13 Август, 2018 19:20 2 976 2

Мини война в сърцето на Афганистан (СНИМКИ)

  • газни-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • генерал тарек шах бахрами

Стотици убити при ожесточените сражения за контрол над град Газни

Мини война в сърцето на Афганистан (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Четвърти ден продължават ожесточените сражения между правителствените сили в Афганистан и бунтовниците талибани за контрол над град Газни - столица на едноименната провинция.

До момента са загинали около 100 афганистански полицаи и войници и най-малко 20 цивилни, предаде АР, цитирайки министъра на отбраната - генерал Тарек Шах Бахрами.

Това е първото официално съобщение за броя на жертвите, след като в петък талибаните предприеха масирана атака срещу стратегическия град на 120 км югозападно от Кабул, на ключовата магистрала, свързваща столицата с южните афганистански провинции.

Падането на 270-хилядния Газни би било знакова победа за талибаните и тежък удар за правителствените сили. САЩ са изпратили военни съветници в помощ на защитниците на града.

Мини война в сърцето на Афганистан (СНИМКИ)

Според военния министър данните за жертвите не са окончателни и може да претърпят промени. Бунтовниците са дали 194 убити, сред тях 12 командири. Сред нападателите имало чуждестранни бойци - пакистанци, чеченци и араби. Той добави, че в Газни са изпратени допълнително около 1000 войници, за да предотвратят падането му в ръцете на талибаните.

Според вътрешния министър Вайс Ахмад Бармак сред жертвите на правителствените сили имало около 70 полицаи.

Мини война в сърцето на Афганистан (СНИМКИ)

Мини война в сърцето на Афганистан (СНИМКИ)

Обстановката в града остава неясна. Воюващите страни дават противоречиви сведения за обектите, намиращи с в техни ръце.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    15 0 Отговор
    И какво ще ги съветват "съветниците" - да подпишат договор за платена миграционна вълна към Европа? Те и талибаните са на трудов договор при същите "съветници".

    Коментиран от #2

  • 2 Санчо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Като се разкарат сьветниците на безмозьчните може и да им дойде акьла. Ма докат ги сьветват ще следват акьла на сьветниците. И няма москва няма вашингтон.скопие почти ги е избило преди 2000г. но не са били подчинени. Насила ни демокрация ни соц не виреят. Само коритаров може да даде решение на вьпроса,кат му нарьлнят коритцето.
Новини по държави: