Last news in Fakti

20 Юли, 2018 13:55 3 127 18

В Турция се притесняват заради заразените животни в Странджа

  • овце-
  • чума-
  • странджа-
  • зараза

Опозицията в Анкара пита дали внесените от България овце са опасни

В Турция се притесняват заради заразените животни в Странджа - 1
Снимки: БТА

Депутатът от опозиционната в Турция Народнорепубликанска партия (НРП) Окан Гайтанджъоглу, попита в парламента министъра на земеделието и горите Бекир Пакдемир дали внесените от България овце са заразени с чума.

Гайтанджъоглу напомни, че от месец януари до май т.г. в страната са внесени 1 800 овце от България.

Депутатът също така попита дали вносът ще бъде прекратен. Очаква се министър Пакдемир да отговори писмено до края на тази седмица.

В края на миналия месец Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е открито първо огнище на чума по овцете в ямболското село Воден. Преди седмица властите започнаха избиват смятаните за заразени животни, а заради съмнения за прекалено строги мерки, стопани излязоха на протести, които се пренесоха в София.

По данни на агенцията са умъртвени около 4 хил. животни общо.

В Турция се притесняват заради заразените животни в Странджа

На специална пресконференция от Съюза на ветеринарните лекари в Благоевград и БАБХ обявиха, че се смята, че чумата е проникнала в страната при нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. По думите на лекарите това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адффгага

    12 12 Отговор
    е как бе нали това беха некви измислици с цел да се обелюдят районите и да се настанят там емигранти,....ало курнелиооо къде си ма?

    Коментиран от #3

  • 2 Иванов

    7 2 Отговор
    Че какво му е на месото? Вариш, печеш и ядеш. Сега това месо на боклука ли да се изхвърли? Те да се радват, че е агнешко, а не глиганско, щото и глиганското ще трябва някъде да се пласира, преработено в някакви мезета.
  • 3 куку руку ку

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "адффгага":

    И това е потвърждение на измислиците. В Турция защо се притесняват? Нали "заразата" от там беше дошла... уж. Така че би трябвало от първо лице да са наясно с болестта. Или и това бе измислица на политиците ни, от къде е дошла и с какво заразата. Как беше казано? С мигрански чепици от турско дошла болестта.
  • 4 Белчо

    16 2 Отговор
    Много интересно - нашите бойковци ни продъниха ушите,че има чума и е дошла от Търция. Набързо изклаха поминъка на голяма част от населението в района.А сега се оказва, че в Турция дори не знаят че имат чума.
    Ха сега де!
    Да видим сега, кой от министрите ще сложат на "дуспата"!
    Евала Бойко-ага, голем си!!!
  • 5 ganio

    8 7 Отговор
    Турците ги е страх от полово предавани болести по овцете...
  • 6 Иванов

    11 1 Отговор
    Значи в Турция чума няма, а у нас има. Името на чумата, да не е случайно Герб? Сега понеже се намазаха до ушите ще намерят чума и в Петрич или пък Видин, а защо не и в Добрич. Ще колят наред, а пияният Юнкер ще цвили от кеф, колко е печен хер Боеко и неговият оръженосец Цоеко и как бранят ЕС с цината на живота на собствения си народ. Пфу!
  • 7 Маркуча

    15 2 Отговор
    "чумата е проникнала в страната при нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. По думите на лекарите това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия."
    Абе тия ни имат за овце! Всеки, който поне малко знае за Турция, е на ясно, че там месото е много по -скъпо, отколкото в България! А нелегалната търговия е от България към Турция, а не обратното! Как може такава елементарщина? Като лъжете народа, поне мислете малко! И да знаете, че овце не са хората, които лъжите, а Вие, които смятате народа за овце!
  • 8 Баджанака

    7 0 Отговор
    Има чума не само по животните ,но и клептоманието ни мори повече от чумата .
    А иначе корупция няма в BG , поне не е регистрираро таково чудо до сега .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Ганьо

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Osman":

    Недей така, сине мой.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 касапина

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    От турция не иде нищо хубаво, a само калпава некачествена стока, мръсотия и зарази ,тъй като болшинството от населението и, освен славянското, няма изградени хигиенни навици.

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Zzz

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "касапина":

    mojeş da mraziş kolkoto si iskaş no nedey da plüeş i lıjeş .po higiena i çistota ne moje daje da se sravnyavate s turtsite

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ...

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "касапина":

    Те за разлика от вас на ден се къпят по 5 пъти а не като вас всички говорят колко са чисти а навсякъде вони

    Коментиран от #17

  • 16 Ами

    1 0 Отговор
    Да не се притесняват комшиите, едно кило агнешко е над 120 лири. И с минимална в 1600 лири, няма кой да купува, жив и здрав да е Ердо, от години ги предпазва хората от заразено месо.
  • 17 Асаня

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Айде да не сме живели там, та да не знаем. Особено забрадените толкова чисто ухаят лятото, че чак не му се качва на човек в автобуси.
  • 18 нека бъде дар към Господ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "касапина":

    Някой прочетели, че са умъртвени 4 000 (ЧЕТРИРИ ХИЛЯДИ) животни. Никое от тях не беше болно. Това се нарича жертвопринушение, затова всеки се моля на Бога и вие го направете, кой как знае. Господи и Исусе Христе приеме тези жертви като дар от Българския Народ. Нека отнетите животи и човешката мъка се превърнат в океан от страдание за враговете ни и Благоденствие за целия Български Народ. И всяка клетва и нечисти помисли, и молби към който и да е бог се обърнат срещу онези които ни мразят и презират да се стоварят върху тях така, че родовете им да се затрият от лицето на Земята и да не остане дори спомен от тях. Амин!
Новини по държави: