1 068 0

Тайван залага на тясното сътрудничество със САЩ

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че ще продължава да работи в сътрудничество със САЩ, за един отворен, проспериращ и основан на правилата Индо-Тихоокеански регион, насърчавайки приобщаването и на други съмишленици със сходни позиции.

„Обменът и диалогът са безценни във все по-взаимозависимия и взаимосвързан свят, особено когато споделяните от Тайван, САЩ и другите партньори ценности се превръщат в предизвикателство“, каза Цай. По нейни думи подобен подход ще донесе повече стабилност в региона през следващите 10 години.

Според президента, отличен пример е срещата между министрите на здравеопазването на Тайван и на САЩ в кулоарите на Световната здравна асамблея – органът за вземане на решения на Световната здравна организация със седалище в Женева – през месец май тази година. „Чрез това укрепващо се партньорство двете страни демонстрират решимост да насърчават глобалното здраве за доброто на всички“, каза още Цай.

Тя направи своето изявление по време на официално посрещане на Аш Картър, бивш секретар на отбраната на САЩ.

Въпреки че страната се намира под ударите на Китай чрез стратегиите му за „отмъкване“ на дипломатически съюзници и оказване на натиск върху частни компании да променят наименованието на Тайван в своите уебсайтове, Цай заяви, че народът няма да отстъпи и да се откаже от своята свобода и демокрация.

„Като член на международната общност, Тайван се ангажира да поддържа мира и стабилността в региона посредством диалог и няма да промени добрата си воля спрямо Китай“, заяви още Цай.

Тя се възползва и от възможността да благодари на Картър за подкрепата на САЩ в трудни за страната моменти и допълни, че правителството и народът на Тайван са силно признателни.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Тайван търси нови съюзници (СНИМКИ)

  Тайван търси нови съюзници (СНИМКИ)

  Тайванският президент Цай Ингвен пристигна в Парагвай - първи етап от нейна обиколка в Южна и Централна Америка, имаща за цел да набере подкрепа за ...
  15.08.2018
  1 122
  0
 • Тайван създава Силициевата долина на Азия

  Тайван създава Силициевата долина на Азия

  Съветът за развитие на външната търговия на Тайван подписа меморандум за разбирателство с компютърна асоциация на виетнамския град Хо Ши Мин, съобщи ...
  29.07.2018
  2 662
  7

Напиши коментар:


Публикувай