Last news in Fakti

12 Юли, 2018 20:18 3 678 22

Турция признава Македония с конституционното й име

  • турция-
  • македония-
  • име-
  • конституция
Турция признава Македония с конституционното й име - 1
Снимка: БТА/ AP

„Турция признава Република Македония с конституционното й име“, се отбелязва в забележка на Анкара в края на текста на общата Декларация от срещата на върха на НАТО, с която, освен другото, малката балканска страна е поканена да започне преговори за присъединяване към Алианса, пише електронното издание на гръцкия вестник „Прототема“.

Изданието отбелязва, че Турция не е единствената страна-членка на Северноатлантическия алианс, която признава Македония с конституционното й име, предаде „Фокус“.

Сред другите страни са и САЩ, но американците не включиха особено мнение в документа, че признават Скопие като „Македония“, пише „Прототема“. В Договора за името между Македония и Гърция ясно се казва, че Скопие ще влезе официално в НАТО само като „Северна Македония“, припомня вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салам Алеко

    9 12 Отговор
    Шоуменът ердо от Грузия, очакваше се, голяма душа носи, всичко влиза вътре!
  • 2 Дългият

    12 16 Отговор
    Султан Ердоган прави напук на Гърция....не че е от значение..но да правим кал...
  • 3 Без име

    16 17 Отговор
    Македония и Турция са по-близки и приятелски настроени, от колкото България някога е била! Учете се българи..

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 България

    14 4 Отговор
    Също признава Македония с конституционното и име. Пък и ние всички не казваме, че имаме роднини северомакедонци, а само македонци. Всички знаем, че тази държава се казва Македония. Защо трябва да полагаме на гърците и да се правим, че са прави? Рано или късно тази изстрадала земя ще се казва Македония!
  • 7 ежко бежко

    11 8 Отговор
    Какво я интересува Македония, дали някой ще я признае или не?!Съществуваща държава!
  • 8 Интересно

    7 6 Отговор
    Интересно, как македонците се подиграват с факта, че в България има вмро (вътрешно македонска революционна организация ), че и министър на отбраната е от тази революционна организация! Не мога да си представя, че и в нато не знаят за това, но и не мога да си представя как се подиграват с този факт.. сигурно и вицове са пуснали вече, въпреки че самият факт си е като виц! Ех, Българийо, до къде те докараха..

    Коментиран от #11

  • 9 Интересно

    7 2 Отговор
    Я си представете в Англия някой да се опита да регистрира партия с име вътрешно шотландска революционна организация! Абе ще ги вкарат в затвора без да задават въпроси и ще бъдат прави!
  • 10 гост

    7 1 Отговор
    На Талев четирилогията,много ясно казва,защо има такава организация сега в БГ!

    Коментиран от #13

  • 11 историк

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "Интересно":

    когато ВМРО е създадено, още не е бил измислен македонския народ и не е имало македонска държава. Наричали са се българи. Илинденското въстание е вдигнато с български знамена. Какво се правиш на ударен?

    Коментиран от #14

  • 12 икономически източник

    4 9 Отговор
    "Умните" турци на сайта трябва да вземат предпазни мерки. Те знаят от предишия път какво ще се случи. Турция отново е една крачка пред Международния валутен фонд, който е готов да отговори. Състоянието на икономиката е по-лошо, отколкото изглежда.
  • 13 Маркуча

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Талев е един и от моите любими писатели. Той казва : "Воинският дух се храни и расте с победи. А не се ли изпитва силата му тъкмо в поражението?" А сега , дали воинският ни дух расте или се изпитва силата му, е много противоречив въпрос!!!... Ти как мислиш?..
  • 14 И-стори-и-я. .

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "историк":

    Похвално е, че знаете историята ни, за разлика от повечето хора, включително и тук във форумите! Не го казвам с ирония, а от чисто убеждение! Защото съм сигурен, че това като минимум пробужда интерес в тези, които не знаят! Това е добре, но тук не става въпрос за времето и обстоятелствата, при които се е създадена вмро! И времето и обстоятелствата са коренно различни днес и не е съвсем правилно да се живее в миналото, колкото и славно или не толкова да е било то! Ако беше така, сега една от най -благополучните и силни държави би била Египет! Какво искам да кажа.. живея в Норвегия, тук един мой колега, който за всичко пита чичо гугъл, с дълбока убеденост ми каза, че македонците са били велика сила, заслужаващи отдавна да са в нато, защото дори имали силата да влияят на регионалната политика и като доказателство ми посочва министъра на отбраната на България, като ми сочи на екрана как се казва партията му с разшифровка на абревиатурата вмро! Е, идваше ми да му зашливя един по врата под празната му кратуна и собственоръчно да го изхвърля през прозореца на офиса, но..
  • 15 гост

    2 1 Отговор
    Говорим за територии, ако нямате нищо напротив!
  • 16 гост

    0 2 Отговор
    Говорим за територии, ако нямате нищо напротив!

    Коментиран от #17

  • 17 И-стори-и-я. .

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Извинете, имам нещо напротив, защото това, че вие имате в предвид територия, в Европа, на която се равняваме (с всичките и плюсове и минуси) отвън не е само територия! Това, че вие и аз в това число, говорим за територия, зад пределите на България се подчинява на съвсем друга логика! И върви и обяснявай, че не е съвсем така, по -точно съвсем не е така!
  • 18 Ей турчин

    1 7 Отговор
    никога няма да станеш независим, нищожен си, цял живот ще ти гъделичкат задника нато и великите

    Коментиран от #19

  • 19 До гъдела

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ей турчин":

    По себе си ли съдиш?
  • 20 Александър Македонски

    0 4 Отговор
    Северна Македония(Република Македония)отдавна е призната от Турция и Албания за тяхна торбашка република с столица Чаир !!!
  • 21 Хасан

    3 2 Отговор
    Турция трябва да открие военна база в Македония за да я пази от съседски мераци..като Катар

    Коментиран от #22

  • 22 турция

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    да си гледа първо в нейния двор,че 40 мил. кюрди напират за голямо парче от баницата наречена турция.
Новини по държави: