Last news in Fakti

15 Юли, 2018 14:20 1 574 6

Две години от танковете над Босфора

  • турция-
  • преврат-
  • годишнина-
  • ердоган-
  • танкове-
  • босфора

Близо 250 души бяха убити в нощта на преврата

Две години от танковете над Босфора - 1
Снимка: Shutterstock

Преди две години, около полунощ, танкове затвориха мостовете над Босфора. В южната ни съседка беше направен опит за военен преврат и сваляне на Реджеп Ердоган, който беше потушен окончателно в ранните часове на следващия ден.

Политическо и военно земетресение разтърси Турция, а след опита за военен метеж в страната беше обявено извънредно положение, което продължава и до днес. Властите все пак изразиха желание скоро мярката да бъде отменена.

Кой опита да свали Ердоган? Турските власти обвиниха живеещия в Пенсилвания проповедник Фетххулах Гюлен, някога дясна ръка на Ердоган. След пуча турските служби предприеха масови чистки на всички нива в държавата, а под ударите на закона попаднаха хиляди полицаи, войници, доктори, учители и държавни служители.

Западът обвини Анкара, че разчиства всички другомислещи, които се противопоставят на управлението на Реджеп Ердоган. Две години по-късно, неговата власт в Турция изглежда по-твърда, дори безгранична. А равносметката е близо 250 жертви в нощта на преврата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делфинче

    16 3 Отговор
    Минаха две години от фиаското на цру, две години от публичната излагация на сащ.
  • 2 Хасан

    1 2 Отговор
    Това събитие ще влезе в световната история като демократична борба на един народ срещу опита за смяна на избора на народа..Гражданите се хвърлиха срещу танковете и с голи ръце потушиха опита за преврат..жалко че нашата злобарска преса не го показва

    Коментиран от #3

  • 3 Варна 2

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Как ще покажат те нямат интерес от това.Това е демокрация а не както бг. си мислят нашето е свободия.Българите незнаят значението на думатаДЕМОКРАЦИЯ.Не ги ли виждаш няма един коментар защото незнаят какво да напишат.Да не дава господ ама в Бг ако стане това което в Турция всички ще се изпокрият като мишки.Бг само знаят да говорят празни приказки то за това сме и на тоя хал.А ТУРЦИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА И НАРОДЪТ ИМ Е ЕДИН ОТ НАИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ В СВЕТА.Бг могат само да вземат пример от тях

    Коментиран от #4

  • 4 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Варна 2":

    Прав си..виж гърците ..виж французите,италианците..как стачкуват за правата си...а тука ако не дадеш20лв никой за никоя кауза не излиза..покрай българите и ние турците станахме като овце..

    Коментиран от #5

  • 5 Варна 2

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    А те наште винаги се оправдават с това че сме били под тур. роб никой не ни е виновен.Не е нормално това когато народа е недоволен излиза и протестира търси си правата а не като нас.Все за нещо някой ни е виновен така е по лесно.А това за овцете не го вярвам вие никога няма да станете като нас.ВИЕ СТЕ ВЕЛИК НАРОД
  • 6 Туй беше

    0 0 Отговор
    Един от най злополучно режисирани филми.
Новини по държави: