11 Юли, 2018 12:33 4 094 24

Тръмп: Германия е заложник на Русия

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • заложник-
  • германия-
  • столтенберг

Тъжно е, когато Германия се забърква в сделки с газ и петрол с Русия

Тръмп: Германия е заложник на Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

„Германия обогатява Русия чрез газовите сделки, а ние плащаме вноски в НАТО в пъти по-високи, за да защитаваме Европа именно от нея“. Това каза днес американският президент Доналд Тръмп на двустранна среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на НАТО.

„Тъжно е, когато Германия се забърква в сделки с газ и петрол с Русия… Германия е пленница на Русия, защото получава прекалено много енергия от Русия“, каза Тръмп, визирайки газопровода „Северен поток“ между двете страни по дъното на Балтийско море, чийто капацитет Берлин и Москва планират да удвоят.

„Предполага се, че ние ви пазим от Русия, а Германия ѝ плаща милиарди всяка година. Ние защитаваме Германия, Франция и всички тези страни, а много от тях строят газопроводи с Русия и също наливат милиарди в нейния бюджет“, каза Тръмп, изненадвайки с думите си шефа на НАТО. Президентът на САЩ посочи, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е в ръководството на газопреносна компания и че 70 на сто от Германия се контролира от руските доставки на газ.

„И ми казвате, че това е в реда на нещата? Аз пък мисля, че не. Смятам това за нещо много лошо за НАТО и по този въпрос трябва да се разговаря с Германия. Още повече, че Германия внася в НАТО малко над 1 процент от своя БВП, докато САЩ – 4,2 на сто и то при доста по-висок брутен вътрешен продукт. Това също не е правилно. Германия е богата страна и може да си увеличи вноската още утре без проблем. Трябва да направим нещо, защото така не може повече да продължава", каза Доналд Тръмп, цитиран от БНР.

„НАТО е съюз на 29 страни членки, в които има разногласия и едно от тях са газовите проекти на Германия с Русия. Важно е обаче, че въпреки тези различия сме могли да се обединим, за да се защитим. Обединени сме по-силни. Това научихме от две дойни, както и от Студената война", отговори Столтенберг. Той беше прекъснат от Тръмп с репликата: „Как може да сте заедно, когато една страна получава енергията именно от тази, от която ви защитаваме. Вие просто правите Русия по-богата“.

По-късно Столтенберг каза, че не е работа на НАТО да решава за „Северен поток 2“ и че това е национално решение. Той посочи, че в Германия има различни позиции по проекта.

Германия не е заложник на руската политика, отговори на Тръмп германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. „Имаме проблеми с Русия, но комуникациите между държави, съюзи и опоненти трябва да бъдат запазени“, допълни Лайен, цитирана от Ройтерс. Полша, която е върл противник на проекта „Северен поток 2“, използва повдигането на темата, за да призове ЕС да намали зависимостта си от руския газ, като даде приоритет на други доставчици. „Нуждаем се от диферсификация на доставките, това е една от най-важните цели на енергийния съюз на ЕС“, заяви полският президент Анджей Дуда при пристигането си за срещата на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен пес

    21 7 Отговор
    на Русия ? а не на Америка така ли ? абе я се скрий
  • 2 чиче

    20 13 Отговор
    Германия е заложник на Кочината, че и окупирана от нея.

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Киро

    6 13 Отговор
    Германия ако иска на никой няма да бъде заложник.Защото Германия има два пъти колкото икономиката на Русия.Ама Мерки....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ади ба

    20 1 Отговор
    Ай да оставите Германия на мира да видим.Не вземайте специалистите им и технологиите им насила да ви видим.Цял свят знае взематите насила ракетни и всякакъв вид военни и индустриални технологии от Германия.Принудителното им довеждане в САЩ и заплахите да работят за вас или съд и смърт.
  • 7 Мастършеф

    21 0 Отговор
    Голямата Рижа непрекъснато бърка търговия с политика. Резултатът е тюрлю гювеч, в който всеки плаща повече, независимо за какво.
  • 8 Мастършеф

    9 0 Отговор
    Голямата Рижа непрекъснато бърка търговия с политика. Резултатът е тюрлю гювеч, в който всеки плаща повече, независимо за какво.
  • 9 Е и?

    5 1 Отговор
    А ЕС НА САШ ТУРЦИЯ И ИЗРАЕЛ!
  • 10 onq s konq

    4 19 Отговор
    Европеец съм по душа и убеждение,но в случая ТРЪМП Е АБСОЛЮТНО ПРАВ.Дори се чудя как може още да ги трае тия оядени Западноевропейски хитреци и не ги е хвърлил на кучетата!Между другото бат Бойко е в абс същото положение като Тръмп и двамата са принудени да се чудат кое по-напред да оправят и от кои нагли лапачи по-напред да се отърват.Затова и предложението ми е САЩ да излязат от настоящото НАТО и да създадат СВОЕ НАТО-2,КАТО СИ ПОДБЕРАТ ПРЕЦИЗНО ОПРЕДЕЛЕНИ НАДЕЖДНИ И ЛОЯЛНИ ПАРТНЬОРИ ОТ ЕВРОПА И НЕ САМО.

    Коментиран от #11, #23

  • 11 българче

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Какъв европеец си ти бе???
    Да не си от ония, които превозиха от Албания сюлейман да се бие с опълченците??
    Да не си от ония, които ограбваха България - дървен материал, жито, коне- да се бият с освободителите ни далеч от България??
    Да не си от ония, които изнасят невъзобновяемото злато на България за стотинки???

    Коментиран от #18

  • 12 Гост

    12 1 Отговор
    Тия няма ли вече да изпаднат в дефолт и света да миряса.Русия мина през това и сега е съвсем друга държава.Почнаха разправиите за сферите на влияние.
  • 13 Я виж

    14 1 Отговор
    Да върнат златото на Германия и останалите страни което го държат насилствено и със заплахи.Пиша да върнат защото е насилствено отнето и не го връщат под претекста,че връщането заплашва националната сигурност на САЩ.Мен не ме еня за тяхната националната сигурност.
  • 14 мнение на един българин

    7 2 Отговор
    Тръмп действа като бизнесмен. Нормално е да иска САЩ да продават повече и да печелят повече. Но, нашите политици трябва да следват нашия интерес, а не началническия тон "отгоре". Затова сме ги избрали. Колкото до американските войски в Европа - крайно време е да си ходят. И ЕС да си има собствена армия. Едва тогава ще се чувстваме независими, а не под чужда окупация. А които искат американците да ги пазят - да си им плащат!
  • 15 1234

    11 1 Отговор
    Ако имаше 25 руски бази в германия разбирам а те са щатски'
  • 16 Пижо

    8 1 Отговор
    По данни на Министерство на отбраната САЩ все още имат 179 бази в Германия, над 100 из цяла Европа и 109 в Япония
  • 17 Шпек народен

    9 1 Отговор
    Дядо дони ако иска да каже нещо да предложи газ той на Германия и на Европа де. На времето Бай Тошо казваше, че говори този който има пари. (или ресурси, то все едно) на приказки лесно. Мрин мрън зависими сте от Русия..... Ми как да не сме? То след някоя друга година и вия ще сте зависими като гледам кви расипници сте и как жевеете на кредит, на Жълтурите не може 1000 години да се издължите и то сама боб да ядете. Толко милиарда за армия, толко им била голяма икономиката.... :) пропаганда и глупости на търкалета. Ния да мрем щото те са решили, че Русия е лоша! Ае бегайте си на краварска и не ни се месете както и ние на вас
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Орфей

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "чиче":

    Кочината е в главата ти! ....следствие на скандално невежество! ......или от адската нужда от малко джобни пари! Аде беги, момче! Когато прогледнеш - тогава се обаждай така категорично! Засега още ти е много мътно. Или пък.....м@мка му и джобни..?!!
  • 20 111

    1 0 Отговор
    Да ,защото видяха грешките ви ,нали си имате франция,не може всичко,хаха
  • 21 СССРБарета

    4 1 Отговор
    Тоя Дърт боядисан пе...ал изплю камъчето! Те това се казва краварско падение! Къде е сега демокрацията бе дъртак? Къде е конкуренцията на пазарния принцип, една от основите в демократичното общество? Боже пази ни от американският ТОТАЛИТАРИЗЪМ!
  • 22 Хк+йххххйххх

    1 0 Отговор
    Вие Тръмп сте заложник на само люби ето си и алчността. Така САЩ няма да прокопаването. Само съвет с Добри чувства.
  • 23 virus

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    европеец си колкото уями шемет
  • 24 Марони

    0 0 Отговор
    Тя баба Меркел е заложник и на чалмите!Скоро германчетата ще са чернооки с гарванови носове!
Новини по държави: