Last news in Fakti

12 Юли, 2018 18:00 2 370 10

ФБР с подробности от разпитите на Саддам

  • саддам хюсеин-
  • сащ-
  • разпит-
  • фбр-
  • джордж пиро-
  • диктатор

Диктаторът бил учтив, държал се нормално

ФБР с подробности от разпитите на Саддам - 1
Снимка: Shutterstock

След залавянето на Саддам Хюсеин той е бил подробно разпитван от сътрудници на ФБР. Това стана ясно на пресконференция във Вашингтон на заместник-директора на ФБР Джордж Пиро, съобщи internationalopulence.com.

"Никога няма да забравя 24 декември 2003 година. Тогава бях специален агент на ФБР и тъкмо отивах да пазарувам за Коледа, когато ми позвъниха и ми съобщиха, че съм избран за шеф на екипа, който ще разпитва Саддам Хюсеин", разказва той.

Пиро е американец от ливански произход и е един от 12-те служители на ФБР по онова време, владеещи арабски език. А точно на този език може да се разговаря с иракския диктатор. Освен това, произходът му също е бил от значение, защото е трябвало да се спечели доверието на Саддам, предаде Дир.бг.

"Мисията ми беше да го накарам да ми се довери, това не бе лесно, но пък разполагах с достатъчно време. Затова използвах момента, в който той поиска да бъде прегледан от лекар и му осигурих тази възможност. Влязох заедно с лекаря при него, тогава за първи път застанахме очи в очи", разказва служителят на ФБР.

Оттук нататък в продължение на 9 месеца текат разговорите с иракския диктатор. Понякога Пиро бил с него по 7-8 часа в денонощието и успял да разбере много от тайните на Хюсеин. Според него, диктаторът бил учтив, държал се нормално и само от време навреме в очите му проблясвала омраза.

"Саддам ме увери, че Ирак няма оръжия за масово унищожение, че повечето са унищожени по време на американските инспекции. Попитах го защо е лъгал, че има оръжия за масово унищожение, като рискува да предизвика война срещу страната си. Той каза, че за него е било по-важно да не позволи на Иран да разбере, че няма оръжия за масово унищожение, ако направи това, ще покаже слабост и ще загуби", разказа Пиро.

Хюсеин е изказал съжаление, че е подценил готовността на САЩ да извършат наземна операция срещу Ирак. Той винаги е смятал, че всичко ще се размине с няколкочасови въздушни удари, но е сгрешил.

"Саддам обясни, че причината да нахлуе в Кувейт е лична обида от лидера на тази държава срещу него. Според него, емирът на Кувейт публично е заявил, че мисията му е да превърне всяка жена в Ирак в проститутка, която работи за 10 долара", спомня си служителят на ФБР.

А на въпроса какво мисли за Ал Кайда, иракският диктатор отговорил: "Аз бях против създаването на обединена ислямска държава, каквато бе целта на Осама Бин Ладен. За мен той беше луд човек, заплаха за света".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пръцко

    21 1 Отговор
    Саддам беше пич!
  • 3 popo

    2 7 Отговор
    Саддам Хюсеин е жив и живее в подземията на илюминатите.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Boxer

    16 0 Отговор
    Садам предаде САЩ и заплаши, че ще продава петрола в евро вместо в долари. За това го обесиха и в същия ден издигнаха глобусът на мира в Ню Йорк.

    Коментиран от #6

  • 6 El comandante

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer":

    Нямам нищо против коментара ти,ноне е предавал краварите !!! Някакъв договор???ВСЕКИ е свободен да....
  • 7 999

    16 2 Отговор
    Поредното самопризнание на САЩ ,че погубват цели нации за своя изгода и това те наричат демокрация и ако не ограбваха света отдавна щяха да са в ла.....ната. Най големият терорист в света.Чакам поредното квичене от адвокати, с коне, дески и всякаква подобна платена паплач която продава и нашата прекрасна Родина.
  • 8 Djend

    16 0 Отговор
    Унищожихте Ирак,Либия,Сирия,Афганистан и имате очи за демокрация да говорите.Галактическа наглост!
  • 9 Морук

    3 2 Отговор
    Оооо представяте ли си ако свалят и ердо каква каша ще настъпи тука,маммма миа всички които го плюете ше ходите да го търсите после със свещ,емигрантите щяха да станат повече от населението на милата ни родина
  • 10 БУММ

    8 0 Отговор
    бумм, бум 2 ракети срещу Израел и Садам беше сваленот слугите хамерикански с предтекст че нахлул в кувейт и че има химичесо оръжие. Историята продължава Кадафи направи погромна реч за Садам и америка и не след дълго и той си отиде. До като съществуват болните глави от израел и америка никой човек няма да е свободен на тая земя.