2 913 7

Казахстан успокои Русия: Без американски бази в Каспийско море

Владимир Путин присъства на среща на върха в Актау за подписване на конвенция за морето

Казахстан успокои Русия: Без американски бази в Каспийско море
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Не може и да става на въпрос за установяването на американски военни бази в Каспийско море, отсече министърът на външните работи на Казахстан Кайрат Абдрахманов пред Sputnik.

"Някои представители на руските медии и експертни общности нямат ясно схващане за реалните факти относно превозването на американски невоенни стоки през Казахстан", обясни Абдрахманов.

"Става въпрос за търговско железопътно транспортиране на несмъртоносни товари през Казахстан, за да се продължат операциите за подкрепа на афганистанското правителство, което е нужно на цялата международна общност… Естествено, не може да става на въпрос за каквито и да е военни бази в Каспийско море“, заяви Абдрахманов.

Външният министър добави, че маршрутът преминава през територията на още няколко държави и същият товар се пренася през руска, казахстанска и узбекистанска територия в периода 2010 – 2015 година.

"Всички правила и условия (в американско-казахстанското споразумение) са същите като споразумението, което беше в сила между Русия и САЩ. Това няма нищо общо с установяването на американски военни бази или такива на която и да е друга държава в Каспийско море“, заяви министърът.

Интересите на всички държави с излаз на Каспийско море ще бъдат разискване по време на конвенцията за законния статут на морския басейн, включително и правата за поставяне на тръбопроводи и използването на природни ресурси, поясни той.

"Конвенцията има предвид интересите на всички страни по отношение на суверенните им права за използването на природните ресурси, както и поставянето на подводни кабели и тръбопроводи“, заяви Абдрахманов.

Лидерите на страните с излаз на богатото с петролни и газови залежи Каспийско море – Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан, се срещат днес в северозападния казахстански град Актау, за да подпишат споразумение за Каспийско море.

По покана на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев президентът на РФ Владимир Путин ще присъства в Актау на V Каспийска среща на върха, предаде ТАСС.

Основното събитие на срещата на каспийската петорка ще е подписването на Конвенцията за юридическия статут на Каспийско море, работата върху която се води от 1996 г.

Казахстан


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 13:29  12.08.18
  Бенън, кви ги плещи този? Две американски бази в Каспийско море!
 • Kcaniba
  Отговор
  2 13:29  12.08.18
  Господи, Ти си във всяко пясъчно зърно, в Теб е всичко, което съществува, Ти създаваш и рушиш светове и вселени. Отче наш, Ти който си навсякъде, Ти, чиито синове и дъщери сме всички ние под земното небе, да бъде Твоята воля. Благосклони и изслушай молбата ни. Отърви ни, Господи, от Русия, империята на злото. Спаси многострадалния руски народ от алчните му, безмилостни и развратни управители. Освободи света от руския терор, от руските интриги и лицемерие. Разруши днешна Русия, дай свобода на подтиснатите и поробени от нея народи, отнеми й и съсипи оръжията и суровините, с които тя държи заложници човеците по Земята! Затрий столетното владичество на жестокостта и немилосърдието в Русия, просветли умовете и смекчи сърцата на руските хора, покажи им пътя към истината, добротата и спасението. Господи, да бъде волята Ти, да стане тъй, както Твоят промисъл намира за нужно. Амин!

  Коментиран от #3, #4, #5

 • ОлигУфрен
  Отговор
  3 13:31  12.08.18

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Айдеее, утече съвсем!
 • А чуваш ли гласове
  Отговор
  4 13:44  12.08.18

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Когато се молиш на Господ, за здраве и берекет, е религия.Когато съветваш ,поучаваш Господ , и сипеш клетви - е шизофрения.
 • Биде
  Отговор
  5 15:05  12.08.18

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Бе поувлякъл си се доста! И къде си оставил в тая „молитва”Америка , щото и тя хич не е цвете за мерисане-като се мине през робството и гоненията на негри, пускане на атомни бомби над Япония, преди години над Белград та до мръсотиите , които и до момента продължава да върши!
 • Споко
  Отговор
  6 19:34  12.08.18
  Ще има китайска. Което една ли е по-добре за руската кочина.
 • МиГ 23
  Отговор
  7 20:48  12.08.18
  Днес, 12.08. 2018г. се навършват 18г. от гибелта на руската подводница " Курск". Загиват 118 моряци. Да почетем паметта им! Които искат да копират текста и да го публикуват и под другите статии. И друго - които искат да почетат паметта, които не искат, да не почитат.

Напиши коментар:


Публикувай