Last news in Fakti

11 Август, 2018 08:36 3 827 7

ЕС: Опасно близо сме до нова война в Близкия изток

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ивица газа-
  • палестина

Газа и Израел са опасно близо до конфликт, предупреди Брюксел

ЕС: Опасно близо сме до нова война в Близкия изток - 1
Снимки: БТА/АР

Газа и Израел са опасно близо до нов конфликт след неотдавнашните сблъсквания, предупреди Европейският съюз и отправи призив да не бъде застрашаван животът на цивилни, предаде AFP.

"Разрастването на насилието през последните дни приближи опасно Газа и Израел до нов конфликт", заяви говорител на дипломатическата служба на ЕС. "Приоритет номер едно сега е намаляване на напрежението и животът на цивилните не бива да бъде застрашаван", добави тя.

Двама палестинци бяха убити в петък при стрелба на израелски войници на границата между Газа и Израел, съобщи министерството на здравеопазването в Газа. 55-годишен мъж бе убит в същия сектор, където по-рано палестински спасител бе застрелян при протести и сблъсъци по границата. Тези жертви бяха дадени въпреки прекратяването на огъня между Израел и ислямистите от управляващото в Газа движение "Хамас".

В декларацията ЕС нарича неприемливи изстрелванията на ракети от Газа към селища в Южен Израел, както и другите прояви на насилие и провокации на "Хамас" и други палестински бойци срещу Израел.

"Наред с правото си да се защитава, Израел трябва да прояви сдържаност и да направи всичко възможно да избягва цивилни жертви в Газа", се посочва в декларацията на ЕС, който заявява, че скърби за трагичната загуба на бременна палестинка и детето й.

ЕС: Опасно близо сме до нова война в Близкия изток

ЕС подкрепя изцяло усилията на Египет и на ООН за намаляване на напрежението в Газа и ще продължи да подкрепя междупалестинското помирение за обединение на Газа и Западния бряг под ръководството на единна и законна палестинска власт, гласи декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горд Българин

    9 3 Отговор
    Е ха дано да стане патакламата най после, че да запали и пуйкистан и да ги поразреди значително, че много станаха хлебарките му паразитни и започнаха да се оглеждат като лалугери към съседите си.

    Коментиран от #5

  • 2 Ефтини сензации

    6 0 Отговор
    Да почват, че в Карлово и Казанлък без работа останаха след стихването на боя у Сирия.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    2 8 Отговор
    Правото на Израел да се защитава от ....жени и деца с прашка???!!!!...говориме за арменски геноцид отпреди 100 г,за Хитлер отпреди 70 ,но сме свидетели за жестокост и насилие ...
  • 5 Хасан

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Горд Българин":

    А ти като етнически българин скоро ще влезеш в Бялата книга...страна с най голям негативен прираст на населението в света.....ние турците можемда ти помогнем

    Коментиран от #7

  • 6 Пламен

    1 3 Отговор
    Да им пращат немския екскурзиантски кораб и после ще обикалят Малта, Италия и Испания. Сезона на отпуските. Време е Турция да ги пусне на север, с тази инфлация. Дядо Дончо е*а майката на ЕС. Честит сбор бабо Меркел, ще намаляваш детските от по 700-800еу. Маймунките са три-четири.
  • 7 Горд Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Не се притеснявай ще ви надживеем и вас пуйките и ще направим здрасти с кюрдите, но вие тогава къде ще бъдете?
Новини по държави: