9 Август, 2018 09:29 5 608 12

Русия: Разходите за армията няма да ни разорят, както стана със СССР

  • армия-
  • русия-
  • ссср-
  • нато
Русия: Разходите за армията няма да ни разорят, както стана със СССР - 1
Снимки: БТА/АР

Една от причините Съветският съюз да се разпадне, е защото Москва не се справи с финансовото натоварване, опитвайки да се конкурира със САЩ в надпреварата във въоръжаването, пише Майкъл Пек в National Interest в публикацията си „Why Russia Won't Go Bankrupt Paying for Its Military Buildup”.

Сега Русия отново е потопена в амбициозна програма по модернизация на въоръженията си, но тя едва ли отново ще банкрутира, отбелязва авторът.

Експерти анализирали новата седемгодишна Държавна програма за въоръженията до 2027 г., която трябва да продължи сегашната, изтичаща през 2020 г. Тя ще възлезе общо на 19 трлн рубли (около 300 млрд долара), а това не е малко за страна с по-малка икономика от на Канада, но тя е изпълнима.

Програмата до 2020 г. се оказа успешна тъй като успя да модернизира въоръжения от съветската епоха, включително Су-34 и танковете Т-72 и Т-90. Руската промишленост обаче не успя да покаже особени успехи в разработката на нови модели. Сега се заделят нови фкапитали, по-високи заплати привличат млади и квалифицирани работници, производството преминава на серийна работа.

Русия: Разходите за армията няма да ни разорят, както стана със СССР

Според специалисти, в новата програма приоритетно ще бъдат купувани системи, усилващи мобилността и възможностите за разполагане особено на Въздушнодесантни войски и Силите за специални операции, системи за подобряване на логистиката и интеграция на различните видове въоръжени сили.

Експертите от Chatham House предполагат, че новата програма ще бъде насочена към подобряване на системата за командване и контрол. Русия се опитва да се откаже от съветската логика за масово производство и вече акцентира в приоритета на качеството над количеството.

Според NI, производителите трябва да наблегнат на задоволяване на изискванията на военните, а не на новите технологии, защото в резултат се получават по-перспективни системи, но не съвсем напреднали системи.

Русия: Разходите за армията няма да ни разорят, както стана със СССР

Дори Русия да изпълни План 2027 и започне да се чувства по-уверена в своята самозащита и да отстоява интересите си край своите граници, тя пак ще бъде далеч от своите преки конкуренти, пише "Блиц".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубладжийче

    17 19 Отговор
    Ще я разорят разходите за подкупи раздаване по целия свят.
  • 2 Kcaniba

    23 25 Отговор
    Русия е ресурсна икономика,сравнима с африкански страни!
  • 3 Kcaniba

    22 23 Отговор
    Само оръжия и войни са им в главите! Нищо позитивно и градивно!
  • 4 123

    22 3 Отговор
    На Русия не й трябва голяма армия, нито й трябват много скъпарски модерни оръжия. Няма нужда да влиза в нова надпревара във въоръжаването, защото не може да я спечели, а и при условие, че и САЩ и Русия имат големи ядрени арсенали, безсмислено е да се кроят планове и още повече да се трупат оръжия за военна победа над другата страна. Ако двете страни си ползват ядрените арсенали, вече няма да има значение кой ще победи, човечеството ще загине. Единственото смислено нещо е да се поддържа добре въоръжена армия за локални конфликти и някакво малко ядро стратегически сили. Другото е просто пилеене на средства
  • 5 no name no face no number

    24 14 Отговор
    СССР ме е фалирал всичко беше добре скроен план с един предател и обкържението му. Първият рунд Изтока го загуби по непочтен начин, но ще има още екшън. Това формално обединение със запада в единна Европа е фарс и няма да издържи във времето.А и по добрите хора са на Изток въпреки, че силно са деградирали под западният натиск и манипулации са си по- добри.

    Коментиран от #9

  • 6 Koko

    10 19 Отговор
    Джуджето иска да бъде великан. Мечти! !
  • 7 Да живее България

    9 11 Отговор
    На път сте боклуци руски, малко ви остава.
  • 8 мвнт

    10 10 Отговор
    Разбира се че не може да се разори, то като си разорен и потънал в мизерия по-надолу не можеш да слезеш.
  • 9 Санчо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "no name no face no number":

    Сбита инфо предлагате господине. Оттук нататак е филосафия без политическа окласка.жалко за масата с черно и бяло.
  • 10 Распутин

    2 0 Отговор
    Ще почакаме и ще видим дали няма да ви разорят.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания