31 Юли, 2018 16:44 1 905 4

Грузия легализира марихуаната за лично ползване

  • марихуана-
  • грузия-
  • закон-
  • канабис-
  • лично

Отглеждането обаче остава незаконно

Грузия легализира марихуаната за лично ползване - 1
Снимка: Shutterstock

Конституционният съд на Грузия анулира глобите, наложени до момента на осъдени за употреба на канабис в кавказката страна с мотива, че става дума за "правото им на лично развитие". Той обаче потвърди, че отглеждането и продажбата на тази дрога остават под ударите на закона.

В решението си Конституционният съд казва, че "да се наказва консумацията на марихуана противоречи на грузинската конституция". До момента личното потребление на канабис се наказваше с глоба от около 170 евро, предаде БНТ.

Конституционният съд уточнява, че употребата на марихуана оправдано се преследва, когато представлява "заплаха за трето лице", например ако се извършва в "образователни учреждения и някои обществени пространства". Грузинското правителство бе упреквано от правозащитници заради, според тях, прекомерно репресивен подход в борбата с наркотиците.

През май хиляди хора демонстрираха в столицата Тбилиси под звуците на електронна музика в знак на протест срещу полицейски акции в дискотеките в рамките на кампания за борба с употребата на наркотици. Според някои от присъствалите посетители на заведенията полицията е използвала спрямо тях непропорционална сила, а откриването на дрога при обиските е било постановка, разиграна от полицаите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНДРЕШКО

    6 2 Отговор
    Ехааааааааааааа, имали самолет или кораб до братския грузински народ????. Пак ши са окажем последни в биснеса с тревата пхууууууу
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 плевен

    4 0 Отговор
    Е, не може да вземем Грузия в НАТО без европейски ценности. Като за начало-добре. Хайде пак дилърската история с глаукомата. И те ще излязат страната на слепите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.