Last news in Fakti

9 Август, 2018 11:54 1 149 5

Япония почете жертвите от Нагасаки (СНИМКИ)

  • япония-
  • хирошима-
  • нагасаки-
  • атомна бомба-
  • втора световна война

В Страната на изгряващото слънце все още има около 154 000 оцелели от бомбардировката

Япония почете жертвите от Нагасаки (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

В Парка на мира в центъра на японския град Нагасаки се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка над града през 1945 г., предаде ТАСС.

По традиция точно в 11,02 часа - моментът, когато стратегически бомбардировач Б-29 пуска над Нагасаки бомбата, наречена "Дебелака" - хората запазиха минута мълчание.

Кметът на града Томихиса Тауе прочете пред присъстващите мирна декларация с призив за пълно ядрено разоръжаване. После обръщение направи премиерът Шиндзо Абе.

Япония почете жертвите от Нагасаки (СНИМКИ)

Япония почете жертвите от Нагасаки (СНИМКИ)

Във възпоменателните прояви участват представители на 79 държави, включително дипломати от Русия, Великобритания, Франция и САЩ. Тази година на церемониите присъства за първи път генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Вчера той се срещна с оцелели от бомбардировката и изтъкна, че те играят важна роля за постигане на свят без ядрено оръжие.

По данни на градската администрация през изминалата година в т.нар. книга на паметта са били вписани имената на още 3500 починали оцелели, с което броят на жертвите на бомбардировката е достигнал 179 000.

В Хирошима при атомната бомбардировка и в резултат на последиците от нея досега са починали 314 000 души. В Япония все още има около 154 000 оцелели от трагедията. Средната им възраст е 82 години.

Япония почете жертвите от Нагасаки (СНИМКИ)

Нагасаки е вторият японски град след Хирошима, подложен на атомна бомбардировка през август 1945 г. Пуснатата над него бомба "Дебелака" била два пъти по-мощна от бомбата с прозвище "Малчугана", използвана на 6 август срещу Хирошима.

Въпреки че неточното прицелване и особеностите на релефа донякъде ограничили пораженията от взрива, последиците били катастрофални - на момента загинали 70 000 жители, а градът на практика бил изравнен със земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джудже

    14 1 Отговор
    Американските освободители винаги са предпочитали да воюват срещу цивилни.
  • 2 Запознат

    1 9 Отговор
    САЩ са предупредили Япония да сложи оръжие през август 1945. Войната още не е свършила. Двете атомни бомби веднага карат Япония да капитулира. По този начин САЩ запазват живота на около 1 млн.свои офицери и войници.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Средна възраст

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Не познаваш историята.Не лошо да почетеш малко.
  • 4 Хахо

    1 0 Отговор
    Лагер 731 японски лагер на смърта където са правили опити с военнопленици .Биологична зараза, химически бойни вещества, с пленици от русия,сащ ,англия и др.
  • 5 Историята помни

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Това са жалките аргументи на американските военнопрестъпници! Вместо да предложиш мирни преговори на една обкръжена и изчерпала ресурсите си страна подлагаш на варварска атомна бомбардировка и избиваш половин милион от цивилното население за да капитулира бързо?!? Това и бомбардировките на Дрезден са сред най-големите военнопрестъпления във войната!
Новини по държави: