2 412 30

20 юли 1969 г. Човек стъпва на Луната

20 юли 1969 г. Човек стъпва на Луната

На 20 юли 1969 г. пилотираният космически кораб Аполо 11 успешно каца на Луната в Морето на спокойствието. Седем часа по-късно американците Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, които стъпват на извънземна почва.

На 5 април 1967 г. 17 астронавти са извикани при Доналд Слейтън - отговорен директор по екипажите в НАСА. На срещата става ясно, че това са хората, върху които ще падне тежестта по осъществяването на лунната програма и сред тях се намира човекът, който ще има честта да стъпи първи на лунната повърхност.

Сред 17 - те "аса" е и Нийл Армстронг. На него е поверено командването на дублиращия екипаж на Аполо 8 и на основния - на Аполо 11. На 14 април 1969 год., на специална пресконференция, ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на Аполо 11 и неговия командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света стъпил на лунната повърхност.

Пилотираният космическия кораб Аполо 11, съставен от ракетата носител Сатурн V (AS-506), командния модул (CM-107) с позивни „Колумбия“ (Columbia) и лунния модул (LM-5) с позивни „Ийгъл“ (Eagle) с обща маса 43,9 тона, е третият апарат от серията "Аполо", изпратен към Луната в програмата на НАСА. Преди него само Аполо 8 и Аполо 10 с екипаж на борда са достигали естествения спътник на Земята, без да извършват кацане на него. Целта на мисията на Аполо 11 е да извърши меко кацане на Луната в предварително определен район в Морето на спокойствието, събиране и доставяне на Земята на образци от лунния грунд, фотографиране, провеждане на директна телевизионна връзка със Земята, поставяне на научна апаратура на лунната повърхност и завръщане на Земята.

Ракетата излита на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунната орбита. На 20 юли, около 102 часа след старта, Лунният модул се отделя на височина от 110 км. над повърхността и започва да забавя своята траектория. Маневрата се извършва откъм Близката страна на Луната в постоянна връзка с Контролният център в Хюстън и останалия на орбита Команден модул. По програма Ийгъл трябва да се прилуни на автоматичен режим, но още по време на полета Армстронг е взел решение, че на около 100 метра от повърхността ще премине на полуавтоматичен режим с аргумента, че автоматиката не знае как да избере площадка за кацане. По време на полета обаче се налага да се премине на ръчен режим много по-рано поради претоварване на бордовия компютър. Независимо от възникналия проблем от Хюстън съветват астронавтите да продължат мисията и Амстронг и Олдрин успяват да кацнат на ръчен режим прелитайки над кратер с размери около 180 метра. В 20 часа 17 минути 42 секунди UTC на 20 юли 1969 Лунният модул се прилунява в Морето на спокойствието и Нийл Амстронг докладва:

"Хюстън, тук база на Спокойствието, Ийгъл кацна".

В резервоара на двигателите за кацане е останало гориво за още 17 секунди работа и не се е наложило да се отмени прилуняването и принудителното връщане на орбита, припомня obekti.bg. Екипажът провежда операция, симулираща старт от Луната за проверка на всички системи на Ийгъл, които се оказват в пълна изправност. Заплануваната по програма почивка след прилуняването е отменена по молба на астронавтите и се пристъпва към операцията за излизане на лунната повърхност. Външната бордова камера предава директно по телевизията пред цялото човечество историческия момент на първата крачка, направена от Нийл Армстронг на друго небесно тяло. С думите:

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..." , на 21 юли 1969 в 2 часа, 56 минути и 20 секунди той оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната и започва да експериментира различни способи за придвижване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите „кенгурови“ подскоци, при които се прелитат над 2 метра. Монтирана е телевизионна камера и след това е развят националния флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност. Монтират се научни уреди — сеизмометър и лазерен отражател за определяна на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, общо 21,55 кг, които по-късно са доставени за изследване на Земята. Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Олдрин престоява на лунната повърхност 1 час и 30 мин., след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 мин. След това двамата астронавти вечерят и лягат да почиват. Олдрин спи на пода на Ийгъл, а Амстронг използва хамак, закачен под кожуха на основния двигател на завръщащата се степен.

От Командния център в Хюстън събуждат астронавтите след 7 часа почивка. Екипажът провежда предстартова подготовка на Лунния модул. В 17 часа 54 мин. на 21 юли са запалени двигателите на завръщащата се част от Ийгъл и след престой от 21 часа 36 мин. и 20 сек. първата експедиция, посетила Луната, я напуска.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Тъп

  25 5 Отговор
  Мхм.Боливуд .И батути.Една мантра повтаряна многократно и хоп стнала истина.Верно ве.Казал го манипулатор в една държава към 40-те на миналият век.
 • 2 факт

  26 8 Отговор
  На 20 юли 1969 г---Холивуд получи второто си име-Луна.
 • 3 111

  22 7 Отговор
  Който няма наука има кино...
 • 4 макенаФт

  10 2 Отговор
  Добре,че беха нащи вовеводи да отблъснат агресията!
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Компетентен

  20 7 Отговор
  Една заблуда , в която доста наивници повярваха .

 • 7 Max

  12 17 Отговор
  По-голяма заблуда от комунизма няма ама....още му се кланяте.

  Коментиран от #11

 • 8 Сссерем

  13 10 Отговор
  А през 2032 ще се каца на Марс,а бушмените ще гледат отстрани и ще цъкат с език и задни устни.

  Коментиран от #9

 • 9 изкара половин цент

  13 5 Отговор

  До коментар #8 от "Сссерем":

  Без да са кацали на Луната няма как да кацнат и на Марс, ама на теб кво ти пука плащат ти да сереш соросоидни глупости по коментарите !
 • 10 Чепа

  8 4 Отговор
  Стъпва ама на Луната в холивудско студио!
 • 11 no name no face no number

  8 2 Отговор

  До коментар #7 от "Max":

  Що? на тебе демокрацията по- реална ли ти се види? 433
 • 12 Куку

  6 4 Отговор
  Всичко е вярно , бях там и ги видях с очите си.

  Коментиран от #13

 • 13 Аааа

  3 4 Отговор

  До коментар #12 от "Куку":

  Видял си ги , на сън ...

  Коментиран от #14

 • 14 Куку

  1 3 Отговор

  До коментар #13 от "Аааа":

  Аааа , Куку !?!

  Коментиран от #15

 • 15 Аааа

  1 1 Отговор

  До коментар #14 от "Куку":

  Много вярно си се назовал ...
 • 16 ****

  7 1 Отговор
  На тази снимка се вижда,че има нещо като друга луна или слънце,не знам какво е,а може да има и две луни, знае ли човек на коя луна са кацали!

  Коментиран от #17

 • 17 макето

  3 1 Отговор

  До коментар #16 от "****":

  Онова там дека ти мяза на втора Луна е Македония!
 • 18 ****

  3 2 Отговор
  Кой и с какво е правена тази снимка от разтояние,и защо този лунен пейзаш изглежда по един идин и същ неясен начин, целият все сдно е покрит само с пясък,значи апарата и луната,или слънце ли е,са с ясно изобтажение,а повърхноста мъглява и неясна.
 • 19 Дон Сесар

  4 3 Отговор
  На 20 Юли 1969г се излъчи най-голямото постижение на Холивуд и това е филма: "Кацането на Луната"
 • 20 гост

  3 3 Отговор
  Боже колко си прост...Иначе гледам тука русофилията се е събрала,явно от яд ,че червените им господари не успяха да участват в тази надпревара до Луната,понеже не успяха да направят като американската ракета.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 sssss

  5 2 Отговор
  За повечето разбирачи тук ,ще кажа, че конспираторчетата отричат само първото кацане на Луната ,а те са цели 6 ! Кацането може да се докаже веднага и само невежите могат да го отричат.Кацанията са потвърдени от СССР в период в който са следили под лупа САЩ ,а по време на мисиите дори са успяли да прихванат сигналите от мисията на американците.Също така и Китай потвърдиха през 2013г. ,че САЩ са кацали на Луната ,като изправиха роувър там.Миналата година и Япония потвърдиха.

  Коментиран от #23, #24


 • 23 Хи их хи

  4 2 Отговор

  До коментар #22 от "sssss":

  Ясно китайците пратили Роувър, а японците Хонда ли?
 • 24 тайчинавт

  4 2 Отговор

  До коментар #22 от "sssss":

  Китайския луноход Чанг'е, който кацна на Луната претърпя авария и не предоставя информация!

  Коментиран от #25

 • 25 ссссс

  4 1 Отговор

  До коментар #24 от "тайчинавт":

  Айде бе ,не предавал информация ? За нещо което не предава информация ,този роувър е предоставил доста снимки и информация.

  Коментиран от #28

 • 26 цигането

  1 0 Отговор
  Неръждавейката вече я няма , дадох я на отпадъци , и извадих цели 10 кинта.
 • 27 777

  4 2 Отговор
  20 юли 1969--премиера на филма ,,Хамерика на Луната,,-реж.- Стенли Кубрик..актьорите в главните роли на комедията са известни,ама и номинаций за Оскар трябваше да има......
 • 28 тайчинавт

  3 1 Отговор

  До коментар #25 от "ссссс":

  Каквото предавал, предавал-Въпреки че Юйту (Нефритеният заек) престана да функционира през януари 2014 г., данните, които изпрати, дадоха нова информация на учените за лунната геология. Юйту дори откри лунна скала, незабелязана от американските и руските мисии.
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 ХЕБЪР

  3 0 Отговор
  АКО НЕ БЯХА КАЦНАЛИ РУСИЯ ЩЕШЕ ДА ГИ РАЗОБЛИЧИ...НО РУСИЯ МЪЛЧИ..ТОВА Е ЗА ОНЕЗИ ВЯРВАЩИ В ХОЛИВУД..МНОГО ПРОСТОТИЯ...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.