Last news in Fakti

20 Юли, 2018 16:21 3 724 30

Тръмп готов за смазващ удар срещу Китай

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • китай

Той може да наложи мита върху целия китайски внос

Тръмп готов за смазващ удар срещу Китай - 1
Снимка: БТА/AP

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че има намерение да наложи нови и по-високи мита върху китайски стоки, съобщи CNBC.

Белият дом вече наложи мита за китайски стоки на стойност $ 34 млрд. Китай заяви, че готви обратни мерки.

„Готов съм да стигна до мита за $ 500 млрд. Не правя това, заради политиците. Смятам, че то е наистина правилно. Бяхме притиснати от Китай достатъчно дълго. Аз не искам да ги заплашвам. Искам те да действат коректно. Те не действат честно. Все пак настина харесвам китайския президент Си Дзинпин. Някои неща трябва да се променят“, заяви Търмп.

Китайският внос в САЩ от 2017 г. се равнява на $ 505 млрд. Тръмп поясни, че китайски източници са му съобщили, че никой президент не се е оплаквал от страната преди неговото идване на власт. Той смята, че за това някои кръгове не го одобряват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 9 Отговор
    Я па Дони кьопека,кво търси пак под вола,теле.
    Що не си гледа жужата!
  • 2 Справедлив

    42 9 Отговор
    Няма империя в човешката история,която да е тръгнала против целият свят и да е оцеляла-факт. Китайците са цивилизация на 5 000 години и са предвидили всички възможни варианти. Наистина Ванга ще излезе права за последният президент на САЩ.

    Коментиран от #29

  • 3 onq s konq

    11 41 Отговор
    Най-после светът ще осъзнае истинската ФИНАНСОВА МОЩ на АМЕРИКА и некои хора ще престанат да се провикват,че страната ще се разпадне поради задлъжнялост!

    Коментиран от #5, #7, #21, #23

  • 4 Хасан

    38 11 Отговор
    Ако Сащ се разпадне на няколко държави ще е добре за целия свят...светът ще си отдъхне от заплахите

    Коментиран от #30

  • 5 Грантаджийче

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Тя вече се е разпаднала, остава само да се оформят документите.

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    4 22 Отговор

    До коментар #5 от "Грантаджийче":

    Добре е че изобщо имаш мисъл по въпроса,лошото е ЧЕ МИСЛИШ НА ЧОРЧИК:)

    Коментиран от #28

  • 7 ГосТ

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    ЕС има по силна икономика и на хартия и реално. Т'ва е положението батка. Затова като пристига тръмпи и не го посрещат щото гледат мачове и затова от Германия му казват директно, че ще увеличат разходите за отбрана ако искат. И затова Туск му каза да внимава как се държи ; )

    Коментиран от #8, #9

  • 8 JPower

    27 2 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    Най-яки са Черна гора, каза ха му да ходи да чете книжки!!!Щом и черногорците взеха да се бъзикат с Тръпм.....:))))) Тръмп направи сащ за смях, където и да отиде избива всички, но от смях...

    Коментиран от #15

  • 9 onq s konq

    5 28 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    Ще ти го обясня простичко,за да не залиташ в безсмислени детайли:Тръмп не беше в Европа "при ония които гледат мачове", а при "УМНИТЕ" ЕС-РЪКОВОДИТЕЛИ...ЗА ДА ИМ НАБИЕ КАНЧЕТАТА!А колкото до това дали Германия иска или не да се съобрази с исканията на Тръмп,беше й обяснено/ама много,много сериозно/,че като нищо ВСИЧКИ НЕМСКИ АВТОМОБИЛИ МОГАТ ДА БЪДАТ ОБЛОЖЕНИ С ФАНТАСТИЧНИ МИТА,което на практика би се равнявало на "ЗАБРАНА ЗА ВНОС" В АМЕРИКА.Остава да се сетиш какво значи за немската икономика почти пълния блокаж на производството на концерни като Мерцедес,БМВ и Фолксваген!Та КОЙ Е СИЛНИЯТ КАЗВАШ?:)

    Коментиран от #12, #13, #22, #25, #26

  • 10 Хк+йххххйххх

    22 0 Отговор
    Тоя уплаши света. Каво ще му хрумне утре.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГосТ

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    По скоро ше го катурнат тръмпи избирателите, защото искат да карат качество ;). Джипките за тор не ги искат вече, граждани са :)). А какви канчета и на кого е набил,не знам, обаче това е отговора. Ще увеличат бюджета, ако искат хаха. И между другото, Китай само чака най силната икономика в света (ЕС) за съвместни действия. Китаецо също обича мерцедеса, а не вилиджъра ;)
  • 13 а бе

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    те мерцедес и бмв са си премиум автомобили за америка и се карат от хора като престижни а не защото са евтини !! така , че едва ли американците ще се откажат да ги купуват ако поскъпнат .а ако целият свят реши да използва еврото като резервна валута а разкара долара какво прави великата ти америка ???
  • 14 До оня с магарето отзад

    18 1 Отговор
    Напиши в търсачката на Google думата IDIOT.
    Дай да търси изображения и ще разбереш бързо, бързо кой е най-големият ИДИОТ на света ... :)))))
  • 15 ГосТ

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "JPower":

    Хаха напълно съм съгласен с теб, че Седящият бик е бил може би най -умният от президентите им ;)
  • 16 СссереМ

    4 16 Отговор
    Не е решил не го е направил,а ако пусне малко фъндък на с митата за ЕС и ги натисне и те да наложат подобни мита,Китай вече ще продава само на Венецуела,СК и "богатата" Русия,тогава 1.5 милиарда китайчета ще минат пак на корени с ориз,не че сега са преяли ама това е друг въпрос.

    Коментиран от #18, #19, #24

  • 17 Гост

    13 4 Отговор
    Тръмпи ще им пръднеш на хуя най вероятно..
  • 18 harri

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Той ножът има две остриета.
    Като всички им нашибат ответни мита САЩ ще си продават пак спокойно.
    Ще продават ама на Мексико, Хондурас, Гватемала, Куба и разбира се на богатата Венецуела. :)))))))
    Като изшъткат САЩ от световната търговия всички ще са добре.
    И Европа, и Рашън, и Чайна ...
    Колкото по-бързо света разбере че най-големите боклуци са в САЩ, толкова по-добре.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Диоген

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кой ти говори з а разпадане. Но чичо Тръмп е несправедлив, макар и като патриот на САЩ да е прав. Защото именно европейски и щатски корпорации изнесоха производствата си в Китай, Тайланд, Индия, Африка.... Там е евтина работна ръка, корпорейшън печелят луди пари, стават тфилиардефи...., но тази евтина продукция идва на евфопейските и щатски пазафи и подбива местното производство. Затова, не е виновна Русия, нито Китай, Иран, а протекционистичната наднационална политика на корпорациите. Ето, дори у нас ако иска да дойде Буш, Метро, .... то правителствата им дават редица привилегии, докато за дребния и среден беге предприемач, не само няма протекция, а са и позгавени на губеща данъчна и административна позиция. Щатски компании изнесоха производства там в Китай, а сега, когато кктайски компании изпол, уват тези технологии и заливст САЩ и ЕС с по-евтина продукциа, изкараха че са виновни китайците? Не са виновни китайците, а корпоративни апетити и държавни протекции. Всеки иска да печели, но държавници защитават определени корпорации, а плащаме солидарно повечето...
  • 22 Диоген

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Да поясня и аз. Даймлер-Крайслер не може вече да бъде ударена с мита, защото е наднационален тръст. Всяко Мерче тук, може да бъде произведено и продадено в САЩ плд емблемата на Крайслер, и нищо не може да му попречи. Така, че корпорациите вече са по-силни от правителствата, но ако законодателите и правителствата уредят справедливо - по интерес на всички, а не на едната страна в спора, законите, ако се реже корупцията безкомпромисно, тогава живота ще е по-добър като цяло. Това с митата ще намали печалбите на корп... но след картелни сливания, даже ще ги заобиколят. Защото законите са такива. Примерно Тръмп забранява на Круп, да внася стомана под определени цени с мита. Но Круп се слива или купува малка щатска фирма за търговия с метали и тя внася стоманата. Как ще забрани Тръмп това? Няма как. Ето затова твоята фанатична предубеденост, руссофобия, американфилия, ГЕРБерастия не са доброто, ти си предубеден и съдиш по това. Корпорейшън използуват вратите двуличието в законите и печелят. Отделно, че си наемат и законодатели и правителства.
  • 23 Диоген

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Да поясня още нещо. Цената и качеството на продукта, определя и покупките. Купих си инверторен електрожен, китайски, не е мош. Сродни има стотици от разни държави. Естественно е, че Де Уолт са по-скъпи. Но те правят и в Китай и имат евтина продукция. Защо не си купих български? Ами нямаше сроден инвертор. На КраКра са променливотокови, а Казанлъшкият е по-скъп, значително и с по-ниски параметри. Ако имаше мито и цената бе еднаква, може би щях да си купя Казанлъшкия, но ми казаха, че само ги сглобяват там, а частите пак вносни. Тогава каква е разликата? Повечето неща се правят в Китай, Индия, Африка. Корпорациите търсят печалбата, а не патриотизма, те не са патриоти, а печалбари. И след всяка забрана намират вратички. Ето, опитай да забраниш Андроид? Как? Даже Майкрософт мина на Андроид. А може да стане конкуренция, ако програмисти разработят на Линукс ядрото нова ОС, подходяща и за Смартфони, тоест достатъчно е да разпознава хардуерната периферия и да пишат приложения за нея, не ти трябват хиляди и 50 са пфедостатъчни. Но не искат. Само с мита и забрани не стават добре нещата да знаеш. И Живков и мафия забраняваха Ди Пърпъл, но с това принудиха хоората да ги купуват скъпо и нелегално.... А Другарите си ги купуваха при командировки и с връзки. Забраната митата често доусложняват живота. Забраниха ни законотворците толкова неща, а те не ги спазват.
  • 24 Диоген

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Вече не може да стане, както казваш. Китай забогатя, защото корпорациите изнесоха производства там за шечалба. Китайците усвоиха технологиите, създадоха си и паралелно свои производства, изкупиха редица предприятия по света. Дори и Спарки, беге фирмата, правеща качественна продукция е китайска. Правителствата и в Щатите, БГ, ЕС и насред подкрепяха това. Тръмп иска да засили Щатската икономика, похвално е. Но няма как да заобиколи корпоративната алчност, те ще намерят врати и в митата. Тръмп може да намали печалбата на Хуавей като държавно участие, но не може да спре частните американоевопейскокитайски корпорейшън. Защо? Защото не може да забрани бизнеса, това би било частен БКП халифат, мечтата на мафията контролираща държави. ИБМВ има производство в Щатите и ХондаАкура, ТойотаИнфинити, .... И ако вдигне много митата, те ще се слеят с щатски корп. И пак ще продават под друго име и ще печелят.... Плаща крайния потребител Купувача.
  • 25 Диоген

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ето простичък механизъм, който се прилага и за заличаване следи на пари от не един и тук и по света и който може и на корп. ниво да заобиколи митата. Тръмп слага мита на вноса от Китай. Но корпорейшун искат евтини суфовини и части? Митото оскъпява това.. Корпорейшън създава в САЩ на името на доверен служител Лтд. или АД. То се листва и започва да работи, с производство и внос на суровини и материали. Няма кой да му пречи освен конкурентни корп апетити и техни лобита в администрацията там. И създава складова база, дребно производство и обработка на суровини, примерно метали. Примерно Китайска компания иска да продава там свои продукти и да избегне митата. Наема някой Чон Ли или Джао Сун, жител на САЩ, подписват договор частен, за условията, че примерно след 6 години Чан ще продаде акциите на инвеститора, а може и други условия и китайския инвеститор създава производство в евтина работна среда, не в списъка на Тръмп, примерно Мексико и друга. Чан внася от там продукцията, корп. богатее макар и с по-бавен темп при по-високи раб. заплати, Тръмп не може да забрани вноса от цял свят. Самите Щатски корпорации ще го притиснат да свали митата те нямат интерес фа внасят скъпи суровини. И ще видиш, че всичко си остава по старому, плюс минус някой милион в сметките на корп. Ако Тръмп иска само да изнася щатска продукция и да не внася китайска, ще стане диктатура като шри соца, тук, а това ще накара корп. да го свалят. Няма как да с
  • 26 Диоген

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    И не забравяй най-важното, че за всеки инвеститор е най-важното да печели повече, а не дали продава китайско, турско, амеериканско, българско, германско и др. производство! Тоест, както на щатски, европейски и др. корпорейшън не им пука в каква националност са стига да печелят повече. Както уж Софарма е беге, но ние плащаме най-скъпо за продукцията им, а те са монопол гарантиран от държавната беге администрация тук, чрез БАХК и НСъбрание и министерски наредби. Парите искат пари прим! Маркс ви го е обяснил в Капиталът, но се знае хилядолетия преди него. Това е от човешката алчност и докато има хора, тя ще съществува,
  • 27 ****

    1 1 Отговор
    Този май няма да го оставят да си изкара целия мандат,ако продължава така,на самите кравари ще им писне някой ден,и ще го изритат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Дай да прочетем какво е пророчеството на Ванга по този въпрос и скоро ще разберем дали е била права или пак ще има фигури от висшия пилотаж като двойни превъртания,премятания и спирали водещи до друг президент! Аз съм дедо Вангчо и предвиждам че РФ ще се разпадне до 5 години и ще има нова перестройка! Пийте си хапчетата и пишете само при остра нужда!
  • 30 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Най-полезно за света ще е създаването на държава на кюрдите- Кюрдистан! Така 40 милиона кюрди ще имат родина!