това ще стане

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    18 5 Отговор

    До коментар #19 от "12345":

    В България всеки месец никнат заводи за авточасти

    Коментиран от #22, #23, #65

  • 21 ощои

    28 21 Отговор
    Що са толкова грозни тези турци бе

    Коментиран от #28, #42, #49, #68

  • 22 Enio

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    A v turcia zatvatqt
  • 23 незнайко

    21 5 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    И колко са изниквали и за какво ??? Спокойно можехме да произвеждаме алтернатори за всички коли в ЕС, но не ни разрешиха европейците !!! Завод "Вида" - Видин май не работи а ??? Мотокарите в Пловдив умряха а бяха на високо ниво !!! СЕГА НИ ПОДХВЪРЛЯТ ТРОХИТЕ !!!
  • 24 Osman

    20 36 Отговор
    То пък в Европа едни кристално чисти демокрации. Германия за 5 години изби над 30 милиона човека, Франция изби милиони в колониите си, за последно през 50 те години на миналия век изби 1 милион алжирци. Англия извърши геноцид в колониите владени от нея. Още много примери има. Да живее Велика Турция с нейния велик лидер Ердоган

    Коментиран от #60

  • 25 Аятолах Хомейни

    11 27 Отговор
    ERDOGAN BUYUK BIR LIDER
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шулц

    28 8 Отговор
    Ако не са чуждите технологии и инвестиции Турция щеше да е нещо като Судан или Сомалия, защото само с производство на сладкиши оръжие няма как да си купят.

    Коментиран от #50

  • 30 koпа

    13 10 Отговор
    То всички вече знаят кои е Фетуллах Гюлен и кой ги подкрепя и с каква цел, знаем че германците и краварите не искат да се откажат от такива предатели на страната то затова приказват с полувин уста,загубиха едни от възможностите да дестабилизират Турция ,за тях това е жизнено важно но номера немина не се получава и с терористите ПКК който подкрепят ,остана само Дойче Веле.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Диди

    22 8 Отговор
    Ердоган назначи зет си за финансов министър,с цел,след време да му предаде властта.Дано в Турция да няма гражданска война,защото турците няма да бягът към мюсюлманските държави,а към Европа.Гръцката и българската граници трябва да се пазят здраво.Ердоган е опасен ислямист диктатор,не само за Турция,а и за Европа.В Германия има една банда от турци наречена ,,Османска Германия,,Арестувани са няколко от тях,чака се присъдата им.Но най това,което направи вътрешният министър Зеехофер е,че той забрани тази групировка,,Османска Германия,,.Тя е била поддържана от Ердоган.

    Коментиран от #34, #41, #55

  • 33 Швабали

    22 7 Отговор

    До коментар #30 от "koпа":

    Не съм сигурен Гюлен какъв проповедник е бил но знам че е искал да строи училища а пък Рдоган иска да ги събори и да строи джамии,кое ще по-производително и необходимо на хората според теб?

    Коментиран от #36

  • 34 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    Дидке,ти да не си оракул,как само предсказваш....чак да ти повярва човек.ДА ама НЕ!

    Коментиран от #45

  • 35 Сатаната

    18 0 Отговор
    Като предварително се извинява на хубавите животни, но така е влязло в речника ни. И така, дали този или онзи, дали Ердоган, то се е видяло че говеда по цял свят има, ама дайте рецепта какво правим с нашите, че са много и продължават да се множат бе хора.
  • 36 koпа

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "Швабали":

    Строй от САЩ каква е тази любов по краварите че продължава тази ескурзия 19 години ,голяма любов межди предател и кравар ,трябва Холивут да направи един филм.

    Коментиран от #38

  • 37 Грую

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕВС":

    Надей така бе човек. Колко зор са видели турците да се отърват от управлението на падишаха и ето ти сега реджепа пак нов падишах. Резил и връщане назад е това . В България пък ако дойде такова управление и вземе, че тоз досегашния стане падишах на дърти години ще трябва да се изнасям от държавата. То и без това малко още ми трябва да купя билета и да пусна попържните срещу де що ми видят очите в тази кьорава държава и да се пръждосам.
  • 38 Швабали

    21 3 Отговор

    До коментар #36 от "koпа":

    Виж сега аз наистина незнам що за човек е Гюлен,не го защитавам вероятно е знаел че Рдоган ще го подгони едно време са били дрогари двамата,чудно ми е защо турците бягат от науката и предпочитат фашистката авторитарна религиозност да ги връща назад през вековете
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Асен

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "Расулюлах":

    Публикувано във факти.бг: това е формата на управление за силна държава тотален диктат...БЕЗ КОМЕНТАР...накрая някой ще реве ...ха да видим кой....
  • 41 Гост 1

    12 3 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    В Турция няма да има гражданска война.. Последните закони са променили държавната структура.
    1-Без да уциш право можеш да станеш СъДиЯ. 2- Управителите ще могат да разпространяват оръжия, когато това се налага.. 3-Президентът ще взима решение за имунитет ... 4-Помощник-министърът може да е член на конституционния съд, дори ако не е уцил право.. 6-Наредба-закон/ се издава с подпис на президента и ще влезе в сила без да се консултира със съвета.. Има и повече.
    Стези закони имаш повече власт дори от ...... Този юридически процес ще бъде завършен с връщане на Смъртно наказание.. Киното ще започне след това

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Морук

    21 7 Отговор
    А бе цял свят го плюят,тоз Ердоган ама и бая има да си го харесват,туризма върви нагоре,пенсионерите ядат по чаршиите строи се не се ремонтира,следващата година ,атомни електроцентрали вече 3 поддържат армия ,туристите всяка година се увеличават,безработица нула,знаят що е то национален интерес,оооох Бойко Бойко се да беше и ти като ердо,а не народът да те плюе и псува
  • 44 Морук

    11 6 Отговор

    До коментар #39 от "Асен":

    Асанчо и с 5 чувала да ходи до банката все му е тая на турчина,за Европа пак му е през резания,гурбетчиите нали пращат,всяка година,мисли му ти как ше изкараш месеца с жалката си заплата,разбитите пътища,и крадливите политици,утре като ти порасне детето у Европата пак при турци ще работи,че нема и кой да ти измие насрания задник,щот ше останеш сам

    Коментиран от #46

  • 45 Диди

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Исмаилчо,кое не е вярно в това,което съм писала?
  • 46 Асен

    11 5 Отговор

    До коментар #44 от "Морук":

    ...ти мен не ме мисли,аз живея и работя там ,където ти и в сънищата си не можеш да бъдеш ...мисли по-добре накъде да хващаш,като те подгони Тайпи ...Судан,Сомалия има и по-добра опция-Венецуела или Тринидад и Тобаго.....

    Коментиран от #61

  • 47 Диди

    12 5 Отговор

    До коментар #41 от "Гост 1":

    Гражданска война може да има,не забравяйте за опозицията в Турция.Добре е,че има опозиция.Турция е разделена на две,наистина дано да не се стигне до преврат,иначе тежко ни и горко и на нас българите.Турците казваха,че ще е добре да има президиална република,и сравняваха Турция с Америка.Да,ама няма как да сравняват.В Турция има диктатор,който взе напълно властта в ръцете си,и тази власт ще предаде като наследство на зет си,като мине време.Ако не греша Ердоган е на 64 год,ли?Я обърнете внимавие на тоя диктатор,как изглежда.На мен ми изглежда като към края на 80 годишен,дори мисля,че ива проблеми със здравето си.Затова и се стреми да издигне зет си.Диктатори,които пречат на световтата политика за да има мир и свобода,трябва да бъдат премахнати.

    Коментиран от #48

  • 48 Гост 1

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "Диди":

    И аз казвам едно и също нещо, като и добавя най-новите закони ..С тези закони и влас ще вдигнат истинската опозиция и ще я заменят с кукла. С една куклонова опозиция как ще започне воина?

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Диди

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Гост 1":

    Не мисля,че ще я заменят с кукла,защото турците,които не подкрепят Ердоган,искат свободата.И този момент е най опасният за да стане(дано не се случи)гражданска и турците да тръгнат към Европа.

    Коментиран от #52, #62

  • 52 Гост 1

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Диди":

    Вие сте твърде далеч от темата, защото не живеете в Турция.
    Има традиция,има култура на вярност от времето на халифата ,'' няма бунт срещу държавата ''. Това разбиране доведе хората до ''Държавните големи знаят по-добре'' ....По-младото/образованото поколение се опитава да го промени, но не изглежда възможно. Така че не е възможно гражданска война в Турция.Дори и хората да са против него ,те няма да се бунтуват..
  • 53 касапина

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Морук":

    На един мотор нали знаеш какво става като му махнеш сегментите, блъска ама няма тяга ,затова кадъните, като ги лашкаме нерязаните, чак скърцат със зъби от кеф.

    Коментиран от #69

  • 54 Мемфис

    4 4 Отговор
    Той и ссср щеше да “иляди”, ама Рейгън му e.а мамата само за пет години!
  • 55 Аз съм си аз

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Диди":

    Не се надявай, моме,няма да имаш късмета да хванеш някой за ятагана. Турците са патриоти,няма да дойдат при теб да им помагаш или само за няколко минутки само ...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Завистлив българин

    10 1 Отговор
    Добре ще е да гледаме в нашата кошара! Стига сме обсъждали комшиите! Манталитет, няма как!
  • 58 Реалистта

    4 6 Отговор
    До информатора от Дойче Веле!
    Да наистина настанаха тъмни времена.Но за Германия!!!
    Меркел казва:Не на инвестициите в Турция.На следващия ден,Сименс влива 1 млрд.евро в турската икономика!
    Наистина са мн.тъмни времена.
    По население турците достигнаха Германия.
    По военна мощ - надминаха Германия.
    Остава само едно.Турската девалация на лирата.Балона гръмне ли и скоро ще Гръмне - Германия отива у аутоморгата!
  • 59 malkom x

    8 3 Отговор
    Като знаете,че няма лоша реклама,защо се опитвате да оплювате Ердоган. Всеки ден по няколко статии за него и за Турция-омръзна ни,спрете се най накрая. Вие ге оплювате и хулите с Дойчето и всички западни медии,а той стъпка по стъпка си осъществява своите цели за благото на Турция.Нека да си помислим; Не е ли по-голям терорист този който си налага своята демокрация,ужким че е по-хуманна?Или да позволиш на едни да говорят и да агитират,а същото време другия да го забраниш и да го анатемосаш.По тази точка нашите пак се издъниха.... Разрешиха на пезевенкаИндже войводата(имал е две дела за сексуално натрапване)да говори в Кърджали,а на султан Ердоган-йок.Бил назначил зет си за енергиен министър,че нали той ни отмъкна "южен поток" под носа .По негово време е преподписано за атомната електроцентрала."ТАНАП" е задействан и си тече.. Дай боже и на нас такива енергийни министри...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Mорук

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Диди":

    Тези турци за които пишеш от опозицията ,искат същата свобода като тази в милата ни родина ,значи 10 процента Дерибейчета,и 90 процента модерни роби,подлоги които обслужват чужди интереси,също като тука ,ти от кои Си ?ердоган е подкрепен повече от половината население,а ти тука за нашите мутри какво ще кажеш,армия имаш ли ,атомни електроцентрали имаш ли,пътища като хората ,достойно заплащане,осъдени олигарси,политици от всички партий,чула ли си ,когато в милата ни родина започнат да се случват такива неща,ше имаш моралното право,да критикуваш от както Ердоган е на власт страната живна за 30 години в България процъфтя ли в някакъв отрасъл,?
  • 63 Male mila

    3 3 Отговор
    Алчно завистливо и крадливо племе живей по тез земи,националната черта на българина като не мое да открадне и да е като комшията,да плюе и злобее
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 АЛО

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Тези заводи ( автоморги)ли са ?
  • 66 Литератор

    6 0 Отговор
    Много великотурци са се навъдили тук.Хора, 21 век е, няма връщане назад! Съдбата на Ердоган е ясна, въпрос на време, на нанесени щети и разбити човешки съдби!
  • 67 Аферим, машала ! Радвам са.

    2 0 Отговор
    Като няма ПАТРИОТИ, ще смъкваме гащи и килоти ! НА ББ ГЛАВАТА, много мяза на съседски джинс. Ти ко ш каиш? Най-важното е да сме срещу Русия ! Нъл туй искат в Народното събрание .
  • 68 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "ощои":

    Не е важно красотата ,важното е ”самолета ” за мъжа..дали го вдигаили не....
  • 69 Морук

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "касапина":

    Кои кадъни в краварника детски са вързани с юлар ли?затова ли в турските хотели е пълно с българки,сигурно щото половин час не мое си го дигнеш пак там хем кеф хем пари пак ти си пий ракията у вас след като минеш през краварника,цървул
  • 70 Руснак

    2 1 Отговор
    Овце. Ама и Ердо не осъзнава че с тази абсолютна власт сам си слага въжето.
  • 71 Мустафата с мустаките

    1 1 Отговор
    Твърда ръка това е панацеята и за балканеца и за ориенталецс
  • 72 Хасан

    0 5 Отговор
    Крайно време е в Германия да се създаде мюсюлманска демократична партия която да защити правата и свободите и на турчина,на немеца,арабина и др

    Коментиран от #73, #74

  • 73 Мюлер

    6 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хасан":

    Къде набута немеца до арабина и турчина бе аркадаш.Мюсулманите са гастарбаитери и са взети да вършат черната работа в Германия.Проблема е че новата генерация турци ги мързи да гледат затова се налага попълнения от свежи араби за същата работа.
    Анадънмо..
  • 74 Сали

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хасан":

    В Германия сега забраниха османска германия една никва организация ,а ердоган немогат да го дишат
    а ти говориш за създаване на турска партия
    В турция ила ли германска партия
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Пръцко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕВС":

    Ти сляп ли си? Че то у нас от години е Бойколандия - страната на Човека-Слънце! Парламента и другите спомагателни институции са само за парлама, нашият е по-султан и от Осман паша, а ердоганя може само да се учи от него.
Новини по държави: