Last news in Fakti

7 Август, 2018 13:39 3 600 19

САЩ искат да са господари на Арктика

  • арктика-
  • господари-
  • сащ-
  • русия-
  • ледоразбивачи

Американците искат да се противопоставят на Москва

САЩ искат да са господари на Арктика - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ имат намерение да вложат милиарди долари в ледоразбивачи, за да предизвикат „владичеството на Русия в Арктика“, пише The Times. Вестникът отбелязва, че във Вашингтон смятат тези инвестиции за абсолютно необходими, както предвид топенето на ледовете, което открива по-големи търговски възможности, така и заради колосалното изоставане от Русия по количество ледоразбивачи.

САЩ имат намерение да вложат милиарди долари в съдове, способни да прокарват пътища в полярните ледове, за да хвърлят предизвикателство пред „владичеството на Русия в Арктика“, пише The Times.

Американските морски командири нееднократно са критикували Пентагона за отсъствие на ясна стратегия в региона, особено на фона на топенето на ледовете, което открива възможности за прокарване на нови търговски маршрути. Бреговата охрана има само два действащи ледоразбивача, докато Русия има 45. Освен това Китай също има амбициозна програма по строежа на съдове от този клас, което предизвиква притеснения у Вашингтон.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че основният приоритет на министерството му остава подготовката „за надпревара с великите държави“, в частност с Русия и Китай. Но чиновниците предупреждават, че в Арктика Америка отстъпва на своите два конкурента, както по потенциал, така и технологически.

Предполага се, че САЩ ще се заемат с намаляването на изоставането в броя ледоразбивачи, след като Конгреса одобри бюджета за отбрана на сума от 717 милиарда долара. Тръмп без забавяне ще подпише този законопроект. Това ще позволи на САЩ да получат шест ледоразбивача, първият от която трябва да бъде пуснат по вода през 2023 г. Според предварителните данни всеки от тях ще струва около 910 млн. долара.

В момента САЩ имат само един тежък ледоразбивач Polar Star, който е на повече от 40 години. Освен това има и два по-малки ледоразбивача, но единият от тях повече не е в експлоатация и се използва като източник на резервни части. Третият кораб среден тонаж Healy е създаден на първо място за научни изследвания, пише Поглед Инфо.

Русия в момента се занимава с проектирането на още 11 ледоразбивача. Сред тях влизат три атомни ледоразбивача, които трябва да влязат в строй към 2020 г. Освен това Москва се занимава с увеличаването на военния си потенциал в региона и планира да добива петрол и природен газ там.

Командирът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Карл Шулц заяви по този повод, че три от шестте планирани американски ледоразбивача трябва да бъдат тежки съдове, за да може Америка да представлява конкуренция за руснаците и китайците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    50 8 Отговор
    САЩ да се хващат за палците-там отдавна руснаците са им приготвили шутовете.
  • 2 Влекач

    43 4 Отговор
    Пак ще падне теглене на буксир - този път на ледоразбивачи...
  • 3 да се вземе предвид че

    44 6 Отговор
    Много са закъсняли говедата!
  • 4 бат Бенчу

    37 6 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува. Нямат насита вечно гладните , ненаситни жидове.
  • 5 Хи их хи

    34 6 Отговор
    Руските се озъбиха на американците. Усвояването на Арктика е невъзможно без тежки атомни ледоразбивачи. А САЩ изобщо няма атомни кораби. Вместо това – имат два дизелови ледоразбивача, от които само един е на ход – Polar Star. Вторият – Polar Sea се е повредил преди няколко години.
    Руснаците имат 6 атомни и 12 с конвенционални гориво.
  • 6 Волен Мекия

    20 4 Отговор
    Е и аз искам да съм жена ама нанай си.
  • 7 Путин

    36 1 Отговор
    Давам на рент-а-кар ледоразбивачи, за таварищ Тръмп на преферециални цени!
  • 8 НАЙДЕН

    22 0 Отговор
    искат,ама немаа......
  • 9 Владо Вр

    22 2 Отговор
    Няма лошо! Нека строят ледоразбивачи! Нека овладяват северният морски път над Канада към Аляска! Да вложат няколко стотин млрд$ в научно-развойна дейност и нови ледоразбивача! Като минат 30г, ще видим някакви резултати, и чак тогава ще сравняваме. А засега всичко е "ще", "ще", "ще".
  • 10 Кикимора

    28 2 Отговор
    Да питат чичо Адолф за свирепата руска зима и да не си забравят памперсите!☺
  • 11 ха ха ха

    23 2 Отговор
    сащ може и да искат, ама възможностите им стигат само до води в течно състояние )))
  • 12 русия е джудже

    6 28 Отговор
    САЩ решат ли да се захванат с Арктика ,рашастан ,ще трябва да се махне от там със сигурност.Руските ибрици са допуснати до там ,защото САЩ досега не са имали такъв интерес,но скоро тази територия ще стане американска и разни такива руски джуджета с 5 рубли бюджет и допотопна техника ,ще бъдат избутани от там.

    Коментиран от #13, #14, #15, #16

  • 13 ОлигУфрен

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "русия е джудже":

    Ма големо диско-фентъзи си бил!
  • 14 раптър

    19 4 Отговор

    До коментар #12 от "русия е джудже":

    Свръхпедал , Русия като е джудже, защо МавърСороспия ви дава пари само с Русия да се занимавате???
  • 15 Съюза

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "русия е джудже":

    Комплексарко бегай в макдоналдс да миеш чиний и шапка ще ти дадат!
  • 16 Саша

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "русия е джудже":

    Атомни ледоразбивачи не се правят с бюджет от 5 рубли,гюбре усрано от крава!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ancient evil

    0 0 Отговор
    Бе кво ти фентъзи, направо си е Сайънс фикшън отвсякъде.