24 Юли, 2018 11:35 3 078 0

Дрон спаси живота на бедстващ алпинист (ВИДЕО)

  • рик алън-
  • хималаи-
  • алпинист-
  • броуд пик-
  • непал

Катерачът ветеран Рик Алън беше открит 36 часа след изчезването си в Хималаите

Дрон спаси живота на бедстващ алпинист (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Катерачът ветеран Рик Алън беше открит 36 часа след изчезването си в Хималаите с помощта на дрон. Преди това алпинистът беше смятан за мъртъв, съобщава Daily Mail.

Клипът, заснет от дрона, показва алпиниста в подножието на осемхилядника Броуд Пик. 65-годишният шотландец тръгнал да качва върха заедно със сънародничката си Санди Алън, която също е опитен планинар.

В последния момент тя се отказала да атакува заради появата на силен вятър. Алън обаче продължил сам и в крайна сметка успял да се изкачи на 8051 метра. След бурята алпинистите от базовия лагер забелязали, че раницата на Алън се носи по снежния склон. Самият той обаче не се виждал никъде. Започнала спасителна акция с дрона на полските алпинисти Бартек и Анджей Баргил.

Летящата машина открила точното местоположение на 65-годишният алпинист. Той бил останал без провизии, но все пак успявал да се движи. Спасители стигнали до него и го свалили до базовия лагер. След това е транспортиран до болница. Рик Алън имал само леки наранявания и замръзнали пръсти, но без други наранявания.

Преди години при подобно премеждие шотландецът губи половината от петите си заради измръзване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА