15 Юли, 2018 06:02 9 594 75

Три сценария за бъдещето на Турция

  • турция-
  • сценарии-
  • ердоган-
  • фирма-
  • избори-
  • президент-
  • империя

Ердоган превръща страната в един вид семейна фирма

Три сценария за бъдещето на Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

Изненада сякаш няма. Избирателите получиха онова, за което бяха гласували. Добро или лошо е това за страната, пита в статията на "Ди Велт" Борис Калноки и анализира три възможни сценария за бъдещето на Турция след преустройството на държавата, наложено от Ердоган. Ето кои са тези сценарии:

Първи сценарий: икономически крах

Пазарите изпаднаха направо в умопомрачение, когато Ердоган обяви своя кабинет и когато се разбра, че дори Централната банка ще му бъде индиректно подчинена. Ердоган не обича лихвите, но без лихви капиталът бяга от Турция, а местната валута е обречена на срив, което оскъпява вноса и повишава инфлацията, пише "Ди Велт". Изданието посочва: "Докъде води този път може да се види на Истанбулската борса, където курсовете на турската лира постоянно падат. Турските фирми са натрупали дългове за 350 млрд. долара, голяма част от които са взети в чужда валута. Това ще се отрази неблагоприятно на икономиката - предимно на енергийния и строителния сектор", предрича изданието.

Според експерти, можело да се очаква и вълна от фирмени фалити, което от своя страна води до увеличаване на безработицата и увеличаване на галопиращата вече инфлация, която междувременно е достигнала ниво от 15%. "А това означава недоволство, неспокойство и хаос", подчертава "Ди Велт".

Като допълнителни рискови фактори са изброени войната на Ердоган срещу кюрдите, която той води вече не само у дома, а също в Сирия и Ирак. "Това може да докара страната до скъпа и кървава безизходица, особено ако сирийският диктатор Асад се опита с руска и иранска подкрепа да си върне контрола над окупираната от турците провинция Африн. Тогава това място може да се превърне в турски Виетнам и дори да се стигне до гражданска война в самата Турция", предрича Борис Калноки.

Втори сценарий: нова Османска империя

"Ердоган и бездруго се смята за наследник на султаните и твърди, че Турция трябва отново да е там, "където едно време са били нашите предци" – т.е. османците", посочва "Ди Велт". "Днешна Турция фактически е по-голяма от онази, която съществуваше по време на разпадането на Османската империя след Първата световна война. Турските войски днес се намират също в Северен Ирак, а тамошният Кюрдистан е нещо като васален регион на Турция. Части от Северна Сирия също са окупирани от турските войски. Ердоган ще задържи тези области и ще иска да завладее и нови, включително и за да не позволи на тамошните кюрди да си изградят самостоятелна държава", коментира изданието.

Авторът изказва и следната хипотеза: че Ердоган може да засили и натиска спрямо Кипър и Гърция, а навярно би се опитал и да завладее някой гръцки остров, ако реши, че страдащата от икономическа криза, застаряване и миграция Гърция е твърде слаба, за да му се противопостави. Според Калноки, Ердоган може да опита да се изяви като лидер на ислямския свят и да печели все повече власт и влияние в региона, превръщайки се в нещо като "султан на модерното време". "С оглед на слабостта на ЕС и на всеобщия държавен разпад в Близкия изток, това може и да му се удаде, а колкото по-мощни стават позициите му, толкова по-внимателно ще се държи с него ЕС", коментира "Ди Велт".

Трети сценарий: Турция излиза от НАТО

"На срещата на върха на НАТО в Брюксел всички погледи бяха насочени към Тръмп, но Ердоган е, може би, по-важната фигура. От време на време той се заиграва с идеята да напусне НАТО и да отнеме от американците сегашната военновъздушна база Инджирлик. Ердоган поръча руски противовъздушни ракети S-400, вместо американските "Пейтриът" - защото руските ракети са по-добри и по-евтини, а и доставката им не е обвързана с политически искания, както при американците. А НАТО почти не споделя с турците информации от своите тайни служби, защото се опасява, че Ердоган би могъл да ги предаде и на Путин", посочва "Ди Велт".

Изданието изтъква, че в Сирия целите на Ердоган влизат в противоречие с американските. "Не е изключено там да се стигне до схватки между турци и американци. Като цяло Ердоган може да се опита да отдалечи Турция от ЕС, където той така или иначе не желае да влиза. Ердоган вижда Турция като сила, равнопоставена с ЕС, Русия и САЩ", се казва в статията на "Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    59 73 Отговор
    Пълни глупости, но нищо друго не може да се очаква от ПЛАТЕНА МЕДИЯ като Дойче Зеле.

    Турция я чака ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД и това е ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЪЗМОЖЕН СЦЕНАРИЙ.
    Защо? Няма да обяснявам на платени тъпаци, само ще напиша, че светът не се изчерпва с 4 колониални кочини и 24-те им колонии!!

    Коментиран от #2

  • 2 Морук

    42 52 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    И аз съм на това мнение,а тези фалшиви новини целят само едно,дестабилизация

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мустафа

    46 15 Отговор

    До коментар #2 от "Морук":

    Дойче Зеле има по- малко новини за Германия, отколкото за Турция и Русия. Браво!

    Коментиран от #11

  • 5 Hasan

    82 8 Отговор
    Стига с тази турция вижте какво става в нашата държава избивт животните на хората за нечий интерес медиите защо не пишете бе боклуци

    Коментиран от #9

  • 6 Морук

    34 14 Отговор
    Сигурно,щот е по лесно да се плюе,отколкото да се пише нещо съществено
  • 7 Male mila

    17 13 Отговор
    Пишат уе че ще им дадат по 5 лв,айде ганьовци дадохме ви тон,нека завистта и злобата да почне да се леее СЕГА,спорен ден ден по плюене ви желая

    Коментиран от #16, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Болгар

    25 5 Отговор

    До коментар #5 от "Hasan":

    И какво да гледаме на нашата държава,аз бг новини не гледам,щот едни същи от крадливите и нагли политици вдигам кръвно,и имам алергия ,пък кръвното си го пазя за жената
  • 10 доста подвеждаща

    34 14 Отговор
    статия...всъщност какво ще стане с турция НЕ ЗАВИСИ от ердо или турците !! много е лесно на ес и щатите да сринат турция и икономиката и . при положение , че 60-70% от износа и инвестициите в турция са за и от ес при едно наложено от ес ембарго турската икономика си заминава. освен това ако случайно и щатите налижат санкции на фирмите които търгуват с турция наистина ще я приключат за една година...турците нямат ресурси като руснаците да издържат на такива мерки, освен това в турция чуждите предпиятия са собственост на инвеститорите а не както в китай съвмесни с ддържавата...т.е 51 % китайски и няма как турците да започнат да се развиват икономически като китай защото нямат новхауто нито държат производствата. а и с тези 40 млн кюрди искащи собствена държава....срещу 60 млн турци ...нещата ги виждам в полза на кюрдите защото хората се борят за свобода ....то и във виетнам американците бяха много по-добре въоръжени и напред от виетнамците но не ги пречупиха

    Коментиран от #12, #60, #72

  • 11 JPower

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мустафа":

    Кви новини видя??? Германия плюе по туркия, и гледа как да вкара повече държави във война срещу туркия. па то вика """БРАВО"". НЯМА ВТОРИ ,КАТО ВАС, ТЕ В ТУРКИЯ СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ТОВА НАСЪСКВАНЕ НА НАРОДИТЕ СРЕЩУ ЕРДОГРУХ....МЮМЮНКИТЕ ВИКАТ браво... Като почне войната, вие в коя армия ще участвате????
  • 12 Варна 2

    23 9 Отговор

    До коментар #10 от "доста подвеждаща":

    Като е толкова лесно защо досега не са им сринали икономиката

    Коментиран от #14

  • 13 Реалист1

    22 7 Отговор
    Грузинеца се прави на турчин. Някой грузински ген ще обърка работата. Вече са тръгнали по нанадолнището. Тук някои се опитват да паразитират на гърба на България и да величаят Турция. Не се притеснявайте, и в двата случая сте добре - ако Турция се срине, вие сте тук, ако напредне - водите се и турци, там ще сте добре. Или тук, ако бай ви Ердо дойде и насам, както прави в Сирия. Мишки!!!

    Коментиран от #15, #19

  • 14 какво

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "Варна 2":

    значи до сега ?? до сега все пак ес и америка вярваха , че основната част от турците са за светска държава и предпочитат да живеят в демокрация .това да си избереш султан в 21-ви век е трудно да асимилираш . но да си разбрал, че отказаха на ердо да разширят митническият съюз,отказах да пуснат турците без визи ? до сега нямаха интерес от една разпадаща се турция но ердо нещо се взе насериозно а и ти по никакъв начин не си опровергал каквото съм написал....защото си е самата истина . турция е една икономика работеща на ишлеме ,без ноу хау и която бързо се превръща в държава със строга мюсулманска религия а религията и науката никъде по света не вървят заедно !!

    Коментиран от #26

  • 15 JPower

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист1":

    Туй с мюмюнките няма да стане!!! Или са турци или българи, тоз тука,щото само един пише, е ясен!!! Колко пъти ги питам""" при война в коя армия ще отидат???"" Но мълчание на агнетата.:))) Като и преди, по навик бащин,ще се скрият в шубраците между козите:)))ще чакат да видят Ко ша стане,че да се самоопределят.. Ноооо,тоз път....

    Коментиран от #20

  • 16 ganio

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Male mila":

    Зает съм бе човек, в момента яхам жена ти.
  • 17 руснак

    6 9 Отговор
    Стават султанат сьс силна икономика
  • 18 Синан

    13 11 Отговор
    " особено ако сирийският диктатор Асад се опита с руска и иранска подкрепа да си върне контрола над окупираната от турците провинция Африн. " Глупости! Точно Русия и Иран додоха "зелена светлина" на Турция да влезе там, и естествено Турция влезе. Сега в Африн се живее много по-добре, при турски контрол от колкото при кюртски.. Турция оказва хуманитарна помощ на населението в Африн! Ай, Турция е твърде голяма и силна за да я пречупят! На срещата на Нато в Брюксел, Ердоган се срещна със Тръмп, Меркел, Макрон и др. това е добър знак. Особено, когато Тръмп и Ердоган се оделиха от групата за да си говорят на саме, и накрая се вижда как си стискат рацете.

    Коментиран от #23

  • 19 ами

    16 8 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист1":

    в европа е пълно с турци от България но като отидат в администрацията се представят за българи а като ги питаш какви са ...ами викат турци !!! ами да си захвърлят българските паспорти и да вземат турски...поне да не ни излагат а да си казват , че са турци а шведите и те първи българи се пишат на запад
  • 20 Морук

    19 9 Отговор

    До коментар #15 от "JPower":

    Каква война бе дюдюк,те ако дойдат ,сутринта само ше им видиш байрака по кметствата и парламента.с електропастири на Симеонов ли ше ги спреш бе Ганьо със скъсаните гащи

    Коментиран от #24, #25, #27

  • 21 Мерт

    9 4 Отговор
    Ердоган: НАТО, трябва да увеличи каналите за диалог с Русия, за да се минимизира военното напрежение.
    Реджеп Ердоган каза пред журналисти, придружавали го на срещата на върха на Алианса в Брюксел по-рано тази седмица.
    " Ние посочихме нуждата да се увеличи политическият и военният диалог с Русия за минимизиране на военните рискове и установяване на прозрачност", подчертал турският лидер.
    "Мисля, че тази среща е много важна", изрази позицията си Ердоган и добави, че Анкара внимателно ще следи случващото се в столицата на Финландия.
    Междувременно турският президент добави, че за днес е организиран телефонен разговор с Путин. Те ще обсъдят възможността за организиране на среща в Турция за обсъждане на регионални проблеми.
    " Ако Путин приеме това предложение, ще бъде добре и за нас. Вероятно ние можем да поканим още една или две държави на срещата. С това аз мисля, че ние ще направим ситуацията в региона по-стабилна", изтъкна Ердоган. Президентът на Турция разкри, че е обсъдил с Тръмп в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел ситуацията в Манбидж, Северна Сирия, и въпроса за закупуване на американски изтребители Ф-35, за която Турция вече е платила 800 милиона долара. Тръмп, обещал на Ердоган, че изтребителите Ф-35 ще бъдат доставени на Турция в договореният срок. Припомняме, че Турция поръча от Сащ 100 броя изтребители Ф-35.
  • 22 Хафъз

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Male mila":

    Кви сте вий че ше давате тон ва кавали
  • 23 бе то

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Синан":

    и иран е голяма и силана а персите са далеч по-интелигентни от турците а и имат достатъчно полезни изкопаеми но не са просперирали особено просто защото америка не им го позволява . а както казах икономически е много лесно да сринеш някой когато той изнася за теб и особено ако предприятията са твои . при едни 400 млрд задърления на фирмите при едно леко ембарго знаеш ли колко бързо ще фалират не можейки да си плащат кредитите и да купуват суровини . то не е като при теб в маалата да си набереш каквото ти трябва

    Коментиран от #73

  • 24 сабри

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Морук":

    къй си ти ва морук
  • 25 ganio

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Морук":

    То че няма да можем да ги спрем и че ще се мре е ясно. Но дори и един завоевател да успея да утрепам пак е нещо. Иначе имам две секири и една кама на 50г с която коляме прасе всяка зима.
  • 26 Варна 2

    14 10 Отговор

    До коментар #14 от "какво":

    Турция никога няма да се разпадне както си мислите.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 ganio

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Морук":

    Ти като български гражданин няма ли да опиташ да ги спреш? Няма ли да опиташ да живееш достойно дори и за миг?

    Коментиран от #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БНВ ездач

    10 8 Отговор
    Първите два коментара са най-отчайващи. Даже не можете да се усетите, колко сте семпли момченца. Малки кривоглави, пъсни - чернички и много, ама много простички. Квото ви казват от МИТ, това пишете тук.
    Сигурно имате защитени степени по политология, икономика, не дай си боже космически технологии и то от някое сериозно учебно заведение, не от АПУ - анадолския простакесен университет! Не можете да ръсите нещо, ако го нямате изначално!
    Затова тоя политически строй - на педофила неграмотен, толкова добре се развива във вашите редички. Той най-добре избуява при простички, умствено ограничени индивиди.
  • 30 аха

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "Варна 2":

    то и османската империя е щяла да бъде вечна ама на .... няма как турция да владее чужда територия...тази на кюрдите и да остане цяла . не си обяснил как си представяш 60 млн турци да спрат 40 млн кюрди ...ще ги избиете ли ? особено когато на власт е ердо и неоосманизма и национализма се възражда ?? а бе местане ...ти ли си бе

    Коментиран от #34

  • 31 Мерт

    9 10 Отговор

    До коментар #26 от "Варна 2":

    Така е! Даже, не че само няма да се разпасне, но и ще става по-силна. Турция, вече "играе" със световните сили като Сащ, Русия, Франция и др. Турция, вече е фактор, с който всеки малко или много се съобразява!

    Коментиран от #33, #35, #54

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 аха

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Мерт":

    а пък ердо напоследък се оплакваше , че вече никой не го канил когато има важни разговори .....прочети какво обиден е казал твоят султан ! все повече ще го изолират ...както и турция и турците по света
  • 34 Варна 2

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "аха":

    Правете разлика между кюрдите и пкк има много голяма разлика

    Коментиран от #36

  • 35 Варна 2

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мерт":

    Не знам какво трябва да стане че на нашите бг да им се отворят очите промити мозъци
  • 36 аха

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "Варна 2":

    да не искаш да ме убедиш , че по време на робството поробените българи са били срещу боте,левски,волов и многото други хайдути и четници сражавали се за СВОБОДАТА ?? Няма разлика между пкк и кюрдите...просто всички кюрди симпатизират на пкк но някой изчакват да хванат оръжието . викаш турците чувстват кюрдите като братя и обратното и така ги третират ??? имайки в предвид , че са 40 млн а турците 60 млн като от тези 60 млн има и светски турци на които едва ли им се умира за османските блянове на ердо ....аз залагам на кюрдите

    Коментиран от #44, #47

  • 37 JPower

    11 2 Отговор

    До коментар #32 от "Оксиморон":

    Тез простотии ги пише Денис джамбазов от факти.бг. така става,като на помак му се даде поприще за изява. Турчееещ се българин,е по голям османлия и от турчина.
  • 38 JPower

    6 5 Отговор
    Мюмюнки, ща се биете ли за България срещу туркия???

    Коментиран от #40, #43, #45, #58, #61

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Синан

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "JPower":

    Никога! или сме с Турция или с Турция, друг вариант няма! ай, с какво ще се биете срещу огромна Турция? с камъни и пръчки сигурно ...

    Коментиран от #41

  • 41 JPower

    5 5 Отговор

    До коментар #40 от "Синан":

    Подписа си смъртната присъда!!!
  • 42 Морук

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "ganio":

    Че ти сега достойно ли живееш?под българско робство мн ли ти харесва турците 500 години, немци, руснаци,откакто е бай ганьовската демокрация бг то се затрива останаха само пенсионери и роми кадърните бегат що?

    Коментиран от #46

  • 43 Морук

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "JPower":

    Дюдюк дядовците ни са се били за бг-то,ама тяхната грешка няма да я правим пак,пък и го написах кой? с какво ?и за кого да се бие?
  • 44 Варна 2

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "аха":

    Ботев и много други като него са загинали от ръката на свои.ТОВА Е САМАТА ИСТИНА АЗа кюрдите не си прав че всички симпатизират на пкк
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ganio

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Морук":

    Каквото мога правя...Имам отлично образование, въпреки че не си личи... И съм доста добър специалист в областта си. Материалното ми състояние е доста добро и всичко съм го постигнал по честен и достоен начин с доста труд. Също така въпреки многото кусури които има България аз си обичам страната. Та ако някой тръгне да ни завладява бих опитал да утрепам поне един враг дори и с голи ръце за да защитя семейството си и плодовете на моя труд, пък после ако ще да се мре. Сега разбра ли?

    Коментиран от #50, #74

  • 47 Варна 2

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "аха":

    А и те първи започнаха гориха турски знамена потрошиха паметницина Ататюрк какво очакват тогава
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Kuku

    6 0 Отговор
    Който не знае да пише , да отиде на училище, а мненията после !
  • 50 JPower

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "ganio":

    Помака е храни куче да те лае.... Помака Денис Джамбазов пак ме блокира, но ще му блокира главата някой Ботев!!!

    Коментиран от #51

  • 51 не съм турчин

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "JPower":

    Успокой се войводо. Собственото ти правителство изтрепа животните на хората и сега ще ядеш вносно месо трето качество за бездомни кучета, но си тръгнал невинни хора да обиждаш. Жалък си.

    Коментиран от #52, #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Морук

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "не съм турчин":

    Че то нещо невноссно тука има ли,даже и байраците са от китай
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Osman

    5 4 Отговор
    Поредната смехотворна статийка на Дойче зеле.
  • 57 ВАГ

    4 3 Отговор
    Икономическия крах на Турция е неизбежен , той вече е започнал. От друга страна е важно ние да си гледаме нашата кочинка и да попрепишем малко от Румъния и като за начало да изгоним Лукоил и ДПС (партията на руската мафия).
  • 58 Варшавски пакт,

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "JPower":

    На време то бг.беше силна държава .
    След като дойде демокрацията Сащ и нейните съюзници я разрушика,като накараха бг.да унищожи всички руски противовъздушни , почти цялата мощ на бг. Армия.Тий че бг.само може вече да мечтае да води войни или да гони собствени интереси тя е обречена.

    Коментиран от #59

  • 59 JPower

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Варшавски пакт,":

    Не са много тия, които мечтаят за война...освен това, военната ни стратегия към туркия е отбранителна... В момента имаме нужда от ракети и пехота.. Със 20-30 изтребителя, и то не актуални....незнам с кой може да воюваме, ааа можем Боко тиквата да свалим:))) трябват ни отбранителна ""техника""

    Коментиран от #68

  • 60 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "доста подвеждаща":

    Аз не съм съгласен с тебе..турската икономика е вплетена в западната...взаимнообвързваща...Да се наложи ембарго на Турция значи Сащ да наложи ембарго на Форд Отосан...или Германия на БОШ Турция...или Франция да наложи вмбарго на Рено Турция...нелогично...това за кюрдите...кюрдите са разпокъсани ..има сируйски,ирански,иракски турски кюрду..има комунисти има джихадисту....Турция се бие срещу марксистко ленинската терористичн органузация ПКК....а да искат автономия в Турция все едно циганите да искат независимост в България..

    Коментиран от #63, #64

  • 61 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "JPower":

    Много е глупаво да има конфликт между България и Турция..в НАТО сме ..по е възможно българи да се бият срещу Русия..така се очертава ..и рано или късно ще стане

    Коментиран от #70

  • 62 Джафар

    3 1 Отговор
    Кюрдите са достойни мъже .

    Коментиран от #75

  • 63 Варна 2

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Хасан":

    Много добре им го обясни дано бг да са те разбрали
  • 64 JPower

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "Хасан":

    Да сравняваш ЦИГАНИН с кюрд е малоумие... Което обезсмисля всякакъв разговор. Как да спориш с прост и неук... нямаш елементарни познания по история, военно дело, политика ...то по кво ли имаш. Даже и от ислям не разбираш, говориш колкото да ти мине времето и да дразниш хората тук!!!!

    Коментиран от #65

  • 65 Варна 2

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "JPower":

    Ти колко добре познаваш кюрдите

    Коментиран от #66

  • 66 JPower

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Варна 2":

    Имал съм партньори кюрди в Германия!! Доста добре ги познавам..... както и турците, но не помаци-богомили....

    Коментиран от #67

  • 67 Варна 2ЯааА

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "JPower":

    А то и аз познавам кюрди "много хубави хора" не казвам че всички са лоши но болшинството са................
  • 68 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "JPower":

    Ти си имаш дупе ..и това е най доброто ти оръжие
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 АлаБала

    1 2 Отговор
    Не видяхте ли, че Ердо цели пълна автономия от ЕС. СКлючва договори с Русия за тръболяци и строи руски реактори. Беше то про-западно насочената им политика. Повечето големи корпорации са С Ердо или си имат бизнес с мощности в САЩ и ЕС и колко му е да ги прехвърлят.
    И аз виждам началото на "малка турска пролет" скоро - много скоро
  • 72 свободно мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "доста подвеждаща":

    До -доста подвеждаща.К-во много дълга атия си написала и пълни глупости.Ти гледай сБГ.Какво става
  • 73 свободно мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "бе то":

    До-Бе-то.г-пако
  • 74 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "ganio":

    До-Gandhi?като дойде времето ще бягашшшшш.
  • 75 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Джафар":

    До-джафер.прав си има и много достойни кюрди.в много райони те гласуваха за РЕДЖЕП ТАПИ ЕРДОГАН.
Новини по държави: