15 Юли, 2018 21:18 6 228 33

Пентагонът купува изтребители Ф-35 за $13 милиарда

  • сащ-
  • изтребители-
  • ф-35-
  • мълния-
  • пентагона-
  • милиарда

САЩ ще получат повече поръчки за изтребителите

Пентагонът купува изтребители Ф-35 за $13 милиарда - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ са постигнали предварително споразумение с „Локхийд Мартин“ за покупка на нови стелт изтребители Ф-35 на стойност около $13 млрд., което отваря пътя за по-голяма сделка към 2020 г., при която цената на един самолет ще падне до $80 млн., съобщи Ройтерс.

При сегашната покупка на 141 машини Ф-35 е постигната най-ниска цена за варианта Ф-35А – около $89 млн., която е с 6% по-ниска от последната сделка от февруари 2017 г. - $94,3 млн., разкрили източници, запознати с преговорите.

Свалянето на цената на най-скъпата отбранителна програма в света е от ключово значение за получаване на повече поръчки – както от САЩ, така и от чужбина, посочва Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други US представители критикуваха програмата за Ф-35 заради закъснения и превишаване на разходите, но цената са самолет устойчиво намалява през последните години, а продукцията расте, предаде БНР.

Постигнатата договорка по новата сделка трябва да формализирана с някои детайли по цената и други условия в договор, чието обявяване се очаква до седмици, заявили източници, пожелали анонимност. Освен това продължавали преговорите за многогодишна сделка с военното министерство на САЩ на цена над $37 млрд., която включва доставката на 440 изтребителя Ф-35.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссср

    33 17 Отговор
    Пари на вятъра...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 руски самовар

    24 43 Отговор

    До коментар #1 от "ссср":

    Мда - да си купят чайника Су 57 ха ха ха - тъкмо щяха да поръчат от него и взеха , че го спряха

    Коментиран от #5

  • 3 onq s konq

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "ссср":

    Е кво ти пука,да не са твои
  • 4 ГОСТ

    9 15 Отговор
    Горките американци. Ще си мечтаят за робството от миналите векове...
  • 5 Бесен пес

    19 16 Отговор

    До коментар #2 от "руски самовар":

    Не са го спряли пич , поръчани са 12 броя за другата година , а 2020-та ще станат готови новите двигатели и ще се поръчат повече бройки :)
    Ти за тях не бери грижа , те ще се оправят .. но виж за краварите .. не мога да гарантирам .

    Коментиран от #6, #8

  • 6 русия е джудже

    14 22 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен пес":

    Е как ще се оправят бе мужик ? Та те изостават с това 5-то поколение вече над 20г. след САЩ.Американците скоро и 6-то ще изкарат ,а руските джуджета кво ще правят ? Още ще се опитват да правят двигатели за тая ламарина су-57 и то за цели 12 броя...жалкари.

    Коментиран от #11

  • 7 Реалист1

    18 12 Отговор
    80млн$ за летяща тенекия!!? Тия са луди! Ако летят колкото джавелините на Украйна, Русия няма въобще да ги мисли. Типично по краварски - скъпо и неефективно оръжие. Ефективно срещу страни като нашата с предварително умряла армия. Иначе - garbage
  • 8 руски самовар

    17 15 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен пес":

    Добро ютро , аз съм вашата леля

    Тая поръчка от 12 бройки е отменена . И то е отменена както по финансови причини , така и за доста спорните ,скромни качества на самолета. Във Факти как па я пропуснаха тая новина

    Коментиран от #13

  • 9 Джамбо

    4 4 Отговор
    Споко, след 30 години ще вървят по 10 милиона парчето. Като го пипнеме с баджо и му смениме тербото, ще лети на самолет!
  • 10 Weee

    9 11 Отговор
    Прави им чест на САЩ че се споразумели с фирмата си.А и аз ще направя споразумение с портмонето си и ще го обявя за голям напредък в икономически план.Те Локхийд Мартин като че ли са марсианска фирма.Какво казва САЩ няма да продадем ф35 на Турция и сената го гласува даже и бюджет си отделиха за това.А сега някой да ми каже щом фирмата е независима от държавата защо и сената се меси на кого колко да продава,нали е частна.Да ама не, при тях 2 +2 не е 4 ,а според зависи може да 6 а може да 3

    Коментиран от #12

  • 11 Изостава бабати!!кравар!

    17 12 Отговор

    До коментар #6 от "русия е джудже":

    Ти най вероятно дрънкаш стотинки а ръсиш мозъци тука!!ти на Русия и Путин не бери грижа ,гледай си джуджето в гащите и не умувай много!!
  • 12 524

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Weee":

    Тука на интересен ли се опита да се направиш ? Всяка една фирма в САЩ която разработва сериозни технологии ,независимо дали е частна или не ,няма право да продава извън граница ,без одобрение на сената.Независимо дали е Бойнг,Нортроп Груман,СпейсХ,Локхийд Мартин,НАСА,ДАРПА и.т.н...Поради тази причина тези фирми също така немогат да наемат хора които не са американски граждани,освен ако не получат специално одобрение от министъра на отбраната.

    Коментиран от #20

  • 13 Амерски самовар

    9 10 Отговор

    До коментар #8 от "руски самовар":

    Смешко на Русия не и е нужно да продава тя си ги произвежда за неините нужди и съюзници глупакоо!!много ясно ,че не иска тяхните ПО модерни технологии да отиват в ръцете на краварите!!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Вили

    13 9 Отговор

    До коментар #13 от "Амерски самовар":

    Преди години ватенката в Русия се е наследявала от баща на син.

    Коментиран от #24, #27

  • 15 руски самовар

    10 10 Отговор

    До коментар #13 от "Амерски самовар":

    Кои съюзници бре, Венецуела ли ?
    12 броя за ВКС бяха анулирани - какво толкова сложно има, та не можеш да го разбереш
    Русофилски капацитет

    Коментиран от #23

  • 16 Бесен

    6 8 Отговор
    За тях парите са без значение. Печат ги без покритие на салфетки.един
    долар равно на 100 Евро Цена на хартията. И 50 Евро мастило. Това е положението.
  • 17 РУСИЯ ПЛАЩА НА САЩ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН

    6 5 Отговор
    ЕДИН МИЛИАРД ДОЛАРА ! НО ПУТИН СЛАГА РЪКА НА КРАНЧЕТО. Трамп отива на крака на среща ДНЕС с Путин. Нека видим кой е джудже и кой не! Нещата отиват на ГОУ Ф ЮР СЕЛФ мистър амеерика. ПУТИН ВЪРВИ към СУВЕРЕНИТЕТ И прекратяване на КОЛОНИАЛНИЯТ СТАТУС. ПАРИТЕ ще остава вече в РУСИЯ. СВАТЕ, нещата стават - нито ти да си жива, нито аз умряла.

    Коментиран от #22

  • 18 ДОЙЛЕРА без помоща на РУБЛАТА

    3 6 Отговор
    Е тоалетна хартия ! РУСИЯ реанимира Долара.! Но в РУСИЯ дойдоха госпожа Булава Тополь, Колибри, Кинжал, Искандер и НОВА военна ДОКТРИНА - този път ще бием и по АМЕРИКАНСКА земя. Както се казва - булка, каквато и дълга нощница да наденеш се ще го отпереш.
  • 19 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    2 7 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАСКИРАМЕ ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ КОСТЮМИРАМЕ ! КУКЛЕНОТО ШОУО , ЗАПОЧВА ! МАНА - МАНА ! А да видим КОЙ Е КУМ И КОЙ Е СВАТ ? И кой на булката брат. Да пажелаем УСПЕ ЗА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ! ! ! Слава ПУТИНУ ! В перед РОССИЯ !
  • 20 Weee

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "524":

    Ха ти така си мислиш.А дали си наясно колко чужди умове са заробили да работят за тях?Или работиш за тях или гниеш в собствената си страна,пипалата на октопода са много по дълги от колкото си мислим.Я да кажат колко технологии са иззети от съюзниците си защото застрашават американската национална сигурност.Колко учени са заробили и колко са убили сигурно и те не знаят вече.А и сигурно знаеш ,че благодарение на нацистките учени са развили сумати технологии и че и Айнщайн е един крадец който с янките е откраднал и пренесъл в САЩ много немски и европейски ядрени разработки благодарение на които с наглост и с чужд труд ги обявиха за техни.
  • 21 Вили

    3 3 Отговор
    Руснаците забравиха за ракетите Пършинг-2.
  • 22 Сссерем

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "РУСИЯ ПЛАЩА НА САЩ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН":

    Тръмп на крака,а Путин под вода,хахаха.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Може ,може

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вили":

    И преди години може да си бил умен ама сега си изветрял така,че не се изказвай без разрешение!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дани

    0 1 Отговор
    Ари ве упрайхти ли политиката тука чи кат ни нападнат на кой ... ша са молим
  • 27 Дани

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вили":

    Много здрави са за туй МЪ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 992

    4 3 Отговор
    Странно е как се коментира с ирония руската техника, при условие, че ние въобще не произвеждаме. А ако произвеждаме то е пак по руски лиценз и разработки от втората световна война. -Разбирате ли колко с ме нелепи, а иначе тук голям го вадим. Говорят със самочувствие за американските изтребители. Ще кажеш че едва ли не те са ги произвели и едва ли не САЩ са наша държава. - Разбирате ли колко сте смешни? Говоря основно за трола руски самовар, коне, джуджета и разни други любители на тихите занимания на ръка. Намарете си работа момчета и спрете да си играете с онова между краката ви. Ще си докарате някоя друга болест на мозъка. Ние не произвеждаме нищо и сме в най- окаеното състояние държава. Положението е повече от трагично, а е жалко че не го осъзнавате
  • 30 Читател

    2 3 Отговор
    От статията разбрах, че ф-35 бил част от отбранителна програма. Как да наречем това, освен нагла лъжа?
  • 31 гост

    1 1 Отговор
    Какъв е смисъла от тия самолети...струва милиарди, а ракета за жълти стотинки го прави на скрап.

    Коментиран от #32

  • 32 Вили

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Самолетите пък правят противовъздушната отбрана на скрап. Справка Израел. Предупредиха Русия, че ако даде на Сирия с-300 ще бъдат атакувани ако се наложи, и тя се отказа.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.