Last news in Fakti

11 Юли, 2018 13:44 3 883 16

Столтенберг: НАТО няма да съществува вечно

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • студена война-
  • сащ

Трябва да запазим пакта и да го осъвременяваме, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО няма да съществува вечно - 1
Снимки: БТА/АР

Важно е да се разбере, че няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от военнополитическия съюз.

Трябва да запазим пакта и да го осъвременяваме. Опитвам се да огранича възможно най-много отрицателното отражение от разногласията в НАТО. Досега те не са се отразили чак толкова, не знам как ще бъде занапред, добави той. Ако говоря за всички възможности пред НАТО, ще подкопая съюза.

Основната ми задача е 29-те държави от алианса да останат заедно, затова търся обща почва. По основния въпрос сме единодушни - разходите за отбрана не са справедливо поделени, посочи Столтенберг.

По повод днешната си закуска с президента на САЩ, на която Доналд Тръмп порица Германия за зависимостта й от вноса на руски газ и заради ниските отбранителни разходи, Столтенберг отбеляза, че Тръмп е прям. САЩ платиха за закуската - хубав портокалов сок, пресни препечени филийки, уточни той.

Две световни войни и Студената война доказаха, че заедно сме по-силни. Това е добре за всички, особено за САЩ, защото им позволява да бъдат световна сила - така те могат да присъстват в Азия и Африка. Европа е тази, която се притече в помощ на САЩ.

Няма друга сила и държава с толкова съюзници в света, както САЩ. Заедно сме половината от световната военна и търговска сила, отбеляза Столтенберг на фона на вчерашното изказване на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че САЩ трябва да ценят съюзниците си, защото не са им много.

Не виждаме непосредствена заплаха от Русия към който и да било от съюзниците в НАТО. Моят подход към Москва е изграден от опита ми от 90-те години насам в качеството ми на министър. Дори през Студената война Норвегия имаше отношения с Москва. Има нужда да бъдем силни и твърди, като влагаме в сигурността - тогава можем да водим политически разговор с Русия.

Столтенберг: НАТО няма да съществува вечно

Възможно е да се постигне подобряване на отношенията с Москва. Но не приемаме руската намеса във вътрешните работи на други държави, като нападението в Солсбъри, опита за преврат в Черна гора, събитията в Крим. Това не означава да спрем да разговаряме с Москва, обобщи Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    26 6 Отговор
    То и сега съществува в нарушение на ДОВСЕ от 1990г.разпуснаха СИВ и ВД но НАТО не....
  • 2 no name no face no number

    27 3 Отговор
    Хайде стига ви толкова НАТО.
  • 3 Бинев

    23 3 Отговор
    "САЩ платиха за закуската - хубав портокалов сок, пресни препечени филийки, уточни той." - Значи, той е в конфликт на интереси и лобира за САЩ.
  • 4 Ка2

    33 1 Отговор
    ”да присъстват в Азия и Африка” !!! А уважаемият зрител знае ли за престъпленията против човечеството, които могат да се определят като Геноциц, които именно там извършва САЩ? А за престъпленията на САЩ в ПАНАМА, Чили, Никарагуа какво ще кажат привържаниците на запада? Предполагам -нищо, защото не е удобно.
  • 5 къде

    24 1 Отговор
    НАТО харчи милиарди а няма нито една успешна мисия или операция,къде са парите?
  • 6 Bahti

    10 1 Отговор
    Клек Клек КЛЕКНИИ! КИНЖАЛ!
  • 7 трол

    18 2 Отговор
    Абе пука му на Столтенберг за НАТО, човека си взима хубавата заплата, обиколи целия свят, живее си живота! Ние да му мислим!

    Коментиран от #15

  • 8 1234

    14 1 Отговор
    Най умното нещо казано от този човек през живота му на шеф на нато...... Ха дано се разпадне
  • 9 СссереМ

    4 13 Отговор
    Е от 70 години има НАТО,още толкова ша изкара,дотогава просия няма да я има,и аз неща вечни работи.
  • 10 Тц тц

    17 1 Отговор
    Много се притесних, че ще закриват НАТО, чак стомахът ми се сви.
  • 11 SAAB

    3 12 Отговор
    Закрият ли НАТО .....анадолска провинция ставаме на момента !
    :)

    Коментиран от #12

  • 12 трол

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "SAAB":

    Лъжец такъв, нали НАТО ни накара да нарежем ракетите, които бяха единствената спирачка пред Турция. Нищо друго не можеше да ги спре. Затова сега НАТО трябва да ни въоражи с адекватно оръжие което да компенсира нарязаните ракети.
  • 13 111

    5 3 Отговор
    България се управлява от българоубийци ,а "мвр" си отваря "рпу"-та ,за разпространяване на отрови ,за да вземе американската идея по руски начин и да остави контрола върху хората.Подмолните ви действия не са незабелязани и ако реша може да разкрия и вътрешната и външната политика на Русия.Мога и да кажа на луцифер да ви прибере душите и наистина ще стане.Света върви към грешна посока и знам ,за промяната...Внимавайте и без подмолни действия вече!!!
  • 14 Наблюдател

    6 7 Отговор
    Преждевременно се радва руската измет. НАТО ще съществува поне , докато съществува агресивна путинска русия.
  • 15 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "трол":

    Ти, сериозно ли мислиш че разчита на заплата?!:)

    Коментиран от #16

  • 16 трол

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "goni":

    Абе откъде да знам на какво разчита, да не съм му счетоводител.
Новини по държави: