24 Юли, 2018 14:01 6 590 3

Гърция в пламъци, жертвите се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • гърция-
  • пожар-
  • жега-
  • дъжд

Над 700 души са евакуирани по море в района около столицата Атина

Гърция в пламъци, жертвите се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Броят на жертвите от пожарите в Гърция надхвърли 60 души, съобщи кметът на Рафина Евангелос Бурнус.

Въпреки активните действия срещу пламъците над 700 души са били евакуирани по море през изминалата нощ от горските пожари, които бушуват около столицата Атина, съобщи заместник-министърът на търговския флот Нектариос Санториниос.

Бреговата охрана съобщи, че е открила 19 души в морето и ги е спасила, а други 696 души са събрани от плажове и други крайбрежни зони с лодки.

Гърция в пламъци, жертвите се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гърция в пламъци, жертвите се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пожарите са два - единият на около 50 км западно от Атина в Кинета, а другият - североизточно от столицата, близо до Рафина. Те избухнаха вчера и се разгоряха бързо от силния вятър, обхващайки населени райони в популярни зони за почивка край морето.

Пожарната служба съобщи, че 156 възрастни и 16 деца са хоспитализирани. Единайсет от възрастните са в сериозно състояние.

Вятърът достигна скорост от 80 км/ч, докато властите впрегнаха целия си флот от спускащи вода самолети и хеликоптери в борбата с огъня. Испания изпрати два самолета-амфибия, а Кипър - 60 пожарникари.

Военни дронове летят във въздуха и помагат на властите да насочват над 600-те пожарникари, които се борят с пламъците на земята.

Районът на пристанището се е превърнал в импровизирана болница, където парамедици преглеждат оцелелите. Някои от тях са само по бански, пристигайки с лодки на бреговата охрана и частни плавателни съдове.

Това е най-смъртоносният сезон в Гърция от повече от 10 години. Над 60 души загинаха при горски пожари в района на Пелопонес през 2007 г.

"Това бе трудна нощ за Гърция", каза премиерът Алексис Ципрас, който съкрати визитата си в Босна и Херцеговина и се върна в Атина.

Дъждът, който валя над гръцката столица снощи, подмина двата големи пожара. Обилни валежи се очакват в сряда.

Хърватският вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич предложи помощ.

Гърция в пламъци, жертвите се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гърция в пламъци, жертвите се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че турски самолети и хеликоптери са готови да помогнат. Чавушоглу каза, че неговият гръцки колега Никос Кодзиас му е благодарил, но е казал, че в момента няма нужда.

Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли заяви в Анкара, че самолетите са "на 45 минути, ако има нужда, и са готови да се намесят веднага".

Президентът Реджеп Ердоган също изрази съболезнования и каза, че неговата страна е готова да окаже помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асдасд

    5 0 Отговор
    Колко часа минаха вече, хората защо не са се махнали от там ?

    Коментиран от #2

  • 2 479

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "асдасд":

    Къде да ходят? Там има цели градове, живеят стотици хиляди атиняни постоянно.
  • 3 Irmao

    1 0 Отговор
    Лоша работа....
Новини по държави: