1 Август, 2018 13:49 2 714 13

Свобода за футболните бунтовници в Русия (ВИДЕО)

  • pussy riot-
  • пуси райът-
  • пънк-
  • мондиал

Пуснаха от затвора четиримата от Pussy Riot, нахлули на терена на Мондиала

Свобода за футболните бунтовници в Русия (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Руската полиция освободи окончателно четиримата участници в протестната пънк група "Пуси Райът", арестувани на 30 юли, веднага след като бяха пуснати от затвора след 15 дни зад решетките - присъда заради протестната им проява на финала на световното футболно първенство, предаде ТАСС.

След продължили цял ден заплетени юридически процедури Олга Пахтусова, Вероника Никулшина и Олга Курачева, както и Пьотр Верзилов бяха освободени рано сутринта, сочи пост, качен от Верзилов в Тwitter. Той добавя и снимка на четиримата, танцуващи с усмивки на уста пред полицейски участък точно след излизането си на свобода.

Четиримата прекараха две седмици в затвора, след като се втурнаха на терена с полицейски униформи и за кратко прекъснаха мача между Франция и Хърватия на 15 юли в Москва. Забранено им бе също да посещават спортни и други масови прояви в продължение на три години, наложени им бяха и глоби.

Свобода за футболните бунтовници в Русия (ВИДЕО)

Свобода за футболните бунтовници в Русия (ВИДЕО)

Групата заяви, че постъпката й е протест срещу широките правомощия на полицията с искане за реформи и за освобождаване на политическите затворници в Русия.

В понеделник, щом четиримата бяха освободени, полицията ги арестува отново с обвинението, че са организирали неразрешен протест и не са се подчинили на силите на реда. За това нарушение руският закон предвижда наказание до 25 дни затвор.

Московският съд, който трябваше снощи да разгледа случая, отказа обаче да започне заседание и върна документите на четиримата активисти в полицията, съобщи за ТАСС говорител на тази инстанция. Пънкарите обаче ще трябва в петък отново да се явят в участъка.

Русия е извършила "многобройни нарушения", осъждайки на затвор други три млади жени от "Пуси Райът", които се опитаха да изпълнят песни срещу Путин в московски катедрален храм през февруари 2012 г., постанови миналия месец Европейският съд за правата на човека.

Тъжителките - Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, са били подлагани на унижения по време на процеса, реши съдът в Страсбург, според който Москва нарушава свободата на изразяване. През 2012 г. трите бяха осъдени за "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза".

ЕСПЧ задължи Руската федерация да им изплати общо 37 000 евро обезщетение за морални вреди и още 11 760 евро за съдебни разноски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин е бил прав

    17 6 Отговор
    Разстрел...

    Коментиран от #6

  • 2 Инкогнито

    17 4 Отговор
    Скоро някой ще ги направи тия да приличат като картина на Пикасо от най творческите му години!
  • 3 дамммммммм

    19 5 Отговор
    Тънко са минали тези соросоидни боклуци.
  • 4 фен на музейното дело

    8 2 Отговор
    Правилно решение на съда в Страсбург - порното е скъпо платено изкуство , и трябва да се заплаща, а не да се преследва .
  • 5 Еее

    14 2 Отговор
    Русия си има собствени закони,а не като нашите.
  • 6 Танас

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин е бил прав":

    Но първо да им се даде да пийнат чай!
  • 7 Антисоциалист

    3 3 Отговор
    Господа, опитват се да ни заблудят.Тези протестиращи не засягат режима, а пречат на граждани - на вярващи, събрали се на богослужение в православен храм; на граждани, включително и от други страни, събрали се да гледат мач от световното първенство.
    Това, че не са съществена заплаха за режима се доказва от малките им отредени от него присъди, в сравнеие с осъдените политически затворници. На опиталите се да организират референдум за отговорност на властта пред народа, режимът присъди лишаване от право да участват в обществени организации и изяви, 4-годишно лишаване от свобода в затвори и в изправителни лагери, на един поради възрастта му - отсъди домашен затвор. Друг, ослепяващ висш офицер по време на следствието преди съда бе вкаран в затвор, бе лишен от медицинска помощ, в килията му бе поставен туберкулозно болен - белким така загине.
    Забележете! "Футболните бунтовници" са нарекли себе не така, а "Вулви-бунтовници". Присъдите им са им само реклама, а и реклама на фашисткия режим над Русия и над народа й. А присъдите на истинските борци за демокрация, са в нарушение на Руската конституция и фашистко жестоки.

    Коментиран от #11

  • 8 someone

    13 0 Отговор
    най-интересен и смешен е европейския съд, който съди задочно, а в случая Русия не е субект на европейското право тъй като въобще не е част от ЕС.Там следва да се прилага руското законодателство, което е ясно по въпроса.

    Коментиран от #13

  • 9 Факт

    9 0 Отговор
    В САЩ просто щяха да катастрофират!
  • 10 Пешо

    5 0 Отговор
    Ами то боклука си е боклук!
  • 11 Д-р Радева

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Антисоциалист":

    А иначе, хапчетата пиеш ли си?
    Питам само!
  • 12 куку руку ку

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Русия е извършила "многобройни нарушения", осъждайки на затвор други три млади жени от "Пуси Райът", които се опитаха да изпълнят песни срещу Путин в московски катедрален храм" А оскверняване на храм какво е?
  • 13 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "someone":

    Европейският съд е като:"на всяко гърне, мерудия"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания