Last news in Fakti

16 Юли, 2018 14:14 1 492 20

Руски тролове вилнеят в Западна Европа

  • русия-
  • хакери-
  • тролове-
  • интернет-
  • мюсюлмани

Хакери са се намесили в обществен дебат в Белгия и Холандия

Руски тролове вилнеят в Западна Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Руски тролове са се намесили с мнения по въпроси, обсъждани в обществото в Белгия и Холандия, съобщават местни медии.

Журналистическо разследване показва, че мненията са залели социалните мрежи след атентатите на "Ислямска държава" в Белгия през 2016 година. Изразяваните от руските тролове мнения са били на холандски и фламандски език, с допускани правописни грешки. Потребителите, чиито мнения се възприемат като руска пропаганда, са били свързани с т. нар. "фабрика за тролове на Кремъл" - Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency - IRA).

Въпросните мнения са съдържали хаштагове с обобщения срещу исляма, например #IslamKills.

Засечени са поне 900 туита, подстрекаващи към омраза срещу мюсюлманите. Отбелязва се, че Тwitter е прекратил регистрацията на въпросните потребители.

В Холандия туитовете са съдържали твърдения, че местната култура е застрашена от исляма и са изразявали подкрепа за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. През 2017 г. тази партия зае второ място в изборите и се превърна в най-голямата опозиционна холандска политическа сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е иии

    23 5 Отговор
    Че това за исляма, неговото нашествие в ЕС и терор лъжа ли е !?!?
  • 2 гост

    26 13 Отговор
    Вилнеят и в източна Европа и специално във факти.бг !

    Коментиран от #7

  • 3 Перхидролен руснак-лайнар на копанка

    8 5 Отговор
    Ами да забранят коментарите под статиите и край...няма Америка, няма Русия, няма Европа.
    Тогава ще се изясни и за най-простия каква коя да е медия
  • 4 Преброяване на бесните язовци

    15 16 Отговор
    Руските тролове са чумата на интернет пространството. Предлагам да постъпим с тях както се постъпва с чумави животни.

    Коментиран от #12

  • 5 Kcaniba

    13 6 Отговор
    фабриките на нвичока и дурачока от цру и нпо фейк нюз, пррдължават да зомбират и насаждат фобии и паранойи, на милиони полуобразовани потребители!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Доктор Ох боли

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    На тебе определено са ти подействали.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бляд

    1 5 Отговор
    Слава русий и на руските тролове
    От тяхната замунда с кеф си свалям всякакви торенти ,кеф
  • 9 Ахмак

    5 4 Отговор
    Ха така, дайте малко материал на сороснята, че бяха здраво в г.зъ.
    Чичо Дони разби всичко ,в което вярваха краварските подлоги.Сега чакат новите опорни точки,ама чичо шорош и той мълчи.Дано поне им плати,миризливите галагани.
    Нека плюенето започне сега!

    Коментиран от #20

  • 10 Румяна Костова

    4 3 Отговор
    Значи ли това,че и в България,противниците на арабската инвазия ще ги броят за руски тролове?!Хора,елате.да тролим заедно,ако нашето правителство даде зелена светлина на мулти култи в родината ни!
  • 11 А стига бе

    6 2 Отговор
    Значи имало около 900 туита за които се предполага че са на руски хакери!??!!?! Хмммм...по тази логика излиза,че в Белгия и Холандия всичките трябва да мислят еднакво...-май вони на някаква диктатура от там?? Дори и в С.Корея оня жълтия лудак не го избират със 100%...Та тази логика е напълно идиотска-ама добре че измислиха тези руски тролове...
  • 12 Румяна Костова

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Преброяване на бесните язовци":

    Но първо трябва да хванете руски трол,нали?Ето ,дават Ви първия жокер,те пишат с правописни грешки и недолюбват мюсулманите.Но това е непосилна задача,даже и за световните спец служби с авторитет.Така,че,ограничете се да ловите чумави животни във вашата гора.

    Коментиран от #13, #15, #17

  • 13 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Ти си поредния трол.Недолюбвали мюсюлманите ?! Та именно русия е най-големия защитник на мюсюлманския свят и исляма ,като 90% от съюзниците са и именно мюсюлмани.Таджикистан,Казакстан,Сирия,Туркменистан и.т.н..Да не говорим ,че русия е държавата с най-голямо мюсюлманско малцинство ,като там има повече мюсюлмани от цяла Европа.Също така в Москва ,руснаците специално постройха най-голямата джамия в света ,за да може за курбам байряма да се молят над 1 милион души по центъра на Москва.Това стига ли ти ?

    Коментиран от #14

  • 14 Пеньо

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Гномът няма нито един приятел, държавен глава-християнин! По проценти от населението, Русия е най-ислямската европейска държава!Още факти необходими ли са?
  • 15 Преброяване на бесните язовци

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Руските тролове недолюбвали мюсюлманите? Хахахахахах. А защо във всяка новина за турКия или ерГРУХан веднага скачат на амбразурата да ги защитават?
  • 16 Барчо

    5 6 Отговор
    Не знаех, че да изразиш различно мнение от това на провежданата държавна политика се казва "тролене". Мислех си че е "свобода на словото и изразяване на собствено мнение". Също не знаех, че хора, които не са от същата държава не могат да изразят собственото си мнение за определен въпрос, който касае цял свят. Колко лесно може да се замени една дума с друга и да се смени целия смисъл на значението и. Щото сега троленето е лошо, веднага заменяме "свободния изказ" на мнение с него и вече си имаме вмешателство. И защо дали са руснаци, българи, гърци или каквито и да са там да не се възмущават от поведението на определен кръг от мюсюлмани????? Значи щом съм за да не се допуска възможност да се избива мирно християнско население от мюсюлманите съм трол, така ли излиза??? А този който допуска да живеят мюслита в собствената му държава и ги храни даром, а те тероризират и избиват мирните му граждани какъв трябва да се нарече??????!??!?!?

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СссереМ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Барчо":

    Ейййй и в Евпопата се ос.ахте,дано са си стрували копейките.
  • 19 точно тук

    1 0 Отговор
    Ааааа, те тук не вилнеят, а просто тук си живеят...
  • 20 Сорос

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахмак":

    Да започваме с плювнята тогава-не само, че си ахмак ами и без капка сиво вещество!
Новини по държави: