16 Август, 2018 13:55 1 279 6

Нобелова награда срещу рецепта за кризата в Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • нобелова награда-
  • александър вучич-
  • хашим тачи

Тачи, Вучич и Могерини може да бъдат номинирани, ако постигнат споразумение до пролетта

Нобелова награда срещу рецепта за кризата в Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Има големи шансове президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, както и посредничката от ЕС в диалога между двете страни Федерика Могерини да бъдат номинирани за Нобелова награда, ако постигнат споразумение за Косово до пролетта, пише сръбският в. "Данас".

Биография на косовския президент, озаглавена "Нова държава и държавник", се представя това лято в западните столици, което в международните дипломатически кръгове се тълкува като "първа крачка" към възможната номинация на Тачи за Нобелова награда за мир.

Автори на биографията са Роджър Бойс и Сузи Джагър, журналисти от британския The Times, а предговорът е написан от бившия кандидат за президент на САЩ Боб Доул, който се смята за един от съветниците на Тръмп.

По неофициална информация на "Данас" книгата вече е представена в Лондон, Берлин, Париж, Виена, в присъствието на бившия генерален секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън, германския дипломат Волфганг Ишингер, австрийския дипломат Волфганг Петрич и бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    7 0 Отговор
    Комисията по законовите въпроси и човешките права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 16 декември 2010 година в Париж доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години.
  • 2 Драифа ми се

    9 0 Отговор
    Тачи нобелова награда???
    Ще повърна, а за Ердоган кога???
  • 3 толерантен

    9 0 Отговор
    След като Обонго я взе, ред е на Хашим Тачи. Че и ал Багдади, и той се точи. Него, миналата година ли беше го обявиха за "най-влиятелен".

    Коментиран от #5

  • 4 крайно време е

    4 0 Отговор
    Ей сега вече я прибрах тази награда!!А,пардон-ето я и рецептата:
    ''ЗДРАВА КЮСКИЯ И ТОВА Е!!!!''
  • 5 Мейка Тереза

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "толерантен":

    Ал Багдади, направо ще го канонизират. Като борец срещу диктатурата.
  • 6 доко

    0 0 Отговор
    ами нобелова награда за цецко заради приноса му за развитие на демокрацията пак нас българите ни игнорираха..
Новини по държави: