Last news in Fakti

13 Август, 2018 20:06 3 502 47

Заев отговори на Радев: Да забравим популизма

  • зоран заев-
  • румен радев-
  • македония-
  • българия

Македонският премиер поиска от политици, историци и експерти да бъдат внимателни по темата

Заев отговори на Радев: Да забравим популизма - 1
Снимка: БТА/АР

Политическите интереси и голият популизъм да излязат от сътрудничеството между България и Македония, поиска македонският премиер Зоран Заев в отговор на реакциите в България за неговото изявление, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, предава телевизионният канал „Телма“.

"Призовавам всички заедно да извадим политическите интереси, голия популизъм или това, което наистина ни предизвиква да бъдем недостатъчно внимателни, защото договора за приятелство сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи там, но трябва да го подхранваме и надграждаме", заяви Заев.

На въпрос: "Ще се договорите ли за това чие е Илинденското въстание?", македонският премиер отговори: „Значи, ние вече отбелязваме част от нашата обща история. И това е част от нашата обща история“

Освен това той поиска от политиците, историците и експертите да бъдат внимателни и да допринасят за приятелството между страните.

„Телма“ припомня думите на президента Румен Радев, който смята, че Заев не се е извинил. В отговор към Радев, Заев заяви: „Аз съм внимателен човек и се опитвам да изграждам приятелство. Виждате, че оставям своята суета настрана и искам искрено да градя приятелство“, подчерта македонският премиер.

Според Заев Договора за добросъседство е инструмент, който затвори отворените между двете страни, но той трябва да се пази и надгражда. При това той повтори позицията, че не трябва да се забравя голямата помощ на България за Македония в ЕС и НАТО и как тя се е борила за нея, пише "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    42 2 Отговор
    Като юрист мога да кажа следното: Правилата на логическото и граматическо тълкуване на израза ".....част от нашата обща история" означава, че има и друга част от историята, която не е обща с България. Възниква въпроса коя част от историята историята визира г-н Заев - тази преди признаването на Република Македония от Великите сили /преди попадане на България под турско РОБСТВО /НЕ ПРИСЪСТВИЕ// или тази след това. И в двата случая брадвата /камъка на раздора/ е заровена в нашия двор и означава, че г-н Радев е абсолютно прав, както и факта, че така наречените официални власти на Македония продължават да си държат на измислените корени и действията им са единствено и само в наш ущърб. Правителството ни да се замисли сериозно и да преразгледа политиката си спрямо Македония.
  • 2 gogo

    32 4 Отговор
    Ехаа тоя направо ни направи провинция на Македония :). Част от нашата ОБЩА история ............ .Къде по дяволите са НАШИТЕ политици? Какво си траят? Някакви поплювковци направо ни тъпчат и няма никакъв отговор.
  • 3 Салам Алеко

    28 3 Отговор
    Смачкайте го заека, още 10 години вън от Европа! Нека всички "македонци" си изкарат български паспорти! А до 10 години...... тя Европа ще се разпадне!
  • 4 Салам Алеко

    30 2 Отговор
    А гръцки паспорти, не могат да си извадят! Не знаят езика на Александър Македонски! В България, могат да се правят на българи! Ама я иди да научиш родния език на Александър!

    Коментиран от #21

  • 5 onq s konq

    12 29 Отговор
    Оставете Македония да влезе в НАТО и не ръчкайте "горещата" в момента ПРЕДРЕФЕРЕНДУМНА СИТУАЦИЯ там,ЗАЩОТО МОСКВА ТОЧНО ТОВА ИСКА!После след процеса на присъединяване се вглеждайте във всяка дума на Заев,Заевица и всичките малки зайчета КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ.

    Коментиран от #8, #9, #23

  • 6 МLJК

    31 7 Отговор
    Популизма в случия го прави г-н Заев. Не на Македония в ЕС.
  • 7 ГОСТ

    26 0 Отговор
    На въпрос: "Ще се договорите ли за това чие е Илинденското въстание?", македонският премиер отговори: „Значи, ние вече отбелязваме част от нашата обща история. И това е част от нашата обща история“ Само че го определи за македонско а не за общо Българско - македонско така че според изказването му не е обща история.Така утре може да претендират за друго от историята ни. Докато Гърция единствено претендира за името при нас крадат от историята ни и нашите мили политици мълчат като неми бълъци.
  • 8 Иванов

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Приятелю, тогава вече ще е КЪСНОООО!
  • 9 ГОСТ

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Има една стара поговорка. Заека като мине байра върви го гони.
  • 10 До тъпака onq s konq

    27 2 Отговор
    От такива като тебе сме на тоя хал тъпако ! Оставяме това , оставяме онова без отговор за да не пречим на тоя или оня а , бе ей цървул докога трябва да се заголваме и няма да си гледаме нашия интерес бе , националния , българския , ти специално си доказан с коментарите си че си небългарин без грам мозък , с изкривен мироглед и объркана психика . Чети Вазов та да се светнеш колко си зле с тия коментари

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    5 25 Отговор

    До коментар #10 от "До тъпака onq s konq":

    Мнението и препоръките на ЗООЛОГИЧЕСКИЯ ТИ ВИД са ми безполезни и непотребни.Особено пък "литературните ти предложения".За мен миродавен е примерът на бат Бойко:Не чете Вазов,не го чета и аз.Чете Винету-чета го и аз.Ясно?

    Коментиран от #19

  • 12 мразя политици

    18 1 Отговор
    И сега какво? Ние не сме популисти, бе Заес. Но вие още малко и ще изкарате, че Юрий Гагарин Македонски и Валентина Терешкова Македонска и Георги Иванов Македонски са Сесеро Македонци? Ми ъо тогава и Тръмп, Путин, Бойко, Меркел... са Северно Маакедонци? Ми вие и сърбите станахте по-македонци от Алекзандър северноМакедонски?
  • 13 Непознат

    1 10 Отговор
    Не се ядосвайте бе ГОГО,ние сме българи и прощаваме,също сме простили и на нашите политици.
  • 14 Minuva42

    14 2 Отговор
    Хубаво му го каза Радев! По-хубаво и руския посланик не може да го каже!
  • 15 Българин

    4 22 Отговор
    Руските гниди да престанат да предават интересите на България и да прокарват руските интереси, предизвиквайки несъществуваща напрежение с Македония.

    Коментиран от #25

  • 16 Шоо

    8 2 Отговор
    Абе какво очаквате да каже Заев, аз съм българин и всичко е българско. За нас това е ясно, ама той все пак е премиер на друга държава. Нали на избори няма ние да гласуваме за него, всеки си пази стола. Политиката и историята са различни неща. Гледайте кой какво прави, а не какво казал. Голям праз.

    Коментиран от #17

  • 17 Иванов

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шоо":

    Да си вардиш от ора, дека са такива, а после инакива! Коте с Ципрас е чист елин, с Меркел е хай Гитлер, с Бойо е црън татарин, а с Еди Рама е албански орел и е всичко друго но не и българин, ако и да взима рушвети и да крадне като такъв! Сега не казвам, че сите българите сме айдучор, ама за 30 години демокрация, аз политик да не крадне не видях. Та Коте си е чист български политик и на такъв човек не може да му се има вяра, ами трябва да му се фанат "дисагите" у шепи и да се сеца яко!
  • 18 Радев е капут

    4 12 Отговор
    По-точно гнусен презерватив от извратения антибългарски секс на Нинова с Решетников.
  • 19 До тъпака onq s konq

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Абсолютно тъпо парче чак дрънкаш бе ! Е такива облъчени като теб шушумиги трябва да ги затварят и лекуват
  • 20 стоян георгиев

    7 1 Отговор
    както писах и преди нито ще се извинят нито ще се променят.загубена кауза са македонците и няма за какво да се занимаваме с тях.жалко че борисов го затресе грандоманията и реши да дава рамо на западните балкани без да разбира къде е българския интерес.
  • 21 Македонец

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Салам Алеко":

    Ние си го говорим. А ти що не вземеш да научиш езика на Хан Омуртаг, турче такова! На колене и поклони се и приеми християнството, резак.

    Македония на Македонците!
  • 22 Македонец

    5 9 Отговор
    Македонци съществуват колко и да не ви се иска на вас това. Благодарение на Македонците имате държава. Стига с омраза. Правите се уж на големите европейци, но не спазвате основните човешки права, правото на самоопределение. И вземети работете, че само с омраза няма да ви се оправи личното ви положение. Мир до всички.

    Македония на Македонците!

    Коментиран от #24, #36

  • 23 Поне веднъж

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    помисли за интереса на България, остави това, кой какво искал.

    Коментиран от #29

  • 24 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    македонците пич сте наи-големите измекяри на света.вие сте хора продали народността си за 100 динара .след въпросната продажба години наред лъжете без никои да го интерасува за историята си ,езика си,държавата си.затова и в нищо не ви бива ,ни в работа ни в спорт ни в нищо.само в празните приказки и хвалбите.направили ни били държавата!!!!смях!а и като си голям фен на историята ти що не приказваш на езика на александър македонски, и искаш ние да говорим на езика на омуртаг,които за твое сведение не е бил турски.

    Коментиран от #26, #33, #34

  • 25 Соросоиде,

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    какъв българин може да бъде тъпанар като тебе, за който е по-важен чуждия интерес от българския. А националното ни достойнство може да бъде спасено само, като се блокира членството на Северна Македония в ЕС и НАТО. Като си научат урока - да заповядат да говорим.

    Коментиран от #28

  • 26 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Бре, Стоян, ти си можел и да мислиш? Браво! Има надежда да се вкараш в правия път.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "Соросоиде,":

    Абе, руско мекере, ти ли ще говориш за национално достойнство? Как защитихте националния интерес когато разни руски дебили плюеха по България? Родината на русоидите е руската кочина а в неин интерес е истеричната реакция на мръсната пета колона от продажни безродници.
  • 29 onq s konq

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Поне веднъж":

    Да помисля за "интересите на България" казваш...но НЕ И НА КОЯ БЪЛГАРИЯ-ВАШАТА ИЛИ НАШАТА!За мен интересите на България са ДА НЯМА В МАКЕДОНИЯ НАСОЧЕНИ РУСКИ РАКЕТИ КЪМ НАС И ЕВРОПА,затова и единственото решение на въпроса е ЧЛЕНСТВОТО Й В НАТО.За тебе и подобните ти-ТОЧНО ОБРАТНОТО.Така че спокойно можете със ном.19 да ме квалифицирате като "тъпо парче,да ме вкарвате и изкарвате в Психото когато си искате-приемам го със Смирение.Но ДА МИ ПРОБУТВАТЕ РУСКИ ПАТРИОТИЗЪМ МАСКИРАН КАТО БЪЛГАРСКИ...ВАЩА РАБОТА НЯМА СТАНЕ.Ама НИКОГА!
  • 30 123

    3 1 Отговор
    Какви македонци те са СЕВЕРНЯЦИ
  • 31 Румяна Костова

    5 1 Отговор
    Айде пак старата песен.За да бъдем истински българи и да не ни обвинят в симпатии към Русия ,трябва да си трайкаме на грандомащината на македонците,когато крадат историята ни.Къде е логиката?Тя Русия им крива на нашите политици,че толкова са се глобализирани и вече не им пука за българските интереси.За тяхното защитаване и даже споменаване ,евра е долари не се дават.
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо":

    пеше чети кво пиша и си записваи баико.всичоко дето пиша няма от къде да го научиш ,а е много ценно и вярно!тъпите ти намеци показват че си неук,затова записваи,тук преподавам безплатно!
  • 33 Македонец

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    А какъв е бил, японски? Омуртаг какво име е? Разбира се че е турско. Днешните истински българи са си запазили езика: татари и българи от Република Кабардино-България, Татарстан итн. Те говорят на турски диялект! Твойто име, Стоян няма нищо общо с тях щото не си турчин както Омуртаг. Провери как броят до 10, сравни с турския и ела тук да напишеш коментар. Докато проверяваш, виж в Турция колко хора се казват Омуртаг назад в годините до днес. Аре запали си свеща в някоя праволавна църква, простено ти е.

    Македония на Македонците!

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ахмак

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македонец":

    Брат , намали малко парцуцата бре!
    От зарана ли започна ?

    Коментиран от #38

  • 36 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    Ние просто ще вдигнем ръце от Вас! За останалото си има Византийци! Но, винаги може да разчитате на Сърбия!:) Она ке Ви помогне!:)

    Коментиран от #37

  • 37 Македонец

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "goni":

    Кои сте вие? Какво са ви искали? Какво можете да направите?

    Македония на Македонците!!!
    Македониja вечна!
  • 38 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ахмак":

    Да ми го поцицаш малце. Ахмед еден, јелај да те покрста!
  • 39 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Македонец":

    македонец както виждаш си необразован арогантени и лъжец.поста ти точно обяснява състоянието ти подобно на всички с твоята идентичност.няма ни един нормален свестен човек от вас .ни един всички пишете и говорите само тъпотии.ами омуртаг ,както и останалите имена са тюркски не турски. има голяма разлика между тюрки и турци,но за теб кво знаечение има тва нали!!!що се отнася до езика .ние говорим език смесен между тези дето са дошли от някъде и местните.симбиозата се е получила за няколко стотин години.първия обаче писмен език именно с този стандарт е старобългарския.тва е исторически факт.що се отнася до твоята ревност за това кои къв език е говорил,я ми обясни къв език е говорил александър македонски?и що вие днешните негови наследници не го говорите?и не ползваи българския слоган македония на македонците.тва е измислено от чисти българи и няма нищо общо с писанотот от теб лъжецо!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Да съм те обидил в моя пост някаде? Следователно не съм Вулгар или Българ както се наричаш себе си, ооо Македонецооо! Стонянеее, не си турчин като Омуртаг. Приеми го! Присъедини се!

    Македонија на Македонците!
    Македонија Вечна!

    Коментиран от #42

  • 42 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Македонец":

    аз съм македонски българин предателче.заради теб и такива като теб бягаха моите деди от македония.наи-големите им беди доидоха от гъркомани и македонци.затова избяга читавия народ от македония и останахте само сръбските и гръцки марионетки да пишете тъпотии и да се хвалите с несъществуващи успехи.не ме бил обидил!!!!ти ме обиждаш с всяка една написана от теб лъжа бе смешнико!

    Коментиран от #44

  • 43 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    и преди да ми обясняваш за омуртаг дето е живял преди 1000 години искам да ми разкажеш за един маедонски революционер дето се е казвал зоран или бранко ,както се казват двама от последните ви премиери.продадохте се на сърбите за 200 динара ,а ми говорите за морал егати смешковците!

    Коментиран от #45

  • 44 Македонец

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Твоите деди и баби са бягали от гърците щото са убивали македонци като да са кучета. Днес, ти подкрепяш гърците преди македонците. Защитаваш нечии интереси, а не знаеш какви и от кого, и защо. На македонците не им продавай история която си гледал по телевизия или пропагадна книга. Македонците си знаят родословното дърво 10 колена назад. Знаем кой какво е. Хванал си се како пијан за плод да ми докажуваш нешто безсмислено. Омуртаг не е бил турчин. Да не би да се казвал Георги преди да стане Омуртаг. Рязанчо! Иди у Истанбул и не се върщай! Въднъж сме ви разкарали, пак ще го направим ако треба. Без помоща на нито един руснак при това!

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Македонец":

    баба ми е бягала от еи такива като теб македонецо-гъркомани тва са българи продали рода си.ти си такъв само че в друга държава.мръсна кръв.и като толкова държите на традицията що си сменихте имената бе?що твоите идеини братовчеди в гърция носят вече гръцки имена ,а вие във вардарско сръбски.дядо ти се върти в гроба като ти гледа името продажно!знаел си рода!!!иначе знам че си знаеш рода,затова си и толкова активен ,щото знаеш че съм прав.знаеш как дядо ти е писал и говорил ,знаеш къв му е бил езика името самосъзнанието,а сега знаеш и ти в кво си се превърнал.затова е и тази злоба към нас българите.щото ние не се пречупихме за два динара или две драхми и ви харизахме имоти и всичко и се прибахме в българия предпочитаики да загубим всичко но да си останем българи.вие се продадохте и сега се опитвате да скриете срамните си таини.смешници!същите тъпотии ми ги обясняват и в серес бившите ми роднини ,дето са станали гърци нищо че прадядо им гърците са го закопали жив само щото е българин.та еи тва сте вие!

    Коментиран от #47

  • 47 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Ако живееше во демократска земја како Америка или Австралија пак ќе беше толку голем Бугарин? :) Затоа немаш роднини, заради Бугарија и Грција.
Новини по държави: