20 Юли, 2018 08:12 2 834 6

Тръмп vs Путин - втори рунд

  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • русия-
  • хелзинки

Белият дом кани Путин наесен

Тръмп vs Путин - втори рунд - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съветника си по националната сигурност Джон Болтън да покани руския държавен глава Владимир Путин във Вашингтон за среща наесен, предадоха агенциите, като се позоваха на прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс.

Сандърс съобщи новината в публикация в Тwitter. В нея тя заявява, че Тръмп е поискал от Болтън да покани Путин и добавя: "Обсъжданията вече са в ход".

Това беше поредната съобщена от прессекретаря на Белия дом нова информация след срещата на Тръмп и Путин по-рано през седмицата във Финландия.

Предполага се, че новата среща ще се състои в Белия дом, но Сандърс не уточни къде ще се срещнат Тръмп и Путин.

ТАСС отбелязва, че след запитването им до Белия дом американското президентство е отказало да уточни възможни дати за срещата във Вашингтон и да даде каквито и да било подробности за тези намерения.

Путин и преди е бил в САЩ, включително на посещения в Тексас и Ню Йорк, и беше в Белия дом при президента Буш.

Срещата в Хелзинки беше първата пълноценна руско-американска среща на върха след избирането на Тръмп за президент през 2016 г. Дотогава контактите между двамата лидери се осъществяваха в кулоарите на многостранни срещи.

Поканата беше обявена само часове след като президентът написа в Тwitter, че очаква с нетърпение втора среща с Путин. Той защити действията си на срещата на върха в понеделник в Хелзинки, където двамата лидери обсъдиха редица въпроси, включително за тероризма, сигурността на Израел, разпространението на ядрените оръжия и Северна Корея.

"Има много отговори на тези проблеми, някои са лесни, други не са, но всички те са решими", написа Тръмп.

Обявяването на поканата става в момент, когато Белият дом се стреми от дни да оправи обърканите изявления за руска намеса на изборите през 2016 г., след които Тръмп стана президент. Публичното поставяне от президента на САЩ под съмнение на отговорността на Русия, станало на общата му пресконференция с Путин в понеделник, предизвика буря от критики както от демократи, така и от републиканци и принуди президента да признае публично за своя грешка.

По-рано вчера Белият дом заяви, че Тръмп "не е съгласен" с предложението на Путин за размяна между двете държави на лица за разпит, предвиждаща 12 руснаци, обвинявани за намеса в изборите през 2016 г., да бъдат разпитани в САЩ, в замяна на което в Русия да бъде разпитан бившият посланик на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол.

Тръмп vs Путин - втори рунд

Белият дом се разграничи от това предложение на Путин, окачествено на срещата в Хелзинки от Тръмп като "невероятно" и промени становището си по въпроса точно преди Сенатът да гласува с голямо мнозинство резолюция срещу предложението. Това беше първото открито изразяване на критична позиция от Конгреса срещу действията на Тръмп на срещата в Хелзинки.

Сандърс заяви, че предложението е било направено "искрено", но че "Тръмп не е съгласен с него". Тя изрази надежда Путин да направи така, че обвинените руснаци "да дойдат в САЩ, за да бъде доказана невинността или вината им".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    10 3 Отговор
    Да забирам ли и зелените учтиви човечета?
  • 2 асът на асовете

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тя изрази надежда Путин да направи така, че обвинените руснаци "да дойдат в САЩ, за да бъде доказана невинността или вината им".........
    Напразни надежди.......когато искаш да получиш нещо трябва да дадеш нещо в замяна, а Кравария иска само да взема........затова бавно, но сигурно затъват все повече, докато накрая не потънат в собствените си акита.
  • 3 Ултра националист

    3 3 Отговор
    СИганите мНОго се подкрепят когАто някой от тях бЪде нападнат по какъвто и да е начин а най-коФтия вариАнт е когато са президеНти на могъщи държави тоГава стават непреДсказУеми смешни чеРвенокожи индианСки клоуни и двамАта се мислЯт за велИки ВечносъществуВащи и неСменяеми с мнОООГО нисък интелект и ай кю обкръжени от куп съветниЦи с още по-нисък инетелект такава ни е орисията както казват на ИЗТОК ''да живееш в интересни времена дано'' Да живее БЪлгарският национализъм казваме Ние

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Читател

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ултра националист":

    Да живее Европейския национализъм!