Last news in Fakti

18 Юли, 2018 23:00 2 813 3

Далеч от Земята

  • юпитер-
  • луна-
  • вулкан-
  • валетудо

Астрономи откриха още 12 луни на Юпитер

Далеч от Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи откриха още 12 луни на Юпитер, една от които е доста странна, съобщи АР.

Чудноватата луна е с диаметър само 1 км. Тя се движи в противоположна посока на повечето естествени спътници на Юпитер, а поведението й е съвсем различно. Възможно е тя да се е блъснала в много от обектите, от които са се образували многобройните луни около Юпитер, уточни в. "Индипендънт".

Според най-разпространената теория луните на Юпитер, които са вече 79 на брой, са се образували от сблъсъци.

Малката луна ще бъде наречена Валетудо на правнучка на бог Юпитер. Вероятно тя ще продължи да се блъска в каквото попадне на пътя й и така сама ще се разруши.

"Това е нестабилно положение - каза Скот С. Шепърд, един от ръководителите на екипа от института "Карнеги". - Челните сблъсъци бързо разрушават обектите и ги превръщат в прах.

Астрономите са направили откритието, търсейки предполагаемата "Планета Х" или "Планета 9" с 4-метровия телескоп Бланко в Чили. То е потвърдено и с други телескопи в Хавай и Аризона.

Далеч от Земята
Снимка: БТА/АР

Потвърждението за 10 от луните беше обявено сега, а другите две са открити по-рано. Луните не са били известни досега, защото са много малки - най-големите са с диаметър 3 км.

Планетата на второ място по броя на луните в Слънчевата система е Сатурн - 61.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тухларов

    3 3 Отговор
    Тази информация ме направи нов човек !
  • 2 Екзюпери

    4 1 Отговор
    Малкият принц не го ли засекохте на някоя луна?
  • 3 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    Дерзай...има напредък и ,,,ФАКТИ ,, ДОПРИНАСЯ....съвсем сериозно.Ако искаш ПОДРОБНОСТИ ...ТЪРСИ... И ЩЕ ПОЛУЧИШ....