Last news in Fakti

20 Юли, 2018 13:24 2 632 8

Още осем години затвор за президента (СНИМКИ)

  • южна корея-
  • пак гън-хе-
  • пак чжон-хи-
  • сеул

Пак Гън-хе е изправена пред перспективата да остане зад решетките повече от три десетилетия

Още осем години затвор за президента (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Южнокорейски съд осъди бившия президент на страната Пак Гън-хе на допълнителни осем години затвор за злоупотреба с държавни фондове и нарушаване на изборното законодателство, предаде АР.

Сега тя е изправена пред перспективата да остане в затвора повече от три десетилетия. Пак вече излежава една присъда от 24 години след шумен корупционен скандал, заради който бе отстранена от президентския пост миналата година.

Окръжният съд в Сеул я призна за виновна и я осъди на шест години затвор по още едно обвинение - причиняване на значителни загуби на държавната хазна, защото получила 3 милиарда вона (2,6 милиона долара) от шефове на Националната разузнавателна служба в президентския си мандат.

Още осем години затвор за президента (СНИМКИ)

Тя обаче беше оправдана по обвиненията за подкуп, свързани с парични трансфери. Според съда не става ясно дали шефовете на разузнаването са искали или са получавали облаги за техни услуги.

Отделно съдът осъди Пак на две години затвор за нарушаване на изборното законодателство чрез намеса в номинация на кандидати от нейната партия в навечерието на парламентарните избори през 2016 г.

Пак Гън-хе не присъства на днешното съдебно заседание.

Сега присъдата на Пак кумулативно е 32 години затвор, но това може да се промени и може дори присъдата да бъде увеличена в зависимост от решенията на апелативните съдилища. След първата, произнесена срещу нея 24-годишна присъда през април, прокурорите я оспориха, добавяйки обвинения, включващи подкуп и злоупотреба с власт, и сега настояват за 30 години затвор. Върховният съд в Сеул ще се произнесе по делото на 24 август.

След големи протести през декември 2016 г. южнокорейският парламент предприе към Пак процедура по импийчмънт. Тя беше официално отстранена от власт с решение на Конституционния съд през март миналата година и арестувана няколко седмици по-късно. Пак твърди, че осъждането й е политически мотивирано.

Още осем години затвор за президента (СНИМКИ)

Пак Гън-хе е дъщеря на южнокорейския диктатор Пак Чжон-хи, който идва на власт с военен преврат през 1961 г. и управлява 18 години преди да бъде убит през 1979 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бати

    16 2 Отговор
    А у нас кога?!?!?!

    Коментиран от #6

  • 2 Иванов

    11 1 Отговор
    Леле- леле. Корейският съд би осъдил наш Винету и Ташунко Цв'апа директно на Кола на мъченията с последващо сваляне на скалпа!
  • 3 Работа и далавера

    6 2 Отговор
    Затова Южна Корея е една от най развитите държави в Света!!За една година нашият Ташунка Витко може да я върне в Средновековието....Сега прави опити със Западните Балкани и всичко показва че се справя отлично.....

    Коментиран от #4

  • 4 кореец

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Работа и далавера":

    заради кое е развита корея.. щото дъщерята на диктатор е станала президент и после е влезнала в секта и от сектата са и казвали какво да прави???
    яко развита викаш...

    Коментиран от #5

  • 5 Работа и далавера

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "кореец":

    Може да си купиш автомобил,, Винету",пералня,,Тиквуна",сушилня,,Ластуна"и телевизор ,,Три милиарда в офшорки"от любимият си ВОЖД.....
  • 6 Бате Борко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бати":

    Пич не се разочаровай на отговора ми.
    НИКОГА ТА ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !!!
  • 7 Горан Вишнич

    1 0 Отговор
    Помислих си, че става въпрос за Ердоган и бях готов да кажа: УРРРРРАААА !!! Е другия път ще чета по-внимателно.

    Коментиран от #8

  • 8 Тургай

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Горан Вишнич":

    И ко против Султан Реджеп Първи Ердоган Велики имаш.
Новини по държави: