17 Юли, 2018 15:36 3 859 19

ЕС и Япония с грандиозно търговско споразумение

  • ес-
  • споразумение-
  • япония

Счита се, че това е най-голямото търговско споразумение в света

ЕС и Япония с грандиозно търговско споразумение - 1
Снимка: БТА/AP

Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, съобщи „Дойче Веле“.

Сключено беше споразумение и за реципрочна защита на данните. Споразумението ще премахне повечето търговски мита между двете държави.

Генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер споразумението е сключено в момент на международна несигурност. Според него споразумението създава най-големия пазар на свободна и частна търговия в света.

Преговорите за споразумението продължиха между 2013 и 2017 г. Двете страни се надяваха то да влезе в сила преди излизането на Великобритания от ЕС.

Договорът ще трябва да бъде ратифициран от парламентите на ЕС и Япония. Търговското споразумение ще създаде икономическа зона с 600 млн. души и близо 1/3 от световния БВП.

Износът към Япония е на стойност 600 млрд. евро, като обхваща 600 000 работни места и 74 000 компании в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юнкер

    39 2 Отговор
    урааааа,HONDA без митоооо.
  • 2 жан

    37 4 Отговор
    Хубава новина.Нядявам се японските автомобили да поевтинеят.
  • 3 пиенки.еу

    23 7 Отговор
    Да не дават на Юнкера саке, че хич не мое да носи и ще ни зашие някое "изгодно" споразумение !
  • 4 Алоу

    26 4 Отговор
    Тръмп какво прави днес, не се ли е скарал още с някого... Сам си го заби този път. Японците надали следващите 1000 години ще забравят атомните бомби...
  • 5 ЗЕВС

    13 30 Отговор
    Не знам защо се радвате, че падат митата. Бърза справка в НСИ показва, че за 2018 г. имаме внос за 79 млн. от Япония, а износа от България за Япония е 24 млн. С премахването на митата, търговския дефицит ще стане още по- голям, а това ще доведе до затваряне на много фирми в България, Честито.

    Коментиран от #6, #9, #10, #13, #19

  • 6 ГосТ

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Като сме глупави, така е. Преди грандиозният демократичен преход,България и Япония са имали доста добри взаимоотношения. Всички японци много се радват като чуят България. Наистина. Така,освен киселото мляко, за което са си платили патент и си го правят с много по добро качество от повечето наши фирмички, няма нищо друго. Вино от къде ли не,саламурено сирене -гръцко и т.н....к'во да кажа...
    Прекрасна новина. Искрено се радвам. Всичко ще се нареди. Само руснаците трябва да се успокоят. Никой не обича селинджърите от сащ. Те просто се омазаха в техния див капитализъм. За тяхно добро е да отнесат един як шамар,да се освестат малко.
  • 7 Зорлем

    11 2 Отговор
    Из други навинарски сайтове споменават някакви 6-8 години за влизане в сила на това споразумение, така че не е ясно дали трябва да отваряме шампанското вече.
  • 8 Реалист

    4 7 Отговор
    Дааааа, отлична новина!!! путлер, дони и китайчето си струва да се замислят. Този ход на японците определено е за да изпревари китайския "път на коприната" към най-платежоспособния пазар в света - Европа. Само на мен ли ми се струва, че "Оста Рим-Берлин-Токио" се задава във нов вариант...

    Коментиран от #14

  • 9 Реалист

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Хайде сега без общи приказки да ни "отвориш" в кой отрасъл точно фирми ще се затворят в България ЗАЩОТО СЕ КОНКУРИРАТ С ЯПОНСКИТЕ??? Или първо ръсим акъл, а после мислим. А протекцията на един пазар обикновенно води до монопол и тежко и горко НА ПАЗАРУВАЩИЯ. Аз като един обикновен автолюбител например, с удоволствие бих си взел един нисан 350z second hand БЕЗ МИТО. А българската фирма сглобяваща споменатата кола нещо ми се губи в паметта КОЯ Е. Какво е лошото да почнем да изнасяме, примерно, бутикови алкохолни напитки (ракия, вино), които при стандарта на живот в Япония ще стимулират допълнително качествено производство и в България. Амо то партията бсп/бкп като ви спусне тезисите акъл ви не дава и само глупости ръсите...
  • 10 antimediator

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Като всички руски тролове не правиш изключение, компетентен си по всички въпроси.
    Важното е да се плюе по Европа и нейните партньори.Що не си насочиш вниманието към проблемите в Сибир,Чукотка и останалите евразийски земи.
  • 11 ЗЕВС

    4 3 Отговор
    Към # 9# 10
    Търговски баланс или нетен експорт e разликата между стойността на износа и на вноса на дадена държава. Той е най-големият компонент в платежния баланс на страната.
    От счетоводна гледна точка износът се прибавя към БВП, а вносът се изважда от БВП. В държави с преобладаващо чуждестранно потребителско и инвестиционно търсене се наблюдава нарастващ търговски дефицит! Това води до спад в ръста на икономиката. В нашия случай, с икономика от 90-те години, сме обречени.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ттт

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Аааа ти искаш БГ казарите да тарикатеят, а хората дето създават нещо стойностно да ги ебаваме.

    Коментиран от #16

  • 14 Ттт

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Само, че без Арсенал Казанлък!
  • 15 Ттт

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЗЕВС":

    Аре сега кажи като счетоводител, какво трябва да направи БГ?Да осчетоводява или да пройзвежда?
  • 16 ЗЕВС

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ттт":

    Точно обратното, искам да има протекции за Българския производител.

    Коментиран от #17

  • 17 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЗЕВС":

    Аз пък искам японските корпорации да стъпят на българска земя и да смачкат абсолютно всички гниди,наричащи себе си бизнесмени. Това е единственият шанс за повишаване на стандарта. Реални работни места, реална работа, реални данъци и реални заплати. А тея дето църкат,че чуждите реални корпорации експлоатирали,пък българският търгаш-не. Нека предложат по-високи заплати и българина ще работи при тях , укаримаща ?

    Коментиран от #18

  • 18 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГосТ":

    И аз искам, ама много! Само че ония шогуни, като видят нашите чугуни на власт по всички нива, с манталитета на "ДАЙ да видим ко прайм ся", като видят колко сме креативни в краденето от мало до голямо, масовостта на далавераджийската мисъл и то не само на тъмничките брадчеди, да не говорим за "системата" на концесии, представяш ли си само за момент какво би направил човек, в мисленето на който отсъства думата "кражба" като понятие? Мъничкото разтояние между клепачите му ще се увеличи от шока предизвикан от разликата в "бизнес културата" ни! Помня, преди години в Япония беше станала железопътна катастрофа и шефа на тяхното БДЖ , без да има пряка вина в инцидента, се самоуби като истински самурай, от срам, че това се е случило в повереното му ведомство! И си помисли за нашето БДЖ! Иначе, напълно подкрепям, това което си казал в коментара си!
  • 19 УКВ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Конкуренция, на който не му отърва да се ориентира към друго.
Новини по държави: