Last news in Fakti

10 Август, 2018 09:41 6 858 29

В Русия създадоха вечен реактор за подводници

  • русия-
  • подводница-
  • реактор-
  • ядрен-
  • вечен

Това е с колосално значение за руския флот

В Русия създадоха вечен реактор за подводници - 1
Снимка: Shutterstock

В Русия създадоха и изпитаха уникална активна зона на ядрен реактор с ресурс за целия жизнен цикъл на атомната подводница. За това се казва в отчета на АД „ОКБМ Африкантов“ за миналата година.

Активната зона е „сърцето“ на реактора. Тя съдържа ядреното гориво и именно в централната област се извършва управляемата верижна реакция. Разработката на „ОКБМ Африкантов“ означава, че на атомните подводници няма да им бъде необходимо презареждане с ядрено гориво.

Както отбеляза бившият командващ Северния флот адмирал Вячеслав Попов, създаването на „вечен“ реактор има колосално значение за бойната готовност на подводните сили на ВМФ. Той разказа, че презареждането във флота наричат „операция номер едно“ и тя заема повече от месец. През това време бойният състав на флота се съкращава с една единица, добави Попов.

„С такъв реактор, който не изисква презареждане, коефициентът на използване на подводницата се повишава в пъти“, заключи адмиралът. Също в отчета на „ОКБМ Африкантов“ се говори за изпитанията на оптимизираната активна зона за атомните подводници от четвърто поколение. Отбелязва се, че нейната успешна експлоатация потвърждава правилността на решенията, на които се базират новите проекти за корабни активни зони, предаде Поглед Инфо.

Към руските подводници от четвърто поколение се отнасят тези от проекта „Борей“ и „Ясен“. „ОКБМ Африкантов“ (Нижний Новгород) е главният разработващ на активни зони за корабите на ВМФ. Това е едно от водещите предприятия на руския атомен отрасъл. То влиза в машиностроителния дивизион на „Росатом“ - холдинга „Атоменерегомаш“. „ОКБМ Африкантов" заема водещи позиции при създаването на реакторни установки от различен тип и предназначение, топлоотделящи монтажи и активни зони на ядрените реактори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    27 80 Отговор
    реакторите да ви бяха проблема....деба малоумните ушанки

    Коментиран от #22

  • 2 Рубладжийче

    59 23 Отговор
    Единствено Русия може да изобрети вечен двигател и да победи принципите на термодинамиката! Слава России!

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Киркор

    17 15 Отговор
    Поздрави на майка ти, смукач!

    Коментиран от #5

  • 4 Киркор

    11 20 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжийче":

    А на тебе поздрави на дедо ти, смукач

    Коментиран от #11

  • 5 Гаргамел

    27 7 Отговор

    До коментар #3 от "Киркор":

    Прибира се Киркор вкъщи и заварва Гаргамел да чука жена му в спалнята.
    - Абе, Гаргамел - започва да нарежда Киркор, - защо така бе, Гаргамел! От ей-такива се се знаем, заедно сме израснали, в едно корито са ни къпали, цял живот лошо не сме си сторили... И престани да еб*ш докато ти говоря бе!
  • 6 СссереМ

    12 54 Отговор
    На въглища ли ще е или вече минават на пелети?

    Коментиран от #23

  • 7 те са

    50 6 Отговор
    Да бе ,не може да бъде и как така построиха Кримския мост за 2 години тази държава нали е под търговски санкции?!
  • 8 Бръм

    44 3 Отговор
    Невежеството на коментиращите е плашещо... :(
  • 9 Коко

    12 43 Отговор
    Явно животът на руските подводници е много кратък.
  • 10 гост

    9 43 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжийче":

    Не бе , просто заради санкциите трябват икономии !! С тоя реактор вече вместо с гориво , ще презареждат само с екипаж , хем е почти без пари , хем е "родно" производство !! Е сега на 5-6 месеца ще се гътат по едни 200-300 морячета , ама кой ти гледа , те се "презареждат" за един ден , не за месец !!!
  • 11 Рубладжийче

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Киркор":

    Чончон бедон сон, Кево! Да не би да се Кеворкян, доносника?
  • 12 Я виж

    38 4 Отговор
    Докато произвеждате напредничави военни оръжия и технологии винаги ще има санкции.Я подарете военните технологии на демократите и ще видите,че от вас по хубави няма да има.Само,че помнете и Кадафи и Саддам.Те тези санкции са предимно затова,че оръжията на Рашша са по добри от на янките и ги е яд и айдее санкции не за друго.
  • 13 стоян георгиев

    7 25 Отговор
    от тия подводници ме е наи- страх!!!не от тяхното въоръжение ,а от опасността да потънат или аварират сериозно.дано не ги държат в черно море че ни отиде туризма!
  • 14 Borislav Popov

    21 4 Отговор
    То и сега има няколко дето стоят по крайбрежието на обора и чакат ония да кривнат от пътеката за водопой ! Ще има голямо плющене !
  • 15 Иванов

    9 20 Отговор
    Плановете вече са публикувани в ютюб и на тях се вижда как стадо хамсгери въртят въртележка, а чукча подменя уморените с отпочинали животинки. При достатъчен фураж руското перпетум мобиле ще работи поне 5 години без прекъсване. Треперете хамери, сонарите ви са аут!Слава России!

    Коментиран от #24

  • 16 colosseo

    20 6 Отговор
    и в кравария измислиха евтин двигател на пръдня-100негъра на три смени по 8 ч ядат боб с хамбургери и пърдят в бутилки за сгъстен газ и подводницата направо цепи мрака
  • 17 Анимационист

    4 14 Отговор
    А кога ще видим анимацията по темата?
  • 18 Ама пак ли само на филмче?

    5 13 Отговор
    Има ли вече подводница реално оборудвана с този "вечен" реактор?

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Реално:

    21 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ама пак ли само на филмче?":

    Само твойте шефове амерците пишат ,че започват да строят космически станции!!!първо се пише сценария правят филм и после може някога да се случи!!!например ,както си мечтаят за война с Русия!!
  • 20 гост

    1 14 Отговор

    До коментар #18 от "Ама пак ли само на филмче?":

    Е чакай де , къде бързаш , сега се "селектират" специални екипажи , "черни нинджи" , дето ще ходят само с бурки с метална нишка , че да не се виждат как светят след вахта и се изграждат специални гробища до хранилищата за ядрени отпадъци !
  • 21 Читател

    7 1 Отговор
    Както гледах по NG , американците сами си го казах : руснаците винаги са били няколко крачки пред нас, просто трябва да мине малко време...
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Изглежда, Вие сте по малоумен от тях !
  • 23 гамена

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Пак ли ти бе урунгел
  • 24 джамбаза

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Не си го изкарвай яда тук, само един път чуках жена ти, ко толкова
  • 25 аСлана

    0 0 Отговор
    Володя е направил перпетум мобиле. Еваларка.
  • 26 Манго джет

    0 3 Отговор
    Самая, хиперия, мегая, суперия. Аферим машала.
    Една пералня да бяха направели. Е карУй да върви.
  • 27 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Днес, 12.08. 2018г. се навършват 18г. от гибелта на руската подводница " Курск". Загиват 118 моряци. Да почетем паметта им!
    Които искат да копират текста и да го публикуват и под другите статии. И друго - които искат да почетат паметта, които не искат, да не почитат.
  • 28 Цар Вул

    0 0 Отговор
    Не ми е ясно защо "краварите не разрешават на другите държави да изпращат на Луната кораби с екипажи в Морето на спокойствието?Да не би случайно да не са кацнали въобще?А сега да се израдваме на вечния двигател!Т.Е.до края на живота на подводницата!!Сега да видим к,во шъ праят?КРАВАРИТЕ!ДАЛИ ПАК ЩЕ СЕ ЗЪБЯТ КАТО ЗНАЯТ,КАКВО ГИ ЧАКА!Русия е велика и непобедима!!!Сега като се срещнат Путин и Ким-чо някой ще видят бая зор!!!А като вземе пред вид и Китай!Ще има:Събуй гащи и ми дай!!!!
  • 29 висок

    0 1 Отговор
    Браво, като този на Кузя... нали!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания